На 27 януари отбелязваме 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия

...
На 27 януари отбелязваме 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста

На 27 януари означаваме 77-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау . Спомняме си за всички оживели и за милионите еврейски дами, мъже и деца, както и всички други жертви, убити от нацисткия режим. На доста церемонии в цяла Европа и по света имената им ще бъдат изричани, животът им ще се помни, се споделя в изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

През тази година означаваме и 80-ата годишнина от конференцията от Ванзее - срещата, на която се взема решение ориста на европейските евреи. На тази среща нацистите възнамеряват систематично да търсят евреи в цяла Европа, с цел да унищожат еврейския народ.

Холокостът е европейска злополука. Антисемитизмът роди тази злополука. Антисемитизмът дехуманизира еврейския народ. В нацистка Германия тази дехуманизация отвори пътя към Шоа. Не би трябвало в никакъв случай да забравяме, се подцертава в изказването.

На този ден гледаме и напред. След войната Европа беше съградена върху обещанието за мир. Но все пак антисемитизмът още веднъж нараства в Европа. Той е опасност за еврейските общности в Европа.

От началото на пандемията антисемитските тайни легенди и дезинформацията плъзнаха онлайн и офлайн. Хората, които стачкуват по европейските улици, носейки звездата на Давид и сравнявайки противопандемичните ограничения с геноцида на нацисткия режим, омаловажават претърпяното от жертвите на Шоа. Изопачаването на Холокоста подхранва реториката на омразата. Всеки европеец би трябвало да знае обстоятелствата и да научи за Холокоста, показва председателката на Европейска комисия Фон дер Лайен.

Ето за какво Европейската комисия показа първата по рода си тактика на Европейски Съюз за битка с антисемитизма и поддръжка на еврейския живот. В нея се оферират над 70 съответни дейности, ориентирани към битка с антисемитизма онлайн, гарантиране на сигурността на еврейските общности, основаване на мрежа от места - " очевидци на Холокоста ", и постигане до обществеността с размишления по отношение на построяването на просвета на обща историческа памет в Европа.

Същността на нашите дейности, се споделя в изказването, е да подсигуряваме, че евреите в цяла Европа могат да живеят в сходство със своите религиозни и културни обичаи. Защото Европа може да просперира единствено когато процъфтяват и нейните еврейски общности. Защото еврейският живот е неразделна част от историята на Европа и от бъдещето на Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР