На 26 март 2021 г. пред съдии и съдебни служители,

...
На 26 март 2021 г. пред съдии и съдебни служители,
Коментари Харесай

Административният съд във Видин отчете дейността си за изминалата 2020 г.

На 26 март 2021 година пред съдии и правосъдни чиновници, и при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, бе показан и разискван Отчетен отчет за резултатите от активността на Административен съд Видин през 2020 година, оповестиха от институцията.
В отчета си Председателят на съда – арбитър Антония Генадиева отбелязва, че макар комплицираната епидемиологична конюнктура образуването и придвижването на делата в Административен съд Видин са съобразени с нормативните условия.
„ Основните цели на съдиите и правосъдните чиновници бяха ориентирани към редуциране на периодите по придвижването, разглеждането и решаването на постъпилите каузи, както и възстановяване на качеството на правосъдния развой. За облекчение на жителите и административните органи, огромна част от обмена на документи, свързани със съдопроизводството се извършваше по електронен път “, сподели тя.
Качество, експедитивност, срочност в правосъдното произвеждане са главните заключения, които се постановат от направения доклад за активността на съда.
За интервала от 01.01.2020г. до 31.12.2020г. новообразуваните каузи са 549 и 124 - неприключили от предходните отчетни интервали. Общият брой на делата за разглеждане възлиза на 673 бр., като от тях първоинстанционните каузи са 410 броя, а касационните 263 бр.
Общо свършените каузи през отчетния интервал са 609 бр., или 90 % от делата. 533 бр. са свършени в период до 3 месеца, което в процентно съответствие се равнява на 88 %. Със правосъден акт всъщност са завършили 484 бр., а прекратените производства са 125 бр.
„ Индикатор за положителната работа е високият % на делата, свършени в период до 3 месеца – 88%, това постанова изводът, че бързината на правосъдното произвеждане е с непрекъснат темперамент “ – посочи Председателя на съда.
Средната натовареност на един арбитър във връзка с делата за разглеждане през 2020 година е 9.35 бр.(за месец) при 10,76 бр.(за месец) за 2019 година По отношение на свършените каузи натовареността е 8.46 бр. към 9.06 бр. за 2019 година Действителната натовареност е 9.61 бр. за делата за разглеждане и 8.7 бр. за свършените каузи, защото от 09.10.2020 година, единият от шестимата съдии е командирован във Върховен административен съд и е изключен от разпределението на делата.
„ Постигнатите резултати от работата на съдиите демонстрират ясно изразен блян към преодоляване в елементи на административното право и развой “, добави тя,
За качеството на работата на съдиите от Административен съд Видин е индикативен резултатът от касационната инспекция на Върховния административен съд. През 2020г. от общо свършените 375 бр. административни каузи са обжалвани 78 бр. Фактът, че 79% от постановените правосъдни актове по административните първоинстанционни каузи, не са обжалвани е индикативен за положителната работа на магистратите. От върнатите след касационната инспекция 86 броя актове /решения и определения/, 56 броя са доказани, което е 65 %, 27 броя (31 %) са анулирани напълно и 3 броя са анулирани отчасти, което е 4%.
През миналата 2020 година, в Административен съд Видин бяха прегледани и каузи с публичен и медиен интерес. Административни каузи по тъжби против Решенията на Министерския съвет на Република България за създаване на Обект „ Модернизация на сектор от I-1/Е-79/ “Видин-Ботевград “ и искови молби против Администрацията на Министерския съвет на Република България, Министерство на околната среда и водите, Регионална ревизия по околната среда и водите – Монтана, свързани с незаконосъобразни актове, дейности и бездействия на посочените органи в завода за неутрализиране на муниции и произвеждане на взривни субстанции „ Миджур” в с.Горни лом, обл. Видин. Медиите и обществеността получаваха информация по придвижването на делата посредством прессъобщения, както и посредством уточняващи изявленията.
Стремежът на управлението на Съда към постигане на европейските стандарти в административното правосъдие е изтъкнат от напъните, ориентирани към усилване на прозрачността и отчетността в работата на Административен съд Видин. Ежеседмично са изготвяни прессъобщения за идните за разглеждане каузи и по отношение на произнасянето на Съда по общественозначими такива.
Поради въведените редица ограничения за ограничение разпространяването на болестта COVID-19, провеждането на Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ през образователната 2019/2020 година и Деня на отворени порти, не се реализираха.
В умозаключение арбитър Генадиева заключи: „ За поредна година Административен съд Видин реализира извънредно положителни резултати – осъществени с помощта на капацитета, желанието и отговорността, с които съдиите и правосъдните чиновници изпълняваха служебните си отговорности.
Всеки от съдиите и правосъдните чиновници заслужава самопризнание за свършената работа, за гражданската си героизъм и кураж, с които работи, изключително в изискванията на недостиг на доверие и незадоволеност на обществото от правосъдната система.
Вярвам, че положените през миналите години старания са причина за предстоящ триумф в реализиране на задачите пред правосъдната система – отстояване на нейната самостоятелност, качествено правосъдие и реализиране на по-висока правна сигурност и доверие “.

*Пълният текст на отчетния отчет на Административен съд Видин за 2020 година е оповестен на интернет страницата на съда.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР