На 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първи

...
На 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първи
Коментари Харесай

Турция зарежда с ядрено гориво първата си АЕЦ

На 27 април ще бъде заредено нуклеарно гориво в първи блок на АЕЦ " Аккую ", заяви през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Анадолската организация.

След като горивото бъде заредено в АЕЦ " Аккую " на 27 април, оборудването публично ще стане нуклеарен обект, сподели президентът, който приказва в турския парламент.

По случай стогодишнината от основаването на Република Турция се стремим към нови достижения. Ще продължим да подхващаме стъпки за реализиране на задачите, заложени във визията за стогодишнината на Турция, посочи президентът.

Проектът за създаване на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ Аккую - се осъществя от компанията " Аккую нуклеар ", в която над 99 % от акциите се имат от съветската компания Росатом, въз основата на междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през 2010 г. 

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 година

Очаква се АЕЦ " Аккую " да създава 35 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно, които ще покриват към 10 % от потреблението на електрическа енергия на страната, предава Българска телеграфна агенция.. 

Строителството на първия блок на атомната електроцентрала е планувано да завърши тази година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР