На 24 май по възрожденска традиция, независимо къде се намират

...
На 24 май по възрожденска традиция, независимо къде се намират
Коментари Харесай

Градът на солунските двама братя все още пази духа на Кирил и Методий



На 24 май по възрожденска традиция, без значение къде се намират по света, българите постоянно намират метод да изразят своята респект към. Една такава опция за съчетаване на празника с поклонение пред местата, свързани с двамата братя е да отскочим на по-малко от 300 км от София до Солун, Гърция.

В родния град на славянските първоучители има безчет забележителности, някои от които са директно свързани със солунските двама братя и си заслужава да бъдат видени. Днес ще ви разходим до там със фотоси.

За да се потопим в атмосферата от житията на Св. Константин-Кирил Философ и Св. Методий е задоволително за начало да се изкачим до остарялата крепост на града, която се е намирала в най-непревзимаемата североизточна част на крепостта. 

За страдание в по-нови времена укреплението е било и политически затвор, само че средновековният дух на мястото към момента е непокътнат. 











Още на входа, над вратата ви посреща красива мраморна плоча с кърмеща лъвица. Композицията и сюжетът напълно наподобяват фигурите от средновековните каменни пластики открити край българския град Стара Загора. 





Абсолютно съответствува и сюжетът с двата пауна. Въпреки обрастването с спомагателна застроеност през вековете, когато влезем в двора на замъка можем да си дадем сметка къде са браншове Методий и по-малкият му брат Кирил. Баща им Леон (Лъв на български) е бил подстратег на града и сигурно фамилията е живяло в цитаделата. Следователно и синовете му са родени някъде тук през 815 година и  827 година







Двамата синове на Леон и Мария може би са били кръстени во Христа в най-тачения храм на града, отдаден на пазителя Св. Димитрий Солунски Чудотворец. Макар днешната базилика да е изцяло възобновена след огромния пожар от 1919 година олтарът и баптистерият на остарелия храм не са наранени и те към момента стоят в криптата под новия олтар.  









Близо до самата черква се намира агората и бившето тържище на Солун. Точно тук сигурно още като деца братята са могли да чуят славянски език. В житието на Свети Методий е записано, че когато ромейският император ги изпраща в Моравия с задача да проповядват на понятен език, им споделя: " Чуваш ли, Философе, тези думи? Друг с изключение на тебе не може да свърши тази работа. Тъй че ето ти доста блага и иди, като вземеш със себе си и брата си, игумена Методия. Защото вие сте солунчани, а всички солунчани приказват чисто славянски. "



Тази арка на император Галерий покрай Солунския университет през днешния ден е обичано място за срещи на остарели и на млади. През 311 година в Сердика Галерий издава първия едикт за търпимостта към християните, още преди наследника си император Константин Велики. Може би и по тази причина арката е оживяла, а под нейния свод също са прекосявали младите братя, основатели на славянската книжовност. 







Със сигурност от IX век не се е трансформирал доста превъзходният, бездънен и спокоен пристанищен залив на втория по значителност град във Византийската империя. Тук, както и през днешния ден, са дошли артикули и хора от цялото Средиземноморие, което е направило мирогледа на двамата просветители и покръстители отворен към целия свят и към всички нации.









Днес в Солун може да се види и един от най-интересните монументи на оповестените за съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий. Вместо в триизмерни фигури от бронз, братята са увековечени върху фундамент, символизиращ фолиото на остарял ръкопис. Изобразени са в стилистиката на класическата византийска храмова мозайка. Образите не са обилни, натрапчиви или преобладаващи, а безплътно възвисени, земни и насъщно потребни, като делото на Светите братя.









Снимки: Иво Иванов
--> Споделете Галерия Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР