На 26 декември на плаж Аркутино и на 28 декември

...
На 26 декември на плаж Аркутино и на 28 декември
Коментари Харесай

Eнтусиасти чистят боклуците от плажовете Аркутино и Камчийски пясъци

На 26 декември на плаж Аркутино и на 28 декември на територията на Камчийски пясъци, ще се организира обичайна кампания  “Чистата Коледа ”. Тази година мотото на самодейността е ”Морето не е за една почивка ”.

Целта на акцията е, с помощта доброволци от цялата страна, да се опази околната среда. За първи път “Чистата Коледа ” ще се организира на две събитийни дати.

„ Чистата Коледа “ организираме за пета година. Това е събитие, което събира след празниците всички, които имат отношение към морето. Самото събитие досега е събрало 2 тона боклуци. Доста алегорична цифра на фона на това, което се влива в Черно море единствено за един. Това е нашият метод да представим казуса пред хората “, сподели в предаването „ Радиокафе “ Илияна Стоилова – съорганизатор на събитието.

Тази година, участниците ще бъдат със специален коледен дрескод, а след привършване на формалната част е планувано и време за тържествено отчитане на резултатите и награди.

Илияна Стоилова добави, че “Чистата Коледа ” е с фокус и към децата, защото има учебен детайл. Те научават доста за морето, растителността, жителите му и по какъв начин да пазят природата.

Статистиката сочи, че фасовете са едни от най-често срещаните боклуци по плажовете в България и по света. Според ИБЕИ-БАН, през последните седмици на година на плаж Аркутино се откриват 289 отпадъка за 100 м от плажа, на плаж Алепу - 188 отпадъка / 100 м, а на плаж Златна рибка - 110 отпадъка за 100 м от плажната линия.

До момента в акцията са се присъединили над 150 души, като те всяка година се усилват, сподели Илияна Стоилова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР