На 26 февруари, 1986 г. в Стокхолм е застрелян министър-председателят

...
На 26 февруари, 1986 г. в Стокхолм е застрелян министър-председателят
Коментари Харесай

Ян Стокласа, писател: Нямаше как да не тръгна по стъпките на Стиг Ларшон

На 26 февруари, 1986 година в Стокхолм е убит министър-председателят на Швеция Улоф Палме. Убийството му и до през днешния ден не е разкрито, а още от първите дни след покушението редом с работата на полицията един публицист се заема със свое следствие. Това е бъдещият създател на поредицата " Милениум " Стиг Ларшон. До гибелта си през 2004 година той не стопира да се интересува от убийството - сформира и отхвърля разнообразни хипотези и оставя след себе си величествен списък с документи.

Години по-късно различен публицист и публицист, Ян Стокласа, който също проверява убийството на Палме, попада на архивите на Ларшон и поема по неговите стъпки. Така се появява неговата книга " Архивът на Стиг Ларшон ", в която документалното и художественото са смесени. Главен воин в романа е самият Стиг Ларшон, а неговите диалози и дейности са предадени по разказите на неговата дългогодишна партньорка Ева Габриелсон, негови другари и сътрудници. Стокласа твърди, че това е една от дребното книги, които могат да доведат до разкриването на нечие ликвидиране.

Ден откакто издателство " Сиела " разгласява българското издание на книгата " Дневник " беседва с нейния създател Ян Стокласа за Стиг Ларшон, публицистиката и за това какво е да пишеш разказ, в който толкоз прочут публицист се явява като основен воин.

Бихте ли обяснили на българските читатели кой е Улоф Палме и за какво следствието на убийството му продължава да е настоящо след толкоз години?

- Улоф Палме беше огромен политик, който откри междинен път сред двете суперсили на времето си - Съединени американски щати и Съветския съюз. Той беше разпален бранител на дребните страни, изключително доста на бедните страни от Третия свят. Поради това се трансформира в опасност за политическите и икономическите ползи към края на студената война. Убийството му беше голям потрес за Швеция, а и за останалата част на света. Когато се оказа, че то не може да бъде позволено, това се трансформира в дълбока контузия за Швеция и в една от огромните мистерии на ХХ век.

 Корицата на
© Издателство

Корицата на " Архивът на Стиг Ларшон ".

Защо Стиг Ларшон по този начин живо се е интересувал от следствието?

- В първия ден след убийството на Палме Стиг Ларшон е бил на работното си място. По това време той е илюстратор в шведската новинарска организация ТТ. Възложена му е задачата да нарисува карта на мястото на престъплението и е получил информация от всички работещи по случая кореспонденти. Така той неотложно се трансформира в един от хората, които знаят най-вече за убийството и незабавно стартира лично следствие.

Кое сложи началото на книгата ви - следствието на Стиг Ларшон или вашата лична работа по случая?

- Бях почнал да пиша напълно друга книга, когато попаднах на следващия обвинен за убийството на Палме. Докато проучвах това лице, се натъкнах на няколко документа, написани от Стиг Ларшон. Половин година по-късно се изправих пред помещението, в което се съхранява неговия пропуснат списък. Когато вратата се отвори, открих 20 огромни кашона цялостни с документи. Бях превзет на момента и тогава ми стана ясно, че би трябвало да потегли по стъпките на Стиг Ларшон и да направя това, което и той би направил, в случай че още беше жив.

Вероятно доста създатели биха написали тази книга като нехудожествена литература. Вие сте употребявали формата на разказ, който стъпва върху документални обстоятелства. Какви са преимуществата и минусите на този метод? Разгневихте ли някои хора с решението си да включите Стиг Ларшон като основен воин в книгата?

- Всъщност аз дефинирам книгата като наративна нехудожествена литература. Избрах този метод, тъй като желаех да напиша книга, която хората да желаят за прочетат от начало до край. Това е и голямото преимущество. За убийството на Палме са изписани стотици книги, само че множеството от тях са безусловно нечетивни. С избора на тази форма и с потреблението на Стиг Ларшон като основен воин разгневих доста хора, само че още повече читатели бяха щастливи, тъй като това е завладяваща история. Най-важното е обаче, че Ева Габриелсон и приятелите на Ларшон ми оказаха цялостно подпомагане.

Ларшон посвещава огромна част от живота си на следствието на извънредно десни придвижвания. Според вас по какъв начин би коментирал той днешната политическа обстановка, в случай че беше жив?

- Първата му реакция би била: " Нали ви споделих! " Но считам, че той по-скоро би траял с тази битка. Дори би имал повече запаси за работата си в Швеция и в Европа с помощта на приходите от книгите си.

В днешно време е рисково да си проверяващ публицист. Стиг Ларшон не се е оженил за Ева Габриелсон, с цел да не влезе местожителството му в обществените архиви. Как човек взема решение да заплати сходна цена?

- Напълно съм склонен. Да си проверяващ публицист стана рисково даже в Швеция. Аз в никакъв случай не съм вземал сходно решение, просто бях замесен в този поминък и по-късно нямаше по какъв начин да спра. За шанс аз се занимавам на първо място със събития, които са се случили преди доста години. Дори нарушителите да са живи, те към този момент са доста възрастни. Двама-трима от тях са рискови, само че давам всичко от себе си, с цел да ги наблюдавам и вземам всички нужни защитни ограничения.

 Ян Стокласа
© Издателство

Ян Стокласа

Докъде е стигнало следствието на убийството на Палме? Има ли някаква вяра, че то ще бъде разкрито?

- Преди публикуването на книгата се срещах няколко пъти с представители на полицията. Те желаеха да прочетат ръкописа. Това може да стане една от дребното, в случай че не и единствената, книги, които са помогнали за разрешаването на ликвидиране. След публикуването на книгата още веднъж се срещах неведнъж с представители на полицията. В момента те са по стъпките на хипотезата, която Ларшон излага, а аз доразвих. Аз имам вяра, че убийството ще бъде позволено до година-две.

Другият основен воин в книгата сте вие самият...

- Не го мислех по този метод, до момента в който се занимавах с следствието и се срещах с хората, за които Ларшон твърдеше, че са забъркани в убийството. Но когато започнах да пиша книгата, бързо ми просветна, че явно от един стадий нататък аз заменявам Ларшон в историята. По същия метод, по който Микаел Блумквист е алтер егото на Ларшон в трилогията " Милениум ".

Как бихте обяснили извънредно неефективните дейности на полицията и управляващите при следствието на убийството на Палме?

- Абсолютно засегнат съм от поредицата провали на шведската полиция в работата по случая. Лесният отговор е, че двама от следователите позволиха обикновени, само че и съдбовни неточности. По-изчерпателният отговор е, че като страна Швеция беше толкоз дребна и наивна, че освен служителите на реда, само че и политиците се провалиха при изпълняването на своите функции. Това би трябвало да служи като плашещ образец за това какъв брой елементарно всичко може да се срине, когато немислимото се случи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР