На 26-ти септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели

...
На 26-ти септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели
Коментари Харесай

Горанов Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване

На 26-ти септември здравното министерство ще показа публично разработваните модели

Подготвят се няколко модела за промяна на здравното обезпечаване - това разгласи министърът на финансите Владислав Горанов, представен от БНР. Тиражираният в медиите модел - за спомагателни 12 лв. здравна застраховка, е единствено един от разновидностите. Горанов изясни, че предстоят диспути, защото една спомагателна вноска ще усили данъчното задължение. Финансовият министър уточни, че е последовател на различен обсъждан модел: за демонополизация на здравната каса, който няма да изисква спомагателна вноска. " Демонополизация на НЗОК с предоставяне право на избор на обезпечените лица дали да се обезпечават с цялата си вноска в частно осигурително сдружение, или да останат обезпечен в НЗОК. Всеки модел има преимущества и дефекти. При модела, който аз съм предложил на сътрудниците от Министерство на здравеопазването, спомагателна тежест за здравноосигурените лица не се постанова. "
На 26-ти септември здравното министерство ще показа публично разработваните модели и ще търси единодушие със съсловните сътрудници, сподели още министър Горанов и посочи: " Окончателно решение ще се вземе дружно със съсловните организации, при съществуване на консенсус. Ако няма консенсус, единствено фини настройки, които могат да бъдат направени с оглед възстановяване на контрола, ще бъдат препоръчани със Закона за бюджета на НЗОК за идната година ".

По-рано през днешния ден ръководителят на УС на АБЗ Светла Несторова уточни няколко съществени казуса. В студиото на бТВ тя посочи въпроса за верните планове и вярното остойностяване на здравното обезпечаване на пациентите, както и за системата на надзор в опазването на здравето.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето уточни, че в случай че не се трансформират останалите параметри в здравната система, надали ще има необикновен резултат от въвеждането на наложителна здравна застраховка. Д-р Кацаров изрази мнение, че е доста малко евентуално предлагането да бъде признато.

В основата на предлагания нов здравен модел прозира анулацията на договорното начало, което беше завладяване преди 18 години при основаването на Здравната каса. Това разгласи в студиото на Българска национална телевизия доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

Според Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите, не е вярно да се вкарат още пари в системата посредством в допълнение заплащане или спомагателна застраховка от пациента.Таушанов уточни, че би трябвало да се знае с какво ще се усъвършенства качеството на услугата при въвеждането на наложителна здравна застраховка.

" Съмнявам се в границите на този кабинет да се случи демонополизация на Здравната каса. Явно е нужна, само че не е панацея. Трябва да се промени цялото естество на системата и чак тогава да се приказва за демонополизация ", съобщи пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика Аркади Шарков.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР