/Погледе.инфо/ Военното присъствие на Русия в Африка внезапно започна рязко

...
/Погледе.инфо/ Военното присъствие на Русия в Африка внезапно започна рязко
Коментари Харесай

Руските военни продължиха серията успехи в Африка

/Погледе.инфо/ Военното наличие на Русия в Африка ненадейно стартира внезапно да се усилва. В ЦАР съветски експерти „ съшиха страната “, като убедиха бунтовниците да се разоръжат. В Нигер съветски военни са ситуирани в американска секретна база. Бели мъже в униформи без отличителни знаци също дойдоха в Чад и бяха комплицирани с руснаци. Какво се случва?

В началото на май в няколко страни от Централна Африка се случиха събития, които бяха директно свързани със съществуващото или към този момент единствено планувано съветско военно наличие там. Взети дружно, те илюстрират новата политическа действителност на Тъмния континент.

ЦАР

В Централноафриканската република експерти от Руската федерация организираха договаряния с управлението на въоръжената формация " Антибалака ", настояща в южната част на страната покрай село Куанго. Бяха реализирани кардинални съглашения за „ унищожаване на бариерите “, които попречват свободното придвижване на хора. Просто казано, “Антибалака ” отстраняват контролно-пропускателните си пунктове като първа стъпка към цялостно разоръжаване. Очаква се групировката да постави оръжие до лятото и централното държавно управление да възвърне законната власт в района.

Приключването на договарянията беше маркирано в чисто африкански мащаб. Руските военни експерти бяха посрещнати от тълпи от локални поданици с песни и танци. Краят на борбата в южната част на страната е огромен триумф както за ЦАР, по този начин и за съветската задача в Африка.

Основата на гражданската война в Централноафриканската република е борба както на родов, по този начин и на набожен принцип: мюсюлмани против християни с последователи на обичайните вярвания, които са се включили към тях. Важна роля в тази борба изигра “Антибалака ”, милиция от християни и езичници, набирана от народите, населяващи централните, южните и източните елементи на страната. Срещу него беше “Селека ”, мюсюлманска милиция, формирана основно от народа фулани от северната част на страната и хранени през границата от Чад.

С съветско ходатайство и двете групировки подписаха съглашение за преустановяване на огъня, след което гражданската война утихна - а огромният въоръжен спор се разпадна на районни.

Най-сложно е ситуацията на север и запад, където спорът е не толкоз набожен, колкото междуплеменен. Освен това фуланите (предимно номади и скотовъдци) към този момент са привикнали да атакуват заседналите християни на мотоциклети и джипове. Трудно е да се реализира единодушие с тях.

В южната част на ЦАР контролът над част от територията до 1 май принадлежеше на локални групи, които по инерция бяха свързани с “Антибалака ”, което попречи на управляващите да се съсредоточат върху в действителност проблематичния север. Този спор към този момент е решен. Тайната на триумфа, както постоянно се случва в Африка, е в персоналните претекстове, само че и в Русия.

Лидерите на Антибалака бяха измежду тези, които преди няколко години горещо приветстваха поканата на съветските военни експерти в ЦАР и частично нейната милиция се причисли към тях. Терминът „ черни руснаци “ (russes noire) даже се появи в западните медии, само че някои от тези „ нови руснаци “ не бяха съгласни с президента Фостен-Арчандж Туадера.

Този спор удължи властта на отцепниците от “Антибалака ” в отдалечени региони на страната. Сред тези, които „ не съвпадаха “ с президента, беше Димитри Айоломо, полевият пълководец на “Антибалака ” в района Куанго. Сега се акцентира, че става дума освен за разоръжаване на “Антибалака ” там, само че и за реинтеграция на членовете ѝ в обществото и страната.

Нигер

Военен личен състав от Руската федерация, който дойде в Нигер предходната седмица, беше ситуиран в американска база 101 в Ниамей покрай интернационалното летище “Диори Хамани. ” Те не се смесват с войските, които остават в най-голямата американска база в Африка, струваща 110 милиона $ и цялостна със свръхсекретно съоръжение за поддръжка на тежки дронове “Рийпър ”. „ Ситуацията не е добра, само че е управляема в кратковременен проект “, сподели неизвестен американски чиновник пред “Гардиън ”.

Вече сме писали за тази обстановка по-рано. Една от аргументите за възникването ѝ е, че просто нямаше други места за настаняване на първата партида съветски войски в Нигер; инфраструктурата и логистиката (тоест неналичието им) са измежду главните проблеми на тази страна. Но освен неналичието на пространства докара до близостта с американците.

Американците не престават да водят тежки договаряния с новото държавно управление на Нигер по отношение на процедурата и периодите за евакуиране на техните бази с контингент от 1100 души. Решението за отдръпване като такова към този момент е взето и американската страна удостоверява това. Но Пентагонът не бърза за на никое място: паралелно с това се водят договаряния с крайбрежните страни (Того, Гана, Бенин) за създаване на нова база на тяхна територия. Ето за какво петата серия от договаряния с Ниамей се проточва.

На собствен ред управлението на Нигер демонстрира разнообразни форми на африканска съобразителност, с цел да упражни „ заобиколен напън “ върху американската страна. Един от тези способи: заселване на руснаци в база 101.

Руснаците като цяло не са срещу. Условията на живот в Нигер надалеч не са идеални, първата партида експерти дойде безусловно в джунглата, тъй че американската база с всички улеснения е отлична позиция за настаняване. Така ползите и на съветската, и на африканската страна още веднъж съответстваха, а американците са чист губещ.

Чад

В първите дни на май се появиха фрагменти от идването на избран контингент европейски войски в столицата на Чад Нджамена. Бързо стартира да се популяризира информация, че сякаш това са членове на съветска ЧВК, които трябвало да оказват помощ на водача на Чад Махамат Деби в навечерието на изборите в страната. Гостите бяха със закрити лица и в необитаем камуфлаж, само че с пикапи “Тойота ”, които съветската страна употребява извънредно рядко и не в такива количества.

Преди това Деби инициира депортирането на дребен (около 100 души) американски контингент инструктори от Чад. Самите американци преглеждат спирането на съглашението за потребление на територията на страната като „ краткотрайно “ събитие и дават обещание да продължат договарянията. Но 75 рейнджъри въпреки всичко напуснаха Чад и отлетяха за Германия (по-специално за “Рамщайн ”) с две прекачвания. Всички имат проблеми с логистиката в този район.

Има съображение да се счита, че в Чад не са пристигнали руснаци, а колкото и да е изненадващо унгарци. Това ще бъде първият път, когато маджарски бойци се появяват на африканския континент, което е двойно изненадващо поради изолационистката политика на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Миналата есен унгарският парламент одобри закон за вероятното разполагане на двеста бойци в Чад „ за битка с незаконната миграция “. Законът беше лобиран от министъра на защитата Кристоф Шалай-Бобровницки, а по този начин непредвидената за Унгария концепция се роди на фона на непрекъснати компликации с Европейския съюз и опити за шерване на отговорности с него. Будапеща е един от главните съперници на правилото на отворените порти за мигрантите. В допълнение, поемането на такива задачи в Африка може да бъде метод за отбягване на доброзорно присъединяване в спора в Украйна.

Друг лобист за този план е синът на премиера Гашпар Орбан. Това е човек с забавна орис. Уж е професионален футболист, на 27-годишна възраст той ненадейно посещава секрети курсове в Британската военна академия в Сандхърст (общо двама или трима унгарци са учили там, съгласно непотвърдени сведения), след което се интересува от религията и отива да проповядва в Уганда и по-късно основа цялостен мисионерски медал. Странното му въодушевление по Африка съответства с непредвидените политически ходове на татко му.

Настоящият водач на Чад Махамат Деби младши се пробва да маневрира на няколко фронта в навечерието на президентските избори. Той подписа мир с опозицията, като направи нейния водач началник на държавното управление и рискува да се окаже в глупава обстановка, в случай че не завоюва безапелационна победа. За задачата му трябваха всички по едно и също време: съветските ЧВК, европейските войски в лицето на унгарците и американците, с които „ вратите са отворени “ за обновяване на договарянията за военния контингент. Така че е прибързано да се приказва за съветско наличие в Чад. Махамат Деби може да смени мнението си с всяко друго безусловно на идващия ден след изборите. Това се случва постоянно в Африка.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6726Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед10364Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед56637Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед38571Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед74937„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед92472Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76721Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед74937„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни   </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР