На 26 март Министерството на финансите публикува проекта на Закон

...
На 26 март Министерството на финансите публикува проекта на Закон
Коментари Харесай

Въвелите еврото се развиват по-добре икономически, в България вероятно ще има отлагане

На 26 март Министерството на финансите разгласява плана на Закон за въвеждане на еврото в Република България за публично разискване. Документът цели да осведоми жителите за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

" В общи линии законът адресира всички проблеми, с които ще се сблъска страната - цените, банковия бранш и така нататък Основният проблем тук е, че законопроектът се появява късно, това би трябвало да е едно от първите неща, които да се изготвят ", заяви  икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на " България заран ".

Документът гласи, че при превалутирането средствата ни ще бъдат обезпечени по курса на еврото.

" Имаме гаранция, че нашите средства ще бъдат вярно изчислени по този курс. Парите, които имаме в кеш, също ще можем да обменяме без такси за някакъв интервал. Практиката на страните, които вкарват еврото, е, че в някои от тях хора избират в нарушаване на закона да покачат цените. Няма такова безпокойство при нас, тъй като по-голямата част от цените на стоките, които търгуваме в магазините, са европейски и няма по какъв начин да се вдигнат доста ", допълни икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Страната ни би трябвало да одобри валутата на 1 януари 2025 година Не е ясно дали този период ще бъде спазен.

" Основният аршин, за който се приказва, е инфлацията, която е по-висока от Маастрихтските условия. Това не би било проблем, в случай че имаме функциониращо държавно управление. Много е значима политическата непоклатимост и подготвеност да влезем в Еврозоната. Това е извънредно мъчно в обстановка на възможни избори и политически спорове. Ако беше формирано държавно управление, тази дата би била реалистична. Сега най-вероятно ще има отсрочване и това ще се отрази на стопанската система ", сподели Ганчев.

Съществуват известни проблеми с доверието по отношение на влизане в Еврозоната

" Основната линия на разбиране следва да е в това, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени. Забелязва се позитивна смяна в Хърватия - там се подвигнаха заплатите ", разяснява гостът.

Според икономиста жителите би трябвало да могат да влагат в скъпи бумаги.

" Лихвите в страната продължават да са доста ниски. Това е тъй като българите нямат опция, където да влагат своите пари, с изключение на в банките. Имаше полемика по отношение на механизъм, който Министерството на финансите би трябвало да изготви, който да разреши на жителите да влагат в скъпи бумаги. По този метод би се облекчило и финансирането на държавния дълг ", уточни още проф. Ганчев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР