На 27 септември 2023 г. се навършват три години от

...
На 27 септември 2023 г. се навършват три години от
Коментари Харесай

27 септември е Ден на възпоменание в Азербайджан

На 27 септември 2023 година се навършват три години от началото на 44-дневната Отечествена война от 2020 година Това е денят, в който Азербайджан, в границите на своето изконно право на самозащита, отвърна на удара, с цел да постави завършек на продължаващата военна експанзия от страна на Армения и да обезпечи отбрана на цивилното си население.

Войната докара до освобождението на азербайджанските територии от непознатата окупация, приключи дългогодишния спор сред Армения и Азербайджан и сътвори нова действителност в района, която дава нови благоприятни условия. Сред тях са историческият късмет за определяне на обективен мир, възобновление на териториите, завръщане на вътрешно разселените азербайджанци, помиряване и реинтеграция.
-->
Военната окупация на азербайджанските територии трансформира девет огромни града и стотици други селища на Азербайджан в ярки образци за урбицид и културоцид. След края на войната Азербайджан стартира възстановителни дейности в тези територии и за малко време реализира огромни резултати. Това даде опция на вътрешно разселените азербайджанци да упражнят своето правото да се завърнат безвредно и почтено по родните си места.

30 годишната арменска окупация остави териториите на Азербайджан мощно минирани. Днес Азербайджан е една от страните изложена на най-голяма заплаха от мини в света. По предварителни оценки, нужни са минимум 25 милиарда $ и 30 години, с цел да бъдат обезвредени всички мини, сложени от Армения в Азербайджан през годините на окупация. Този развой би могъл да бъде интензивен в случай че Армения спомага за това. За страдание обаче тя отхвърля да даде вярна информация и даже продължава да слага нови мини. Видно е, че хиляди мини, открити в освободените територии през август 2022 година, са били създадени от Армения през 2021 година, т.е. след края на войната от 2020 година

Въпреки претърпените жестокости и болежка, незабавно след Втората карабахска война през 2020 година Азербайджан инициира нормализиране на връзките с Армения. Той изготви Предложение от 5 точки, което се основава на общоприетите правила на интернационалното право. Преговорите с посредничеството на Европейски Съюз реализираха обилни резултати, най-много с това че Армения призна териториалната целокупност на Азербайджан, който включва Карабах и селата в ексклава. Тъй като Армения не извърши доста от отговорностите си, заложени от водачите на Азербайджан, Армения и Русия в Тристранното съглашение от 10 ноември 2020 година, а също и заради продължаващите провокации, процесът на нормализация е изправен пред съществени провокации. Въпреки това Азербайджан остава отдаден на процеса за определяне на мир.

Също по този начин Азербайджан предложи реинтеграция на арменското население в своя район Карабах. Азербайджан смята тези поданици за свои жители и възприема този въпрос като част от вътрешната си политика. Азербайджан се задължи да подсигурява идентични права и свободи на своите арменски жители и да подсигурява мирното взаимно битие на азербайджанските и арменските поданици в засегнатите от спора територии в границите на своя суверенитет и териториална целокупност.

27 септември се празнува като Ден на възпоменание в Република Азербайджан. Азербайджанците по целия свят означават този ден с надълбоко почитание и почитат паметта на всички герои, дали живота си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР