На 28 февруари 2019 г. проф. д-р Корай Йоздуман, неврохирург

...
На 28 февруари 2019 г. проф. д-р Корай Йоздуман, неврохирург
Коментари Харесай

При мозъчни тумори: Лекарят е важен, технологиите също


На 28 февруари 2019 година проф. доктор Корай Йоздуман, неврохирург в болница Acıbadem Altunizade в Истанбул, ще съветва гратис пациенти в София. Проф. Йоздуман е експерт в лекуването на мозъчни тумори с богат опит на три континента – години наред е работил в Съединени американски щати и Япония, а все още е началник на бранша за лекуване с Гама нож в Acibadem и учител в Университета Acıbadem. Консултациите са подобаващи за пациенти с мозъчни тумори и такива, които се интересуват от лекуване с Гама нож. Acıbadem разполага с последното, шесто потомство на свръх прецизната инсталация – Gamma Knife ICON. Проф. Йоздуман описа в резюме за аргументите, признаците и технологиите, които доста покачиха успеваемосттаи сигурността при лекуване на мозъчни тумори през последните 10 години.

Проф. Йоздуман, какви са най-често срещаните мозъчни тумори, които диагностицирате?

Повечето тумори в мозъка, които диагностицираме, не са злокачествени. Около две трети от тях са доброкачествени, т.е. по-малко рискови от злокачествените. Те се развиват по-бавно, локализирани са и клетките им не мигрират на други местоположения, както се случва при малигнените тумори. Но когато става въпрос на рак на мозъка, те са едни от най-опасните: лекуването е мъчно, изисква се сложна информация, комплицирани процедури за тъкмо диагностициране и дипломиран екип, който умее да се оправя с подобен вид лезии.

Известни ли са аргументите за пораждане на тези тумори или медицината към момента не е наясно с тях?

На този стадий знаем една сериозна причина за появяването на мозъчни тумори и това е облъчването. Това визира пациенти, които живеят или работят в зоната на уранови мини или на произшествия, свързани с радиационно облъчване, като да вземем за пример Чернобил. Освен облъчването, към този момент няма ясни доказателства за съществуването на връзка сред нездравословни фактори на околната среда и възникването на мозъчни тумори.

Изследванията досега потвърждават ли съществуване на генетичен риск при мозъчните тумори?

Изследванията напредват бързо, само че досега няма разполагаем тест, който ясно да покаже, че даден човек ще развие мозъчен израстък. Все отново има някои генетични проучвания, които могат да покажат повишен риск от развиване на злокачествено мозъчно заболяване. Те могат да покажат да вземем за пример, че е налице 5 или 10 пъти нараснал риск. Но за благополучие, мозъчните тумори не са толкоз чести като рака на гърдата, белите дробове или дебелото черво. Поради това, даже и при даден човек да е налице нараснал риск за мозъчен израстък, той има високи шансове в никакъв случай да не развие болестта.



Какви са признаците при мозъчен израстък, които разказват пациентите?

Има три съществени типа признаци, които следим при пациентите. Първата група са свързани с нарасналото вътречерепно налягане. Тъй като черепната празнина е затворена, всяка спомагателна тъкан оказва напън върху мозъка и провокира мощно главоболие. В резултат пациентът може да има и гадене, повръщане или двойно виждане. Втората група са локализираните признаци. Когато туморът визира избрана област в мозъка, координираща дадени функционалности на тялото, тези функционалности се повреждат. Така да вземем за пример, мозъчният израстък може да докара до влошена пъргавина на крайниците. Третият признак е епилепсията. Ако туморът се образува в мозъчната кора, той провокира раздразнение и електрически импулси, които предизвикват епилептични пристъпи. Епилепсията може да бъде настрана заболяване или да е породена от мозъчен израстък.

Има ли някаква връзка сред мигрената и мозъчните тумори?

И да, и не. Мигрената е положение, обвързвано с кръвоносните съдове в мозъка. Но мозъчен израстък или аневризма могат да причинят болежка, сходна на мигрената. Самата болежка в никакъв случай не дава изясненост за това с какъв проблем си имаме работа. Затова, в случай че някой изпитва остро главоболие или главоболие, което продължава дълъг интервал от време, ние постоянно вършим проучване с магнитен резонанс (ЯМР), с цел да проверим какво се случва.

Какви са актуалните диагностични способи за мозъчни тумори ?

Най-важната роля има лекарят: да слуша деликатно пациента и да реши вярно съответната обстановка. След това правим общ и неврологичен обзор, с цел да проверим за признаци на болестта. Прилагаме образни диагностични способи, измежду които най-съществен е магнитният резонанс. Това ни обезпечава огромен размер от информация за местоположението и типа на лезиите. Тази информация е от основно значение за решението какво лекуване да се приложи върху мозъчния израстък, тъй като всеки случай има своите особености.

Какви са изгодите надлежно за пациентите и за лекарите от технологиите, налични в Ac i badem за лекуване на мозъчни тумори?

Технологиите са доста значими за нас: използваме ги при диагностицирането, по време на интервенция, само че също и при използването на някои лечения. При слагането на диагнозата разполагаме с най-напредналите технологии, допустимо най-хубавия ЯМР, с извънредно усъвършенствани стратегии за диагностициране. По време на интервенции прибягваме към технологии като интраоперативен ЯМР, ултрасонография, ендоскопия и микроскопи, които ни разрешават да реализираме високо равнище на визуализация, или невронавигация за ориентиране вътре в мозъка. Използваме всички тези технологии, с цел да повишим сигурността и успеваемостта при хирургични интервенции.

Освен това, можем да използван радиотерапия благодарение на две разнообразни технологии. Първата е Гама нож , който разрешава извънредно точно ориентиране на радиотерапевтичното лекуване към мозъчните лезии. Това устройство е доста уместно за някои типове тумори, само че не се предлага за такива, които навлизат в мозъчната тъкан. За тях разполагаме с други апарати, като Truebeam или фракционна радиотерапия. При нея дозите радиолъчение се разпределят в по-кратки или по-дълги интервали от време, според от вида на тумора. Всички тези технологии се усъвършенстват с времето и не престават да се усъвършенстват, а ние използваме последните версии устройства и стратегии, което доста покачва успеваемостта на лекуването спрямо преди 10 години.

Има ли все още някакви благоприятни условия за лекуване на мозъчни метастази?

Да, несъмнено. Метастазите са формирания, които се образуват на разстояние от първичната ракова локализация, а тези в мозъка могат да бъдат вследствие от злокачествено заболяване на белия дроб, гърдата или стомаха. Мозъчните метастази могат да бъдат отстранени хирургично, когато са огромни. Ако са дребни по мярка и не доста на брой, можем да ги нападаме с Гама нож , безвредно и ефикасно. Когато са доста на брой и публикувани в мозъка, можем да използван облъчване на по-голяма зона. В наши дни можем да лекуваме множеството метастази в мозъка. Но в това време е доста значимо да се лекува дейно първоизточника на злокачественото заболяване, което предизвиква метастазите.

Какви са дълготрайните шансове за преживяемост при пациенти с мозъчни тумори?

Зависи от вида на тумора. В случай че е незлокачествен, интервенцията може да докара до цялостно възобновяване. Когато имаме незлокачествен израстък, локализиран, който обаче не може да бъде отстранен напълно, пациентът може да бъде лекуван сполучливо с Гама нож. Ако туморът произлиза от мозъчната тъкан, лекуването е доста по-трудно и може да съставлява композиция от хирургия, радиотерапия и химиотерапия. Прилагаме този микс, с цел да държим заболяването под надзор колкото е допустимо по-дълго.

В умозаключение, какви рекомендации можете да отправите към хората, с цел да избегнат доколкото е допустимо този сериозен здравен проблем?

Ако би трябвало да обобщим, като се опираме на сегашните благоприятни условия на медицината, стигаме до извода, че възникването на мозъчен израстък е просто неприятен шанс. Затова хората, сблъскали се с такава диагноза, би трябвало да бъдат самодейни и да създадат каквото могат, с цел да имат достъп до най-хубавото лекуване. От опита ми през годините съм научил, че в случай че пациентът се обърне в точния момент към доктор и се възползва от най-хубавите лечения, дълготрайните шансове за преживяемост и възобновяване са най-хубави.

За спомагателна информация и записване за консултация:

Тел. 089 558 4088

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР