На 28 август 1963 г. около 250 000 американци взели

...
На 28 август 1963 г. около 250 000 американци взели
Коментари Харесай

„Имам една мечта“ – речта, която промени САЩ

На 28 август 1963 година към 250 000 американци взели присъединяване в спокойно шествие, състояло се в столицата Вашингтон. Според актуалните историци, почти 80 % от тях били цветнокожи. Събитието, наречено Поход за независимост и работа, се трансформирало в преломен миг в битката против расизма и дискриминирането в Съединени американски щати. Пред събралите се хора приказвал пасторът Мартин Лутър Кинг. Застанал пред мемориала на Ейбрахам Линкълн, той произнесъл популярната си тирада „ Имам една фантазия “. В нея Кинг отбелязал, че всички американски жители би трябвало да имат равни права. „ Имам една фантазия – моите четири деца един ден да живеят в нация, в която няма да бъдат преценявани съгласно цвета на кожата им, а съгласно техния темперамент “ , декларирал той.

През 1964 година Кинг станал най-младия лауреат на Нобелова премия за мир, присъдена му поради неговите старания да постави завършек на расизма благодарение на мирни средства. Той бил погубен на 4 април 1968 година, до момента в който стоял на балкона на мотел в Мемфис. Смъртта му довела до експлоадирането на протести допълнително от 60 града, а президентът Линдън Джонсън оповестил народен печал. Два месеца по-късно, във Англия бил хванат хипотетичният му палач – Джеймс Ърл Рей. След като се признал за отговорен, той бил наказан на 99 години затвор. Въпреки това, съществуват данни, че в покушението били забъркани и представители на държавни организации като Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР.

Today, we honor the Reverend Dr. Martin Luther King, Jr. by continuing his unfinished work to redeem the soul of America.
— President Biden (@POTUS)
„ Америка не трябва да бъде безмълвна “

Преди Кинг да произнесе своята популярна тирада, деветима други участници в събитието говорили пред събралите се хора. Сред тях били видни представители на придвижването за цивилен права като Филип Рандолф и Джон Луис, който по-късно станал конгресмен от щата Джорджия. Уолтър Ройтер, който оглавявал авторитетния синдикат на автомобилните служащи, също се присъединил в похода. Нещо повече – организацията помогнала финансово за организирането му. Йоаким Принц, който бил ръководител на Американския конгрес на евреите, приказвал малко преди Кинг. Той се обърнал към присъстващите, разказвайки за живота си в Берлин по време на ръководството на Адолф Хитлер и неговия нацистки режим. „ Велики хора, които в миналото сътвориха велика цивилизация, се бяха трансформирали в нация от безмълвни наблюдатели…Америка не трябва да се трансформира в нация от наблюдаващи. Америка не трябва да бъде безмълвна “, отбелязал Принц.

Речта на Дейзи Бейтс

Въпреки централата роля, която дами като Роза Паркс, Ела Бейкър и Дейзи Бейтс изиграли в придвижването за цивилен права, всички оратори в историческото събитие във Вашингтон били мъже. По гледище на Ана Хеджман, която членувала в комитета, провел похода, към програмата на шествието било включено и „ отдаването на респект към чернокожите дами, борци за независимост “. Бейтс произнесла къса тирада, замествайки Мирли Евърс, вдовица на убития Медгар Евърс (активист за цивилен права, погубен през 1963 година Ветеран от Втората международна война, той се борел против сегрегацията в университета в Мисисипи и други институции). „ Ще останем тук, ще коленичим и ще легнем на земята, в случай че е належащо, до момента в който всеки цветнокож в Америка получи правото да гласоподава. Това обещаваме на всички дами “, отбелязала Бейтс.

Martin Luther King, Jr., raises his arm toward the end of his iconic " I Have a Dream " speech at the 1963 March on Washington. " Everybody there felt the power of the moment, " says photographer James P. Blair
— National Geographic (@NatGeo)
„ Разкажи им за фантазията, Мартин “

Кинг употребявал фразата „ Имам една фантазия “ в няколко свои речи, произнесени в месеците преди похода във Вашингтон. Любопитен факт е, че неговите съветници упорствали той да не я включва в изявлението си по време на въпросното събитие. По тази причина, в първичната версия на речта емблематичните думи липсвали. Докато приказвал пред хилядите хора, събрали се в американската столица, обаче, певицата Махалия Джаксън го призовала: „ Разкажи им за фантазията, Мартин “. Така, той взел спонтанното решение да импровизира останалата част от речта си.

Голям медиен интерес

Трите най-влиятелни телевизионни канала в Съединени американски щати по това време – ABC, CBS и NBC, излъчили онлайн речта на Кинг. Той към този момент бил една от най-известните персони в страната, само че все пак едвам тогава доста американци чували за пръв път негово изявление. Сред тях бил и президентът Джон Кенеди, за който се счита, че останал мощно впечатлен от ораторските умения на Кинг. Три месеца по-късно, президентът бил погубен, а негов правоприемник станал Линдън Джонсън. Именно по време на неговото ръководство били признати два извънредно значими закона, които – за гражданските права от 1964 година и за правото на глас от 1965 година

" Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. ” - Martin Luther King Jr.
— NASA (@NASA)
„ Опасният “ Мартин Лутър Кинг

Федералните управляващи следели с огромно внимание похода във Вашингтон. Те се страхували, че е допустимо да се стигне до експлоадирането на всеобщи вълнения. По тази причина била извършена така наречен интервенция „ Стийп Хил “, в границите на която в предградията на окръг Колумбия били ситуирани към 19 000 бойци. Тяхната задача била да се намесят, в случай че се стигне до безредици – нещо, което по този начин и не се случило. След края на събитието, заместник-директорът на ФБР Уилям Съливан написал, че „ въздействащата тирада “ на Кинг го трансформирала в „ най-опасния за бъдещето на нашата нация негър “. По гледище на Федералното бюро, основният прокурор Робърт Кенеди разрешил подслушването на телефонните диалози на Кинг (подслушвателни устройства били сложени в офисите на неговата организация – Конференцията на южните християнски водачи). Властите траяли да го наблюдават до гибелта му през 1968 година

Кой е притежател на речта?

Друг любопитен факт, обвързван с емблематичната тирада е, че тя не е обществено притежание, а е предпазена от американския закон за авторското право. За нейни притежатели се смятат членовете на фамилията на световноизвестния герой за цивилен права. Според вестник „ Вашингтон пост “, самият Кинг взел решението да я защищити от плагиати единствено месец след провеждането на похода във Вашингтон. Той даже завел правосъдни каузи против две компании, които разпространявали нейни копия без неговото утвърждение. В интерес на истината, обособени елементи от речта въпреки всичко могат да бъдат употребявани и без експлицитното позволение на семейство Кинг.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР