На 24 февруари се навършва една година от руската инвазия

...
На 24 февруари се навършва една година от руската инвазия
Коментари Харесай

Кои световни лидери посетиха Украйна от началото на войната

На 24 февруари се навършва една година от съветската инвазия в Украйна. Военните дейности сковаха естествения живот в страната, само че не съумяха да попречват визитите на задгранични водачи в Украйна и даже може би ги умножиха. Защото в случай че в тази страна цареше мир, надали толкоз доста водачи,  а също и звезди,  биха отишли там в границите на 12 месеца, означават изданията „ Гардиън ”, „ Хил ” и  „ Нешънъл нюз ”. А макар военните дейности украинският президент Володимир Зеленски съумя също по този начин на два пъти да напусне родината си и да пътува даже до различен континент, с цел да пази украинската идея.

Безспорно рекордьор по визити в Киев е председателката на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен. Тя беше в украинската столица предходната година през април, юни, септември, ноември и се върна още веднъж там през февруари на актуалната година. В последната от тези 5 визити тя бе придружавана от редица европейски комисари и от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за срещата на върха ЕС-Украйна. По време на всички тези визити Фон дер Лайен показваше поддръжката на Европейски Съюз за Украйна и за украинските упоритости за участие в блока. Самият Шарл Мишел посети настрана Киев преди срещата на върха ЕС-Украйна, в средата на януари на актуалната година.

От националните водачи неоспорим рекордьор по визити в украинската столица е британецът Борис Джонсън. Той беше там като английски министър председател три пъти предходната година, през април, юни и август. А откакто се отдръпна от поста си през септември, той се върна в Киев през януари на актуалната година. Между Джонсън и Зеленски даже се сътвори броманс, какъвто не се следи сред Зеленски и различен западен водач, означават коментатори.  Приемникът на Джонсън – Риши Сунак, пък беше в Киев през ноември.

Редица национални водачи избраха да пътуват до Киев в компанията на техни сътрудници. Първата такава аудиенция беше на чешкия министър председател Петър Фиала, на полския му сътрудник Матеуш Моравецки и на словенския министър председател по това време Янез Янша. Те отидоха в Киев в средата на март, към 20 дни след началото на съветската инвазия в Украйна. Това беше първата сходна аудиенция на задгранични водачи там. Отделно Петър Фиала посети още веднъж Киев в края на октомври предходната година в качеството си на водач на страната ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Полският президент Анджей Дуда дружно с президентите на Литва, Латвия и Естония -  Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис посетиха Киев в средата на предишния април. Дуда се върна в Киев през август. По време на тази втора неговата аудиенция там той дружно със Зеленски откриха плоча на киевски бул., на която бе изписано името на полския държавен глава. Идеята е на този бул. да има още плочи с имената на всички, които са оказали поддръжка на Украйна против съветската инвазия, като всичко това ще прилича на холивудската Алея на славата.

Друг колектив от национални водачи, чиято аудиенция в Киев беляза съзнанията, беше формиран от френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц, тогавашния италиански министър председател Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис. Те бяха в украинската столица в средата на юни и френски и италиански издания даже ги нарекоха тогава „ четиримата мускетари в Киев ”. Броени дни по-късно Европейски Съюз разгласи публично, че Украйна получава статут на кандидатка за участие в блока.

В Киев на няколко пъти бяха и външните министри на Франция и Германия Катрин Колона и Аналена Бербок. В края на октомври там беше и немският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Визитите на Макрон, Шолц, Щайнмайер и на Драги не минаха и без дискусия, било то поради някои изявления на някои от тези водачи (Макрон и Шолц), разтълкувани като незадоволително безапелационна поддръжка за украинската идея, или пък поради предишните тесни връзки на някои от тези страни (Германия и Италия) с Русия. Подобна дискусия тези дни беше подбудена и от изявление на Макрон пред френски медии, че Русия би трябвало да бъде победена в този момент, само че не и смазана и че спорът в Украйна би трябвало да бъде организиран с договаряния.

От Западна Европа запаметяващи се визити в Украйна през миналите 12 месеца бяха и тези на нидерландския министър председател Марк Рюте през юли предходната година и на австрийския канцлер Карл Нехамер през април предходната година. Австрийският президент Александър ван дер Белен пък беше Киев напълно неотдавна, при започване на февруари, директно преди срещата на върха на ЕС-Украйна.

Премиерката на Финландия Сана Марин посети Киев предишния май. Президентката на Словакия Зузана Чапутова отиде там също през май. Друга дама национална лидерка – премиерката на Дания Мете Фредериксен беше два пъти в Украйна. Първо тя посети Киев в тандем с премиера на Испания Педро Санчес през април предходната година, а тази година тя беше в Одеса в края на януари.

От балканския район  президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу беше в Киев през ноември.  А турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети украинския град Лвов дружно с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през предишния август. Преди това Гутериш беше в Киев през април.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък бе на аудиенция в Киев през предишния септември.

Любопитен факт е, че твърди поддръжници на украинската идея в Европа и надалеч от Европа – премиерката на Естония Кая Калас и досегашната премиерка на Нова Зеландия Джасинда Ардърн по този начин и не пристигнаха в Киев. Но през юли предходната година посещаване в Киев направи новият австралийски министър председател Антъни Албанезе.

От Съединени американски щати в Киев пристигнаха първо през предишния май тогавашната лидерка на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, последвана през август от първата дама Джил Байдън. Американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Киев през септември, а в края на ноември той се върна там дружно с министри на външните работи от страни членки на НАТО.  След като дни наред американски представители заявяваха, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън не възнамерява да посещава Украйна във връзка първата годишнина от съветската инвазия в тази страна, американският президент въпреки всичко направи изненадваща аудиенция в Киев през днешния ден.

От Израел първият почитан представител, който пристигна в Киев, беше новият външен министър Ели Коен. Визитата му беше в края на предходната седмица.

От нашата страна най-високопоставеният представител, посетил Киев, беше Кирил Петков. Той беше там в качеството му на български министър председател през април на 2022 година

Общото сред всички тези визити беше влакът, с който всички тези задгранични водачи пътуваха от границата с Полша до Киев. Става дума за влакова на комбинация на украинските държавни железници, особено пригодена за ролята на „ трен на дипломацията ”. За да може пътуването да протече допустимо най-добре за непознатите водачи, до последно то се пази в загадка. Освен това за комфорта на водачите по време на пътуването във влака се грижи екип от украински дипломати, който съпровожда непознатите делегации, оповестяват украинското издание на Би Би Си и уеб сайтът „ Визит Украйна ”.

Един от кондукторите на елитната влакова комбинация е Тетяна Когут. Пред украинската емисия на Би Би Си тя описа и някои любопитни детайлности по отношение на пътуванията. Обикновено дежурният личен състав във влака не знае кого ще транспортира, научава го безусловно, когато непознатият водач и неговата делегация се появят на перона. Обичайното меню на водачите, пътуващи във влака, включвало типични украински ястия, някои от които като пирожки, борш или свинско със сос се срещат обаче и в Русия, и в Беларус. Към блюдата били избирани и специфични украински виновност, като подборът се правел от особено назначен сомелиер. Някои от пасажерите имали специфични желания по отношение на храната, сервирана във влака. Фон дер Лайен била вегетарианка,  Джонсън нямал нищо срещу да опита украинска сланина, само че държал в чая му да има мляко. Синът на американския милиардер Уорън Бъфет – филантропът Хауърд Бъфет, също посетил Украйна, предпочитал да му сервират във влака храна от заведенията „ Макдоналдс ” или „ Домино Пица ”.

За всеки от водачите имало и особено внимание от страна на личния състав. Така да вземем за пример във вагона, с който пътувал немският президент Щайнмайер, имало букет от ириси с картичка с благодарности, че Берлин е решил да даде на Киев системата за противовъздушна защита „ ИРИС Т ”. В тази връзка италиански медии се питат какъв подарък би получил в този момент италиански водач на посещаване в Украйна, поради обстоятелството че наскоро италианските министри на външните работи и на защитата Антонио Таяни и Гуидо Крозето оповестиха, че след няколко седмици на Украйна ще бъде предоставена италиано-френската система за противовъздушна защита " Мамба ”.

Най-интересни като персони измежду високопоставени пасажери във " влака на дипломацията " били Борис Джонсън и Нанси Пелоси, споделя кондукторката Тетяна Когут. Джонсън тя разказва като впечатляващ, а Пелоси като жена с дълбока психика.

Но през миналите 12 месеца освен национални и интернационалните водачи пътуваха до Украйна, а и редица звезди. Сред тях беше артистът  и режисьор  Шон Пен. Той се оказа в Украйна тъкмо в деня на съветската инвазия, само че все пак Зеленски е намерил време да се срещне тогава с него. За тези мигове Шон Пен споделя във кино лентата си „ Супергерой ”, който в събота бе показан на кинофестивала  „ Берлинале ”. След като си потегли от Украйна през март, Шон Пен се върна там през ноември. По време на тази аудиенция той връчи на Зеленски премията си „ Оскар ” и двамата се уговориха, че тя ще остане в Украйна до успеха на страната против съветската експанзия.

В Киев бяха и членовете на ирландската групата „ Ю 2 ” Боно и Едж, получили персонална покана от Зеленски да изнесат концерт в бомбоубежище, напомня „ Гардиън ”. Актьорите Бен Стилър и Джесика Частейн също бяха в Киев и се срещнаха със Зеленски. Както и испано-американският кулинарен началник Хосе Андрес, американският ефирен водещ Дейвид Летерман, американският историк Тимъти Снайдър и създателят на компанията за галактически туризъм „ Върджин ” Ричард Брансън. Холивудската звезда Анджелина Джоли  и сътрудника й Жан Клод Ван Дам пък отидоха в Украйна, с цел да се срещнат надлежно с украински бежанци и военни.

Сега се приказва, че в Киев всеки миг може да дойде италианската премиерка Джорджа Мелони. На два пъти тя увери, че ще направи такава аудиенция преди годишнината от съветската инвазия в Украйна.  Визитата й ще е в миг, в който Силвио Берлускони, водачът на партия „ Форца Италия, ” влизаща в ръководещата коалиция в Италия, се изрече сериозно за Зеленски и за напъните на Съединени американски щати в поддръжка за Украйна. Това породи същинска стихия в Рим и провокира и рецензии в Брюксел.

Тези дни се заприказва и за възможна аудиенция в Киев на японския министър председател Фумио Кишида в качеството му на водач на страната ротационен ръководител на Г-7.  Агенция Киодо пък написа, че Зеленски би приел покана за присъединяване в срещата на върха на Голямата седморка в японския град Хирошима през май, в случай че получи такава. Ако тази аудиенция се реализира, това ще бъде първото пътешестване на Зеленски до Азия.

През декември, малко преди католическата Коледа, Зеленски бе в Съединени американски щати. Във Вашингтон той се срещна с президента Джо Байдън и с вицепрезидента Камала Харис и приказва пред Конгреса. Преди това в Съединени американски щати на няколко пъти бе идвала единствено брачната половинка на Зеленски – Олена.

А в интервала 6-9 февруари Зеленски бе поредно в Лондон, Париж и Брюксел. В Лондон той бе признат от крал Чарлз Трети, срещна се английския министър председател Сунак и приказва пред парламентаристите. В Париж той имаше среща в тристранен формат с Макрон и Шолц, чиито страни участваха в процеса на създаване на минските договорености за Източна Украйна. В Брюксел Зеленски взе участие в Европейския съвет и приказва пред Европейския парламент. Вторият стадий от тази европейска обиколка на украинския водач обаче стана мотив за дискусия сред Рим и Париж. Италианският министър председател Мелони съобщи, че срещата в сходен формат е била неуместна. А съгласно италиански медии Мелони е била разочарована, че не е била поканена на нея в миг, в който Рим се стреми да има по-голямо въздействие в Европа. В отговор на което Макрон напомни ролята на Франция и Германия в минския развой за Украйна. А Мелони пък компенсира пропуща, че не е била поканена на срещата в Париж, като се видя със Зеленски в коридорите на срещата на върха в Брюксел.

Тази усилена дипломация, обвързвана с Украйна, породи и някои хумористи мнения. " Алеята на славата води към Киев ", означи „ Гардиън ” главно във връзка визитата на звездите в украинската столица.  А френският язвителен уебсайт „ Рир е шансон ” разгласява във Facebook хумористично видео за пътуването от Париж до Брюксел на Макрон и Зеленски по-рано този месец. Във видеото двамата водачи вървят към самолета и  Макрон изяснява на Зеленски, че макар  студа избира да е с костюм, тъй като това е израз на класа и е като кадър от реклама за стилната марка „ Хуго Бос ”. Зеленски изяснява на Макрон, че избира да  е с обичайното си неофициално облекло, с цел да може да прави в самолета извършения за поддържане на мускулатурата. Макрон споделя на Зеленски, че двамата ще пътуват с частен аероплан до Брюксел, тъй като е по-сигурно от пътешестване с трен в миг на стачки във Франция против предлагането за повдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. В шеговитото видео при приближаването до самолета Зеленски с изненада установи, че водачът е над 64 години, само че Макрон го твърди, че не би трябвало да се тормози, тъй като макар напредналата си възраст, водачът съвсем е запазил качествата си да ръководи аероплан. „ Тоест уповавам се да е по този начин ”, добавя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР