На 24 февруари румънците отбелязват своя празник на любовта, известен

...
На 24 февруари румънците отбелязват своя празник на любовта, известен
Коментари Харесай

Румъния отбелязва празника на любовта - Драгобете

На 24 февруари румънците означават своя празник на любовта, прочут като Драгобете.

Той се празнува в деня, в който православната черква уважава намирането на честната глава на Свети Йоан Кръстител. Празникът е с хилядолетна традиция и отбелязва началото на пролетта.

Взет от античните даки, във времето и през вековете Драгобете стартира да се счита за настойник на любовта, провидение, което пази и носи шанс на влюбените. 

„ Празникът е мощно обвързван с прехода от един сезон към различен. В профилираната литература Драгобете се съпоставя с Ерос или Купидон. Той е радостен, любящ и символизира силата, жизнеността и младостта “, изяснява Дойна Ишфанони, теоретичен помощник в Музея на селото в Букурещ, представена от вестник " Адевърул ".

Според националните вярвания на тази дата не се работи. Ако на Драгобете вали дъжд, пролетта ще е дълга и красива.

Традицията повелява на 24 февруари девойките да се обличат красиво и да берат първите пролетни цветя, които по-късно ще слагат на иконите. Твърди се, че този жест ще ги резервира вечно млади и ще отстрани завистта и злите мисли, ориентирани към тях.

Неомъжените млади дами събирали дребното останал сняг, именуван още „ баснословен сняг “. Водата, която се е появила след топенето му, била употребена за любовни заклинания, само че и в ритуали за разкрасяване. Според античните митове този сняг се появил вследствие на усмивката на феите. Ето за какво девойките миели лицата си с тази вода, с цел да станат красиви като самодиви.

Тази година подаръците за Драгобете са с 30 % по-скъпи, в сравнение с предходната година, демонстрира инспекция на Българска телеграфна агенция. „ Букет лалета коства към 100 леи (около 40 лева). Такъв, аранжиран с други цветя, към 15 на брой, доближава 300 леи.

Не липсват и начинания за празника. Студентската лига от университета „ Василе Александри “ в Бакъу провежда „ Автобус на любовта “. До 16:00 часа през днешния ден младежите могат да се возят на рейс 22 и да си кажат " да ", а в подмяна ще получат грамота.

И Музеят на селото в Букурещ ще означи румънския Свети Валентин с национални художници и занаятчии, които ще показват на събор традициите, свързани с началото на пролетта.

" В неделя (26 февруари) една от най-известните изпълнителки на национална музика от Мехединц - Нарчиса Баляну и вокално-фолклорна група „ Дори, лиор дор ” ще изнесат стратегия, озаглавена „ Песни за Драгобете ”. С музика те ще преведат публиката през всички области на страната ", осведомят за Българска телеграфна агенция от музея. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР