На 25-ти март 2000 г. космическата ракета “Делта 2 успешно

...
На 25-ти март 2000 г. космическата ракета “Делта 2 успешно
Коментари Харесай

Изненада: спътник на НАСА, считан за повреден, възобнови връзка със Земята след повече от десетилетие!

На 25-ти март 2000 година галактическата ракета “Делта 2 ” сполучливо извежда в космоса IMAGE, проучвателен сателит на НАСА. Сателитът работи сполучливо в продължение на близо шест години и прави значими изследвания за земната магнитосфера и нейното взаимоотношение със слънчевия вятър. Мисията е толкоз сполучлива, че въз основата на нейните данни са написани близо 400 научни изявления в университетски списания.

За страдание през декември 2005 година IMAGE ненадейно прекратява радиовръзката си със Земята. Последващите опити да бъде възобновена работоспособността на спътника, които включват изпращането на команди “на сляпо ”, потреблението на разнообразни DSN антени и даже непринадлежащи на НАСА информационни станции, приключват несполучливо и задачата е оповестена за завършена. Така спътникът е счетен за мъртъв и нефункционален. 

В началото на януари 2018-та година ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 ” извежда в орбита мощно засекретен сателит за американските военни, прочут под кодовото наименование “Зума ”. Поради неоповестени аргументи стартът се проваля, въпреки че галактическите специалисти подозират, че повода за неуспеха може да се крие в повреден адаптер на компания Нортроп Груман. Разбира се, в днешно време колкото и да е конфиденциален един план, той в никакъв случай не може да бъде прикрит напълно – изключително от очите на астрономи-аматьори, които следят нощното небе и разгадават някои от тайните даже и на военните планове. Така през януари астрономът-аматьор Скот Тили стартира да търси въпросния сателит “Зума ”, само че вместо това попада на сигнал от различен сателит. Това в началото не го изненадва – астрономът написа, че си е в реда на нещата от време на време да открие данни от други сателити (източник: skyriddles).  Но след инспекция на информацията за възможния източник, Тили е шокиран – сигналът идва от от дълго време изгубения IMAGE! 

Впоследствие НАСА се заинтересува от случая и удостоверява – спътникът в действителност е “възкръснал ”, батерията му е изцяло заредена и освен това – наподобява в положително положение! Следващата стъпка за организацията ще е да задейства научните му принадлежности на борда. Но това може да се окаже много сложна задача – приказваме за 12-годишен програмен продукт, конфигуриран на дори още по-стар компютър. Компютърните системи и софтуерът са се развили фрапантно за това време, така че ще има потребност от време експертите да се научат по какъв начин вярно да ръководят спътника.

Понастоящем има някои загадки, на които към момента няма отговор. Основните въпроси, които НАСА се пробва да разгадае, са:

1. Какво е довело до това спътникът да се рестартира и да стартира още веднъж да изпраща радиосигнали?

2. Защо единствено една част от бордовите електронни съставни елементи работят, само че не и другите? Нещо повече – НАСА понастоящем комуникира със спътника чрез бордовия електронен комплект А. Само че през 2004 година експертите смятаха, че комплектът А се е повредил безвъзвратно и не може да бъде употребен, заради което връзката беше превключена към комплекта Б. Поради какви аргументи комплектът А още веднъж работи след толкоз време, това следва да бъде занапред разгадано.

Ако през идващите дни и седмици бъде открито, че някои от научните принадлежности на IMAGE не престават да работят и могат да събират още проучвателен данни, ще бъде призован ръб от учени, които ще прегледат научния капацитет и вероятно опцията за обновяване на активността на задачата на фона на ограничавания бюджет, който се поставя за към този момент работещи проучвателен експедиции на НАСА. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР