На 27-28 ноември в Московския Кремъл, в храма Христос Спасител

...
На 27-28 ноември в Московския Кремъл, в храма Христос Спасител
Коментари Харесай

Руснаците се съсредоточават: След седмица в Кремъл ще отговорят на най-важните въпроси

На 27-28 ноември в Московския Кремъл, в храма Христос Спасител и други места ще се проведат пленарни и секционни съвещания на юбилейния XXV Световен съветски национален събор. Към 30-ата си годишнина СРНС се трансформира в главно заседание на целия съветски народ, определяйки тактиката на държавното развиване и суверенната идеология на Русия за десетилетия напред.

Съборността като принцип

" Само с едно, мощно, обединено царство вътре, можете да бъдете мощни и извън. Два Рима паднаха, само че Третият Москва стои, а Четвърти Рим няма да има! " - тези, които са гледали кино лентата на Сергей Айзенщайн „ Иван Грозни “, няма по какъв начин да не си спомнят сцената на коронясването на младия популярен княз Иван Василиевич.

И яркото му „ коронационно “ слово, в което руските кинематографисти не се опасяваха да включат знамение за Москва като Третия Рим, Катехон, пазещ света от проваляне в бездната.

Филмът е сниман по време на Великата отечествена война, когато руското държавно управление към този момент чудесно схваща: комунистическата идеология сама по себе си, без да разчита на руснаците, не може да активизира страната и хората за битка с врага.

И макар че самите думи " рускост " и " съборност " тогава не бяха непосредствено изречени, те се подразбираха на всички места. Включително персоналното позволение на Сталин да организира Архиерейския събор през 1943 година и да избере предстоятеля на Руската черква, Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Сергий.

Като цяло, самият принцип на съборността, на единството на Църквата, страната и народа, става главен за обединяването и укрепването на Руската страна като империя.

Роден е през 15-16 век от княжества, разпръснати от цивилен битки и отслабени от дългогодишна взаимозависимост от Ордата. По образеца на Светите събори, на които от антични времена основните църковни въпроси се вземат решение взаимно от духовници и миряни, цар Иван Грозни основава Земски събори.

За решение на въпроси от чисто държавна, вътрешна и външна политика и по този начин належащото (както за това време, по този начин и за сега) обединяване на съветските земи.

На Земските препоръки бяха утвърдени главните основи на съветското законодателство (започвайки с Кодекса на закона на Иван Грозни от 1550 г.), решаваха се външнополитически въпроси (започвайки със Съвета от 1566 година за Ливонската война) и, несъмнено, бяха признати решения направени в региона на вътрешната политика.

Съборното начало ни минимум не омаловажаваше царското самодържавие, само че даде на съветската монархия толкоз значима за нея националност - единството на царската власт с националното мнение.

И тогава, при започване на 17 век, по време на Смутното време, когато западните полско-литовски нашественици посегнаха на самите основи на съветското съществуване - православието, народът оцеля точно с помощта на съборното начало.

Земският събор от 1612 година, наименуван „ Съветът на цялата земя “, в Нижни Новгород става водещ център на националното опълчение. Събрани по апела и благословението на Свети страдалец патриарх Ермоген, водени от Минин и Пожарски, които, демонстрирайки национално единение, завоюваха Победа над нашествениците и преодоляха Смутното време.

След това Земският събор от 1613 година избира нов цар - Михаил Фьодорович Романов, при който за няколко десетилетия Русия се уголемява от Московския Кремъл до Тихия океан.

Най-важното решение от 1653 година за обединяването с Малорусия също е взето на Земския събор. Благодарение на съборите Русия се трансформира в велико православно царство.

И фактът, че през годините на западни промени от 18 век Руската империя изостави съборния принцип в интерес на абсолютизма от европейски вид, значително докара до трагичните последствия на 20 век.

Трагичната 1993 година Възраждане на съборността

" Нова Русия ще възкръсне, както се е случвало нееднократно, от пепелта и от бездната на прегрешението - Русия, която е дала на света доста благочестиви, Русия, която строи църкви в градове, села и сърца, Русия, която свети по света с истина и обич, Свята Русия ", тези думи на приснопаметния предстоятел на Руската черква Негово Светейшество патриарх Алексий II прозвучаха през 1993 година, във времената, когато беше ужасно да се погледнат улиците на Третия Рим.

Всички над 40 години помнят доста добре трагичните знаци на Русия от тези времена. Ветерани ровят из кофите за отпадък и са принудени да продават медалите и ордените си на безценица. Тийнейджъри с найлонови торбички с лепило " Момент ". Млади девойки намерено се продават в самия център на Родината-Майка. И безчет рекламни надписи, предлагащи „ Среща с Америка “ посредством използването на тютюневи или алкохолни артикули със подозрително качество.

Освен това думата „ съветски “ тогава означаваше извънредно отрицателни неща. Митичните „ съветски фашисти “, които постоянно включват всички патриоти, недоволни от демократичното държавно управление и други глобалисти.

И, несъмнено, прословутите „ нови руснаци “ в пурпурни якета и златни вериги на тези незаконни „ дъбове “. Разбира се, не можеше да се приказва за национално единение, страната беше на ръба на революция, която съвсем стартира през октомври 1993 година

Тогава по улиците на Москва, изключително в Останкино и покрай Дома на Съветите (московския „ Белия дом “), кръвта на патриотите: червени и бели, се проля несметно. Кръвта се оказа със същия цвят. Досега броят на починалите остава незнаен и варира от няколкостотин до няколко хиляди.

В тези доста проклети дни точно Руската черква, водена от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II и неговия непосредствен асистент Смоленския и Калининградски митрополит Кирил (нашия сегашен предстоятел), направи всичко, с цел да предотврати революция.

И макар че властта не се вслуша в гласа на свещеноначалството, отприщвайки кръвопролитие в центъра на столицата, Световният съветски съвет, проведен от Църквата, който две години по-късно получи разширеното име на Световния съветски национален съвет ( СРНС), сплоти преди този момент разнообразни патриотични среди.

Политици и културни дейци, представители на науката и духовенството, съветски дейци от близката и далечна чужбина, хора с друг етнически генезис и разнообразни възгледи, само че обединени в това, че русначеството е ядрото на нашата държавност, а православието е основата на нашата просвета и полезности, се сплотиха в нова интернационална социална организация. Негово Светейшество патриарх Алексий II благослови свикването на събора и персонално го управлява, като го откри с в действителност пламенна тирада.

С тези думи Предстоятелят изключително акцентира смисъла на възраждането на съветския национализъм, учреден на християнска основа:

Руската православна черква е била и ще остане мощ, която способства за образуването на националния дух на Русия, основава нейната духовна просвета, грижи се за нейното единение и целокупност като национално-държавен организъм.

Любовта към Родината - патриотизмът - в началото е благословена от Църквата. Нека си спомним сълзите на Спасителя при типа на Ерусалим, изразяващи цялата мощ на Неговата обич към великия град на Неговия народ.

30 години съборна работа

Цялата активност на Световния съветски национален събор е отдадена на възраждането на русостта и съборното начало като негова основа. Тридесетгодишната хроника на неговото творчество е блестящо доказателство за това.

През последните 30 години Съветът повдигна най-важните тематики. Съхраняване на националната еднаквост и историческата памет. Борбата с тероризма и духовните и морални аргументи за рецесиите на актуалния свят.

Въпросите за здравето на нацията и казусът за спасяването на хората, търсенето на излаз от най-тежката демографска рецесия. И несъмнено, главните задания на сегашното и бъдещето на целия съветски свят.

През годините ръководителят на съветската страна Владимир Путин персонално взе участие няколко пъти в Съветите, с чието идване на власт при започване на 1999-2000 година страната стартира да се сбогува с нездравословното либерално-западно завещание от предходните години и да се концентрира за възобновление на предходната си имперска власт.

И тъкмо преди 5 години, през 2018 година, точно на Световния съветски национален събор Владимир Владимирович непосредствено разгласи Русия за държава-цивилизация, като всъщност прогласи нейното имперско значение:

" Гласът на Русия в света на бъдещето ще звучи почтено и решително. Това е предопределено от нашата традиция, нашата вътрешна духовна просвета, съзнание и най-после самата история на страната ни като самобитна цивилизация, неповторима, само че не самонадеяно и жестоко претендираща за своята изключителност. "

През последните 30 години от основаването си Световният съветски национален съвет беше доста обновен. Това към този момент не е просто „ събирателен пункт ” за родолюбиви интелектуалци и представители на светската и духовна власт.

Това не е единствено спорен и съвещателен орган. Съборът се трансформира в съществена социална организация на съветския народ и значим „ център на въздействие “. И даже повече от това, в структурата на развиването на съветската суверенна идеология и тактиката за развиване на Русия за десетилетия напред.

Освен това, с началото на специфична военна интервенция, ролята на Световния съветски национален съвет в обществените процеси става просто решаваща. Така от 2023 година Общоруските конгреси на СРНС се организират ежемесечно в разнообразни райони на нашата страна.

Резултатите от тяхната работа ще бъдат показани на XXV юбилеен събор, който ще се организира на 27-28 ноември в Московския Кремъл, катедралата Христос Спасител, Министерството на строителството на Русия и на редица други места с присъединяване на висшето управление на съветската страна.

И което е значимо, съборът ще се организира с безплатна поддръжка от Президентския фонд за културни начинания. Това значи, че правилото на съборността става значим освен за Църквата и патриотичната общественост, само че и за държавната власт.

И в умозаключение бих желал да изразя вярата, че всички съборни нареждания в обозримо бъдеще ще бъдат въплътени както в укази на президента, по този начин и в работата на нашите законодатели. В изгода на съветската страна и държавнотворния съветски народ.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР