На 27 януари - денят, в който през 1945 г.

...
На 27 януари - денят, в който през 1945 г.
Коментари Харесай

Ден за възпоменание на жертвите на Холокоста: Декларациите на партиите

На 27 януари - денят, в който п рез 1945 година е освободен лагерът Аушвиц , отбелязваме  Международния ден в памет на жертвите на Холокоста . По този мотив политическите партии изпратиха заявления , с които уважиха паметта на всички евреи и почтени хора , станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората международна война. 

" Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който би трябвало да бъде помнен, разказван и в никакъв случай да не бъде забравян, урок, който възпитава способността ни да поемем отговорност за следствията от каузи, на които не сме били очевидци, само че които са белязали всички нас ". Това съобщи в декларация от името на ПГ ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

" Днес почитаме паметта на милионите почтени жертви на Холокоста, спомняме си за погубените човешки животи при тоталитарния нацистки режим, който в интервала на Втората международна война се пробва да унищожи едни от най-базовите човешки полезности - многообразието и толерантността ", уточни Захариева.



В декларацията се отбелязва, че напъните на световната демократична общественост, ориентирани към мир и разцвет, би трябвало постоянно да бъдат ръководени от взаимното почитание и ценене на разликите.

Захариева напомни, че през 2018 година страната ни е станала член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. В тази връзка са били подхванати редица законодателни начинания за ефикасното гонене на антисемитски и други расистки прояви.

" Спасяването на българските евреи през 1943 година е удивително събитие, доказващо човечността и толерантността на българския народ и волята му за правдивост ", уточни Захариева.

Тя напомни, че тогава 43-ма народни представители, отпред с Димитър Пешев, застават намерено против натиска за депортирането на българските евреи, макар опасността за персоналната си сигурност и политическа кариера.

" Благодарение на напъните на народните представители, безапелационната позиция на Българската православна черква, на общественици, на професионални организации, на елементарните жители, президентът цар Борис Трети се преценява с публичния напън и отхвърля депортирането на повече от 48 хиляди евреи - български жители към лагерите на гибелта. Това не са фашисти, нито в България е имало фашистки режим ", сподели Захариева.

В декларацията се акцентира, че обективният прочит на историята е симптом на зрелостта на една народна власт.

" Антисемитизмът удря в сърцето на нашите полезности - човещина, религиозна независимост, тъждество ". Това съобщи в декларация от името на парламентарната група на " Продължаваме Промяната " /ПП/ заместник-председателят на групата Калоян Икономов.

От групировката считат, че това е ден на размисъл за цената на човешкия живот. В декларацията се показва, че грешките от предишното би трябвало да се помнят, с цел да не се повтарят.

Икономов напомни, че през Втората международна война страната ни отхвърля да депортира българските евреи. Той съобщи, че историите на оживелите евреи би трябвало да се слушат, тъй като са удостоверение за силата на еврейския народ и волята за оцеляване.

От Политическа партия са безапелационни, че битката против антисемитизма не би трябвало да стопира. Икономов означи, че пандемията е довела до конспирации и дезинформация и отказване на обстоятелствата.

" За доста младежи събитията от Холокоста като че ли принадлежат на далечното минало ", съобщи още депутатът.

" И през днешния ден има риск историята да се повтори ", съобщи Явор Божанков от парламентарната естрада в декларация от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " .

" Преди ден бях на място, което остави трайна диря в съзнанието ми - Бабин Яр в Киев. Сто хиляди са изгубили живота си, включително по-голямата част от локалното еврейско население, десетки хиляди единствено за един ден - евреи, роми, цивилни, дами, деца ", уточни Божанков.

" Ужасите на войната се помнят и до през днешния ден, само че и през днешния ден има риск популисти и националисти да се изправят против мира, разяснява той. Затова, съгласно Божанков, имаме особена отговорност. Едно цяло потомство, станало очевидец на тези ужаси, ще си отиде и идва ново, а нашата отговорност е да предадем известието, да предадем уроците на предишното, с цел да не се повтарят те в бъдещето ", добави той.

" България е претърпяла доста. Повод за национална горделивост е спасяването на българските евреи, помним обаче и фашизмът по българските земи. Помним и антифашистките придвижвания, помним хилядите антифашисти, които са изгубили своя живот в битката си против фашизма ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.



" Днес обаче смелостта ни да спасим човешки живот се изродила в сръчност да снимаме човешкото злощастие, да го качваме в обществените мрежи, да споделяме, да сме гневни, само че там, виртуално ", разяснява Божанков.

Той означи, че има риск историята да се повтори и по тази причина приключи с думи на юриста Кристиан Таков, че " злото дреме у всекиго от нас; цивилизационната ни черупка е доста нежна и може да се пропука на най-неочаквано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си ".

" Движението за права и свободи /ДПС/ осъжда всевъзможни прояви на ксенофобия, религиозна и етническа непоносимост, които към момента не престават да съществуват и приканва да помним и в никакъв случай повече да не позволяваме сходен срам над човечеството:. Това съобщи в декларация от името на парламентарната група Хайри Садъков.

" За да помним, би трябвало непрекъснато да следим и оспорваме изрично актуалните форми на расизъм, дискриминация, ксенофобия и обвързваните с тях прояви за непоносимост, учредени на разлики, тъй като точно неглижирането на сходен вид прояви, подтикващи към ненавист против мними врагове, са в основата на зараждането на фашизма ", означи депутатът.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР