На 24-ти септември, в град Елхово, се проведе десетото, юбилейно,

...
На 24-ти септември, в град Елхово, се проведе десетото, юбилейно,
Коментари Харесай

Празник на традиционната тракийска баница в Елхово

На 24-ти септември, в град Елхово, се организира десетото, юбилейно, издание на празника на обичайна тракийска баница „ Баница вита, два пъти превита ”. И тази година събитието мина при извънреден интерес от страна на аудитория и посетители.

Явно заради упования голям интерес към това „ вкусно “ събитие, политическите сили бяха заели комфортни позиции в центъра на града. Още към 9:30 ч. господин Ангел Джамбазки и неговата свита от кандидат-депутати се появиха в центъра на гр. Елхово и заговаряха локалните поданици и гостите на града. От другия завършек на площада грееше необятната усмивка на господин Кристиан Вигенин, който беше повел цялата ямболска листа на Българска социалистическа партия. На пазара в града господин Мирослав Иванов раздаваше дребни сувенири на минувачите. Жителите и гостите на гр. Елхово видяха усмихнатия господин Йорданов – бащата на господин Тошко Йорданов, който предвождаше членовете на листата на Има Такъв Народ за ямболска област.

`Празник на

Актьорът Веселин Калановски също със необятна усмивка популяризираше печелившите съгласно него хрумвания на Демократична България. В навалицата, някак срамежливо стояха кандидат-депутатите на ген. Янев от Български Възход. Като човек в лични води се усещаше депутатът по последния парламент на Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, който също има желанието още веднъж да се пребори за депутатско място в ямболска област. В страни от центъра на града, доста представително, кандидат-депутатите от ГЕРБ бяха подготвили впечатляващо, само че непретенциозно показване на своята партия.

Но да не забравяме, че въпреки всичко хората се бяха събрали на фестивал на Тракийската баница.

Десетки типове баници, приготвени по достоверни, обичайни предписания и фолклорни осъществявания на професионален фолклорен отбор „ Странджа “ Бургас, заслужиха възторга на присъстващите. В празничния ден, с изключение на политиците, посетители на града бяха проф. Стоян Денчев – почетен ръководител на Съюза на националните читалища и почетен жител на гр. Елхово, и проф. Ирена Петева – Ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), гр. София.

`Празник на

Организаторите – Община Елхово, НЧ „ Развитие – 1893 ” и Местна комисия за битка с противообществените прояви с малолетни и малолетни /МКБППМН/ сътвориха един друг, радостен и „ апетитен “ съботен ден.

Заедно с празника се организира и ревю под надпис „ Традиции и нововъведения на територията на локална инициативна група Елхово – Болярово “. Организирани бяха ателиета навън за деца и младежи от територията за обичайни действия и занаяти: ателие „ Българска шевица “ и ателие „ Местен обичаен самун “. С ревюто бяха промотирани обичайни локални производства, занаяти, изкуство, традиции, както и новите компании и начинания на територията. В ревюто участваха локални производители на храни, питиета, сувенири, както и художници и публични организации.

Всички посетители и поданици на Елхово и района имаха опция да прегледат и опитат от богатото многообразие от показаните над 40 обичайни и нетрадиционни печива в конкурсната стратегия. Всички майсторски извити и надиплени баници бяха оценени от жури, в състав: Нели Кадиева – изпълнителен шеф на локална инициативна група Елхово – Болярово; Димка Биволарова – готвач в ДГ „ Надежда “ и Стоянка Кьасева – готвач в ДГ „ Невен “.

Тази година, с изключение на конкурсната част, по време на празника бяха направени демонстрации за точене на кори и подготвяне на баници от Елена Янкова – Елхово, Милена Колева – с. Раздел и Тодора Костадинова – с. Изгрев. За задачата участничките месиха, точиха и оформяха разнообразни тестени произведения. Малки и огромни имаха опция сами да опитат да разточат кора, по този начин, както са го правили нашите баби преди стотици години.

Ежегодно, рецептите на участващите в конкурсната част от празника баници, се събират в рецептурник, който да помогне на тези, които демонстрираха интерес и пожелаха да опитат сами да си подготвят някои от баниците в домашни условия.
`Празник на

Ето и резултатите от състезанието тази година:

Голямата премия на кмета на община Елхово господин Петър Киров бе присъдена на Ивана Генова от Елхово;

Наградата на НЧ „ Развитие - 1893 “ отиде при НЧ „ Съгласие – 1930 “, с. Кирилово;

Отличени за най–добра сладка баница – Дом за остарели хора, с. Чернозем и Иванка Михалева, пенсионерски клуб „ Надежда “, Елхово;

Най–добрите солени баници направиха - НЧ „ Светлина – 1926 “ с. Малък Манастир и НЧ „ Г.С.Раковски- 1922 “ с. Раздел;

Най-вкусната баница тази година подготвиха представителите на НЧ „ Съгласие – 1928 “, с. Гранитово;

Най-тънката кора разточи Златка Статкова, представител на Клуб на хората с увреждания, Елхово;

Най-вита беше баницата на Дафина Хаджиева, пенсионерски клуб „ Надежда “, Елхово.

Най-добра погача направиха от НЧ „ Светлина - 1926 “, с. Бояново.

С най-хубава визия бяха баниците на НЧ „ Христо Ботев – 1928 “, с. Лесово;

Награда за най-атрактивна баница завоюва НЧ „ Пробуда – 1926 “ с. Маломирово;

Най-автентични бяха баниците на НЧ „ Възраждане – 1930 “,с. Изгрев;

Наградата за най – многолистна баница отиде при НЧ „ Христо Ботев – 1935 “, с. Пчела;

Най–оригиналната рецепта тази година показаха от НЧ „ Кирил и Методий – 1962 “, с. Мелница.

Наградите, обезпечени от МКБППМН, връчиха господин Петър Киров – кмет на община Елхово и госпожа Снежана Делчева – секретар на НЧ „ Развитие – 1893 “.

Местните поданици не са не запомнили, че основател на този фестивал на Тракийската баница е техният съгражданин проф. Стоян Денчев, който през 2011 година подсилен от кмета на града господин Петър Киров за първи път сложиха началото на тази родолюбива традиция. На проф. Денчев се падна достойнството от името на Съюза на националните читалища да връчи специфична грамота и парична премия на представителите на село Гранитово. Проф. Ирена Петева, Ректор на УниБИТ удостои участниците от с. Раздел с похвална грамота и парична премия. Проф. Денчев връчи и спомагателни парични награди, за положително показване, на участниците от Дом за остарели хора с. Раздел, с. Кирилово, с. Маломирово, с. Пчела и с. Лесово.

За край, посетители, уредници, участници и поданици на гр. Елхово се хванаха на огромно хоро под съпровода на отбор „ Странджа “ град Бургас.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР