На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и

...
На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Отбелязваме 24 май! Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

На 24 май означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност.

София отбелязва празника с най-масовото осъществяване на химна „ Върви народе възродени “.

Официалната гала стартира тъкмо в 11:00 ч., пред паметника на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата, съобщи.

Общоградско шествие потегли от площад „ Независимост “ в 10:30 ч. и приключи пред паметника на светците.

Сред присъстващите са столичният кмет Йорданка Фандъкова, министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов, просветният министър Николай Денков, министърът на културата Атанас Атанасов, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и неговите заместници, депутати, парламентарните групи на "Демократична България ", Българска социалистическа партия, "Възраждане ", представители на редица институции, както на централната, по този начин и на локалната власт, неправителствени организации и синдикати на учители, Студентският съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски ".

Тържествената атмосфера продължи с рецитал от първокласници

на "Аз съм българче " на българския стихотворец Иван Вазов. Бяха изпълнени и химнът на България и маршът "Тих бял Дунав ".

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “ ще се организира празничен концерт-спектакъл ,

проведен от Регионалното ръководство на образованието – София град, в който 500 възпитаници от столичните учебни заведения ще показват на огромна сцена български национални песни и танци, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 24 май с безвъзмезден вход ще работят

Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ, Регионалният исторически музей в София и филиалите му, Паркът-музей „ Врана “ и Зоологическата градина в София.

Мултижанрова апаратура с цветни букви и обичани български истории в аудио, срещи с създатели и разказвачи ,

и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков " през днешния ден. Културната стратегия на събитието стартира в 11:00 ч. с литературни четения и истории за дребни и огромни от модерни създатели и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви ", които показват българската кирилица и модерна лирика по света.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР