На 27 юли православните християни по цял свят почитат свети

...
На 27 юли православните християни по цял свят почитат свети
Коментари Харесай

Православните християни почитат Пантелей Пътника

На 27 юли православните християни по целия свят почитат свети Пантелеймон, прочут в националния фолклор като Пантелей Пътника. Смята се, че днешният ден е доста подобаващ за пътешестване.

Свети Пантелеймон е бил възпитаник на известния в предишното доктор Ефросин.

Пантелеймон също е бил врач и е служил при император Максимиан. По заповед на императора Пантелеймон е бил съсечен, тъй като се е отклонил от езическите вярвания. Тогава вместо от тялото му да потече кръв, родословие мляко.

Част от мощите на светеца се пазят в светогорския съветски манастир Св. Пантелеймон. Понеже светецът е бил доктор, във всички манастири, които са носели неговото име през IX век, са построени медицински школи и лечебни заведения.

В националния фолклор Свети Пантелеймон се назовава Пантелей Пътник и в другите краища на България празникът се отбелязва с разнообразни обредни дейности.

Името Паталеймон е преобразувано от българите в Пантелей, тъй като в ранното Средновековие то звучало много неразбираемо.

Името Пантелеймон от старогръцки се превежда като всемилостив.

 Климент Охридски

В българските национални вярвания се споделя, че на този ден щъркели, лястовици и други птици, които през зимата отлитат към по топлите страни, вършат първата си подготовка за пътешестване, преди да отлетят от страната.

Затова се счита, че днешният ден е доста подобаващ за пътешестване. Оттам идва и прозвището на светеца - Пантелей Пътника.

На доста места в страната празникът на Свети Пантелей се отбелязва за предотвратяване от стихии и наводнения. Във фолклора днешният ден се дефинира като тежък и по тази причина не би трябвало са се прави никаква домашна работа.

Имен ден през днешния ден честват всички, които носят имената Добрин, Добра, Добри и техните производни.

Освен Свети Пантелеймон на днешния ден се почитат и учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, известни като Свети Седмочисленици.

На този ден е умрял Свети Климент Охридски през 916 година, а денят се празнува поради разпространението на кирилицата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР