На 25 януари германският “Шпигел съобщи, че германският канцлер Олаф

...
На 25 януари германският “Шпигел съобщи, че германският канцлер Олаф
Коментари Харесай

Как американците придвижват червените линии във въоръжаването на Украйна

На 25 януари немският “Шпигел ” заяви, че немският канцлер Олаф Шолц ще позволи изпращането на танкове “Леопард-2 ” в Украйна.Същия ден самият Шолц удостовери това. Според него това решение е взето по време на " интензивни договаряния с нашите съдружници и интернационалните сътрудници ". В същото време той прикани да не се позволява ескалация на спора до равнището на директна военна борба сред Русия и НАТО.

Вече ни омръзна откровеното “оруелианстване ” (мирът е война) в думите на Шолц. По-рано в Давос той сподели, че с цел да постави завършек на спора, Русия би трябвало да претърпи военно проваляне. Сякаш не схваща, че провалянето на Русия може да докара до доста по-глобален спор в Европа.

Но не е несъмнено, че той не схваща, просто няма задоволително политически субективизъм, с цел да се повлияе по някакъв метод на обстановката. В същото време обаче Шолц в изявление за немски медии отхвърли догатката, че решението да се дадат на Киев танкове е породено от външен напън. Според него единственият претекст е нуждата от оказване на спомагателна помощ на Украйна.

Той също по този начин добави, че Германия постоянно е координирала тясно дейностите си със съдружниците. „ Когато вземахме всяко решение, ние постоянно се уверявахме, че то е квалифицирано, добре премислено и че решенията са взети взаимно със съдружниците “, сподели той, отбелязвайки, че предприемането на такава стъпка като доставката на танкове на Украйна без основния съдружник на Германия - Съединените щати, би било безконтролно.

Наистина, откакто на срещата в Рамщайн не съумяха да реализира единодушие за единна позиция на НАТО по отношение на танковете, немският водач разгласи, че ще изпрати немски машини едвам откакто американците го създадат. Няма проблем, споделиха американците, като на 25 януари оповестиха, че възнамеряват да изпратят 31 танка M1 “Ейбрамс ” в Киев.

Американският “Политико ” написа, че в навечерието на оповестяването на решението за прекачване на танкове, взето от Съединените щати, редица западни страни проведоха развълнуван спор за доставките. „ Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън знаеше, че Германия ще съобщи „ Леопард “ единствено в случай че изпратим „ Ейбрамс “ в Киев, и единството на съдружниците се оказа най-важно за него “, сподели американски източник пред изданието.

Трябва обаче да се одобри, че не става дума единствено за единството на съдружниците, само че и в това, че Германия отваря кутията на Пандора, против която тя дълго време се противопоставяше, само че най-после пречупиха волята ѝ. Няма подозрение, че обещаните от Германия 14 Леопарда ще бъдат последвани и от останалите, а освен от танкове. Освен това единодушието на Берлин значи и позволение за доставка на немски танкове от други страни от НАТО. Полша, Канада, Испания, Португалия, Норвегия и даже Финландия, която към момента не е имала време да се причисли към НАТО, към този момент оповестиха подготвеност да създадат това. Това ще бъде снежна топка, която до момента беше сдържана от ината на Берлин.

Защо се съпротивляваше дълго време, само че най-после се пречупи? Позволете ми да ви припомня, че в Германия има идея, която не разрешава продажбата на оръжия на страни с политическа неустойчивост и още повече въвлечени във военни спорове. Още през 1971 година Федерална Република Германия одобри закон, категорично забраняващ доставките на оръжие за страни, които не са членки на НАТО. С обединяването на Германия и възникването на Европейски Съюз разпоредбите за продажба на оръжия стартират да се подчиняват на новите общоевропейски и немски национални правила. През 1998 година бяха създадени редица критерии, на които трябваше да дава отговор страна, кандидатстваща за закупуване на немски оръжия, измежду които бяха спазването от претендента на интернационалното право и правата на индивида на нейна територия, безучастие в спорове, както външни, по този начин и цивилен, липса на проблеми с вътрешната сигурност и непоклатимост.

Вярно, както се оказа по-късно, Берлин неведнъж нарушава личните си правила. Преди две години отчет на Фондация “Хесиан ” за проучване на мира и споровете, разкри нещо, което провокира същински скандал в Германия. Оказа се, че Берлин продава оръжия на редица страни, меко казано - надалеч от демокрацията в Латинска Америка, както и на страните от Близкия изток, въвлечени в спорове, в това число Саудитска Арабия, даже след абсурда с убийството на Джамал Хашоги и на фона на откритата интервенция на страната в гражданската война в Йемен. Освен това отчетът включва данни за съществуването на немски автомати в зоната на спора в Грузия през 2008 година, макар обстоятелството, че Берлин публично отхвърли настояването на Тбилиси за доставки на оръжие.

Ясно е, че във всички тези случаи става въпрос за страни, надалеч от Европа, продавайки оръжия на които, Берлин не рискува нищо изключително, с изключение на личната си известност. Съвсем друг въпрос е Украйна, спорът в която крие опасности за сигурността на цяла Европа и самата Германия. Сред тях са освен потокът от бежанци, само че и реекспортът на оръжия по света – от терористичните групировки в Близкия изток до незаконните групировки в самата Европа. Подобни обстоятелства са представени нееднократно от европейската преса и за Берлин ще бъде доста мъчно да „ реалокира стрелките “ към „ съветската агитация “ тук. Да не приказваме за " страничните резултати " като санкционната война с Русия, от която Германия пострада може би най-вече в Европа, губейки достъп до евтина сила, която дълги години слага основата на немската индустриална мощност.

С други думи, спорът в Украйна през цялото време донесе на германците не просто разноски, а съответни опасности за националната сигурност. Но спирало ли е това в миналото германците? Например, когато предизвикаха преврата в Украйна през 2103-2014 година?

Да предположим, че тогава не са разбрали това, надявали са се да надхитрян всички, само че в действителност ли в този момент не схващат? Гледайки реакцията на Шолц на детонацията на “Северен поток ”, когато той даже не смее да назове на глас причинителите, остава усещането, че той в действителност или не схваща нещо, или е толкоз несамостоятелен, че не може даже да възрази, когато Съединените щати намерено нападна гърлото на Германия.

Въпреки това, със същите танкове, той устоя дълго време, макар в действителност колосалния напън. Но в последна сметка се огъна. Очаквано.

Едното води до другото. Тези думи доста добре илюстрират какво се случва в Германия през днешния ден. Едното се получи още през март предходната година, когато Шолц за първи път наруши правилото за отвод от въоръжаване на Украйна, свято защитаван от предшественика му. По това време немският водач освен разреши на съдружниците да трансферират създадени в Германия оръжия в Киев, само че също по този начин разгласи лични доставки - тогава към момента дребни неща: 500 “Стингър ” и хиляди противотанкови ракети. Казахте " а " - бъдете подготвени да прочетете цялата писменост. Тоест още тогава можеше да се разбере, че танковете ще последват ПЗРК, а по-късно можеше да се чакат и самолети.

Между другото, за самолетите. Вдъхновен от „ танковата победа “, президентът на Украйна Володимир Зеленски към този момент се размечта за тях. Не единствено се размечта - стартира да желае. Спорен него още в деня, когато стана известно за доставката на танкове, той е разговарял за това с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „ Трябва да деблокираме доставката на ракети с огромен обхват на Украйна, за нас е значимо да разтеглим съдействието си в артилерията, би трябвало да реализираме доставка на самолети за Украйна. Това е фантазия. И това е предизвикването “, сподели той.

Вече в действителност не е фантазия. Според “Политико ”, базирайки се на публични лица и дипломати, НАТО към този момент разисква опцията за прекачване на бойни самолети в Украйна. Източникът обръща внимание, че по-рано в администрацията на Съединени американски щати споделиха, че това е „ невероятно сега “. „ Имаше алена линия, само че предишното лято алената линия бяха ХИМАРС и тя се реалокира. След това бяха танкове и също се пресече “, акцентира дипломатът.

Наистина, опцията за доставка на самолети за Киев беше разисквана още през март предходната година. Както по-късно заяви още веднъж “Политико ”, тогава Полша заявява подготвеност да трансферира своите МиГ-29 в Киев в подмяна на западни изтребители с сходни характерности. Планираната договорка обаче беше осуетена от самите американци, защото Пентагонът и американското разузнаване решиха, че това по никакъв метод няма да усили отбранителната дарба на Украйна, а ще докара до още по-голяма ескалация и интервенция на НАТО в спора.

Но още през ноември “Блумбърг ” заяви, че на фона на масираните офанзиви на съветските въоръжени сили против сериозната инфраструктура на Украйна НАТО е решило да възобнови полемиката за прехвърлянето на изтребители в Киев, с цел да „ затвори небето “, с цел да принуди Русия да стартира договаряния.

Какво попречи на Запада да даде самолети на Украйна по-рано? Два фактора: страхът от увеличение на ескалацията и фактът, че свалените самолети (ако приказваме за американски Ф-16, които са налични в задоволително количество в европейските страни) ще нанесат вреди освен на техните притежатели (цената на един изтребител може да варира от 40 до 200 милиона долара), само че и репутацията на производителя. В последна сметка, както знаете, войната е най-хубавият метод да се показва достолепието на военната техника. Но и минусите ѝ. Редовните купувачи на американски оръжия, които ги получават от години, априори се доверяват на знака за качество „ Произведено в Съединени американски щати “. Те нямаха опция да ревизират това качество в действителна бойна обстановка. Лош образец са колониалните войни на Съединени американски щати и съдружниците против всякакви бунтовници, т.е. армиите очевидно са в пъти по-слаби. Но в случай че, изправени пред съвременна високотехнологична войска на мощна страна, прехвалените F-16 стартират да падат (те също паднаха в Близкия изток, само че не масово), това може да породи съществени подозрения измежду постоянните купувачи.

Между другото, това важи и за танковете. И забележете какъв брой грациозно американците се измъкнаха от обстановката, като трансферираха всичко върху плещите на европейците. Те дават на Киев единствено 31 танка, а германците към този момент са подготвени да дадат 62, без да се брои какво могат да дадат останалите.

И Съединени американски щати ще могат да ги неизвестно по кое време - просто Пентагона ги няма на склад. Така при отрицателен сюжет горящите “Леопарди ” ще прикрият горящите “Ейбрамс ”. Със самолетите ще е същата история - първо американците ще принудят европейците да се откажат от техниката си. В същото време ще печелят пари, като заменят отпуснатото.

Що се отнася до опасността от ескалация, този въпрос за Съединени американски щати също скоро ще загуби своята новост. Американците дават на Украйна тъкмо такова оръжие и в количество, което оказва помощ на Киев да продължи да се съпротивлява и да изтощава Русия. Щом видят, че Украйна стартира да се изчерпва, а Русия стартира да печели, количеството и качеството на доставяното оръжие пораства. Но тъкмо толкоз, колкото Киев да резервира отбранителните си качества и даже способността да подхваща епизодични контранастъпления, без да принуждава Москва да взема решение казуса по по-радикални способи. Логическата верига се вижда с просто око: ПЗРК и ПТУР - гаубици и РСЗО - системи за Противовъздушна отбрана - танкове. По-нататък, разумно, би трябвало да стартират доставките на самолети. Това ще стане тъкмо тогава, когато стане ясно, че оръжията, с които разполага Киев, към този момент не са в положение да удължат мъката му.

Както сподели съветникът на министъра на защитата на Украйна Юрий Сак пред “Ройтерс ”, Киев може да получи всичко от Запада, с изключение на нуклеарни оръжия. „ Те не желаеха да ни дадат тежка артилерия – по-късно ни дадоха. Тогава не желаеха да дават системи ХИМАРС - в този момент имат. Те не желаеха да ни дават танкове, в този момент ни дават танкове “, сподели той и добави, че в този момент Киев ще се опита да изкопчи от страните на НАТО изтребители четвърто потомство западно произвеждане. Е, няма незабавно да им дадат такива, само че могат да разчитат в обозримо бъдеще на МиГ.

Що се отнася до нуклеарните оръжия, от една страна, това в действителност е алена линия, а от друга, кой знае по какъв начин ще се държи Западът, когато съветските войски завладяват Киев и стартират решително да се придвижват към западната граница на Украйна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР