На 27 август, от 19.00 часа в уютната концертна зала

...
На 27 август, от 19.00 часа в уютната концертна зала
Коментари Харесай

Маестра Антонина Бонева и нейните млади таланти-пианисти с концерт-интеграл „Картините на Рахманинов“

На 27 август, от 19.00 часа в уютната концертна зала на Регионалната библиотека „ Захарий Княжески ” в Стара Загора ще бъде показан концертът-интеграл „ Картините на Рахманинов “ – същинско музикално украшение от елитарната поредност на Старозагорската опера „ Музика без граници “.

Програмата на концерта включва двойния интегрален албум с красивите и вдъхновяващи етюди-картини на Рахманинов, публикуван през 2022 година с поддръжката на Национален фонд „ Култура “.

Тези пиеси са рядко изпълнявани като цикъл и не са толкоз известни, като прелюдиите му, макар че са писани в същия жанр. В албума и в концерта девет от механически най-трудните етюди се извършват от лауреатите на голям брой интернационалните състезания Елвис Василев, Теодор Пазов и Роберто Илиев – млади пианисти, приключили неотдавна своето обучение, само че към този момент с богата креативна биография, а останалите – от Марина Мравова, Йоана-Лора Василева и Мартин Цветков, възпитаници в Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, под управлението на тяхната преподавателка Антонина Бонева. Всичките шест реализатори са лауреати на интернационалните състезания и са били солисти на разнообразни оркестри у нас и в чужбина.

Събитието включва мултимедиен декор, редуващ фините пейзажи, виртуозни акварели, маскарадни подиуми и портрети на Константин Сомов, член на вътрешния кръг от другари и хора към Рахманинов, дружно с Набоков, Шаляпин, Бунин, Владимир Хоровиц, Натан Милщайн, Тосканини и други, в това число, несъмнено, известният портрет на самия Сергей Рахманинов от Сомов. Другата линия на мултимедийната презентация ще бъдат фотоси на младите пианисти и техния наставник Антонина Бонева, снимани в работната атмосфера на учебното заведение им по време на фотосесията за обложката на албума.

Участниците в плана:

АНТОНИНА БОНЕВА, наставник на плана, произлиза от семейство на известни български музиканти. Завършила е Националната музикална академия в София като студентка на проф. Николай Евров и специализира в Кралската консерватория в Антверпен в класа на проф. Фредерик Геверс. Посещавала е и влиятелни майсторски класове в Италия, Франция и Германия, водени от известни пианисти като Алдо Чиколини, Ивон Лефебуре, Серджо Пертикароли, Владо Перлемутер, Родолфо Капорали и Иво Мачек. Записала е компактдиск за The Stars Records Company с творби на Бах, Бетовен и Брамс. Българското национално радио, Българската национална телевизия, Радио Франция и италианските телевизионни канали са излъчили нейните записи. По време на Годината на юбилея на Фредерик Шопен е член на Почетния комитет на тържествата, член на журито на състезанието „ Шопен in memorium “, определена е за вицепрезидент на Дружество Шопен в България и посвещава концерти на неговата музика. В репертоара й са още творби на Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Франк, Шуман, Григ, Дебюси, Кабалевски, Владигеров, Пипков и Казанджиев. Преподава в Националното музикално учебно заведение и е член на жури на състезания като Алберт Русел, Лист, Барток, Димитър Ненов, Шопен ин Memorium, Веселин Стоянов и състезанието за млади оперни артисти, Comunita Europea 2011’’. През 2021 година получава най-високото отличие за достижения в музиката и танца Кристална лира като музикален възпитател на годината.

Елвис Василев, Теодор Пазов, Роберто Илиев, Марина Мравова, Йоанна – Лора Василева и Мартин Цветков са възпитаници на Антонина Бонева. Тримата най-възрастни – Елвис, Теодор и Роберто са приключили консерватории в Европа, а тримата най-млади – Марина, Йоана-Лора и Мартин са към момента се образоват в Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, София, България, в класа по пиано на госпожа Бонева.

ЕЛВИС ВАСИЛЕВ е приключил Националната музикална академия „ Панчо Владигеров ”, София. Два пъти е бил солист на АСО с концертите Бетовен №3 и Сен- Санс №2. Сред премиите му са: 2017 година – Първа премия на състезанието за пиано Maiori, Италия; 2017 година – Първа премия в Международния конкурс за пиано в Крайова; 2012 – Първа премия на Международния конкурс за пиано за европейски младежи Гевгелия. В момента е учител по пиано в консерваторията в Кувейт.

РОБЕРТО РУМЕНОВ приключва RCSMM, Мадрид, Испания. Три пъти солист на разнообразни оркестри в Испания, концертите от Брамс № 1 и Шопен № 2. Участието му в редица концерти и телевизионни изяви, три пъти солист на оркестри в Испания, в това число: 2013-2016 – 2 независими концерта в Палма де Майорка -2016 година – присъединяване в ТВ предаването "Sal i Llum " с 6 постановки; 2016 – присъединяване в музикален филм за България в същото предаване; 2020 – записи с Испанския народен юношески оркестър; 2020 година – турне на 14 концерта в Испания и един концерт във Варшава, Полша, като притежател на 1-ва премия и 4 специфични награди от конкурс в Аликанте, Испания; 2021 – присъединяване в два концерта в границите на шестия фестивал „ Talent Summer Music & Opera Festival ” в Бреша, Италия. Последният му концерт беше в Teatro Monumental de Madrid единствено преди месец, където той извърши един от етюдите-картини на Рахманинов Oпус 39 като бис.

ТЕОДОР ПАЗОВ приключва Университета за музика и спектакъл в Хамбург, Германия. Солист на Симфониета София с концерта от Григ. Имал е рецитали на фестивалите,,Варненско лято ”, „ Софийски Музикални Седмици ” и,,Новогодишен музикален фестивал ” НДК. Сред неговите достижения са: 2016 – Първа безспорна премия на X Международен конкурс за пиано в Крайова, Румъния 2017 година – Втора премия от интернационалния конкурс „ Нови пианисти ", България 2020 година – Първа премия от интернационалния конкурс „ Great Composers Competition Series, Mаsters of Concerto “ Англия.

На своята нежна креативна възраст Марина Мравова, Йоанна – Лора Василева и Мартин Цветков към този момент са лауреати на повече от 45 национални и интернационалните клавирни състезанието.

Сред неизброимите награди на МАРИНА МРАВОВА са Първа безспорна премия на състезанието за пиано Euterpe в Корато, Италия, Голямата премия на състезанието виртуози в Амстердам, Лондон, Виена и Залцбург – първи награди и присъединяване в лауреата концерти в Concertgebouw Amsterdam и Mozarteum Salzburg, Крайова клавирен конкурс – първа премия, осем първи награди и три втори награди от състезанията Great Composers Competition, измежду които и втора премия от финалния конкурс „ Артист на годината 2018 “, първа премия на състезанието Geneva International Music Competition, втора премия на състезанието Rome International Music Competition, първа премия на Конкурса за млади пианисти в Гевгелия, Македония, трета премия на Конкурса за немска и австрийска музика “M.A.G.I.C. ” в Бургас, втори награди на интернационалните състезания в Ниш, Сърбия и в Крайова, Румъния и други Марина Мравова завоюва награди от състезанията Amadeus в Лацизе, Италия, и Wonder Keys и дебютира като солист на Master Orchestra в Бреша и Академичния симфоничен оркестър на НМА „ П. Владигеров “.

ЙОАНА-ЛОРА ВАСИЛЕВА е притежател на голям брой влиятелни награди- лауреат на Първа премия на Международния конкурс,,ABANICO ”, на Конкурса,,Гевгелия ”, Македония; на Конкурса,,Вранье’’, Сърбия;. Втора премия и най-голям резултат от пианистите на Best MOZART performance Great Composers Competition; на Best RACHMANINOV performance Great Composers Competition; THE MUSIC OF EST EUROPE – Great Composers Competition.; на Great Composers Competition – Best Chopin Performance; на Great Composers Competition – Best Bach Performance, на Конкурса Крайова, Румъния. на състезанието за пиано Maiori, Италия; 2017. Тя е стипендиант на Фондация „ Петко Стайнов “, която поддържа възпитаници и студенти с нарушено зрение и с изявена заложба и отлични достижения в музикалното изкуство.

МАРТИН ЦВЕТКОВ е най-младият участник в плана. Той е Носител на голям брой Първи награди от влиятелни интернационалните състезания – Първа премия – 10 от 10 точки и най-голям резултат от всички възрастови групи при пианистите на GLORY International Music Competition.; на Best BEETHOVEN – performance Great Composers Competition.; Best Debussy performance Great Composers Competition.; на Great Composers Competition – Best Rachmaninov Performance; на Great Composers Competition – Best Beethoven Performance ; на LYPCO London Youth Piano Competition / SILVER Medal. Участвал е в концерти на Новогодишния музикален фестивал в НДК и Фестивала на камерната опера-НДК.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР