На 26 май предстои първото лунно затъмнение за 2021 г.,

...
На 26 май предстои първото лунно затъмнение за 2021 г.,
Коментари Харесай

Очаква ни първото лунно затъмнение за 2021 г.

На 26 май следва първото лунно затъмнение за 2021 година, което ще бъде и суперлуние и " кървава луна ", оповестява Би Би Си.

Лунно затъмнение се случва, когато Земята премине сред Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху естествения си сателит. Трите небесни тела би трябвало да бъдат съвършено подравнени, с цел да се случи това.

Суперлуна се случва, когато цялостно или новолуние съответствува с най-близкия метод на нашия сателит до Земята. Това прави Луната да наподобява по-голяма.

Орбитата на Луната е елипсовидна, а едната страна (апогей) е на към 50 000 км по-далеч от Земята от другата по-близо (перигея). Следователно, пълнолуние, което се случва покрай перигей, се назовава Суперлуна. В този случай той е прочут и като " Суперлуната на цветята ", защото се появява, когато цветята се появят напролет на северното полукълбо.

По време на затъмнението Луната ще наподобява червеникава, тъй като слънчевата светлина няма да доближи непосредствено до Луната, само че част от тази светлина ще бъде филтрирана от земната атмосфера и червеникавите и оранжеви цветове ще бъдат проектирани на нашия сателит. Този мистериозен резултат е прочут като " кървава луна ".

" Тази смяна на цвета не се дължи на физическа смяна в Луната, а просто тъй като Луната ще се придвижи към сянката на Земята ", изясни Патриша Скелтън, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон. " Земната атмосфера отклонява светлината от Слънцето и облива луната в алена светлина ", добави тя.

Пълното лунно затъмнение на 26 май ще продължи 15 минути и ще бъде очевидно в по-голямата част от Южна Америка и западното крайбрежие на Северна Америка. Частично ще е очевидно в елементи от Централна Америка и Източна Южна Америка. Може да се види и в източната част на някои азиатски страни, както и в Океания.

Това е първото от четирите затъмнения, които ще забележим през 2021 година На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Поредното лунно затъмнение ще се състои на 18 ноември, а последното ще бъде цялостно слънчево затъмнение на 4 декември 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР