На 24 декември се събираме на Бъдни вечер - денят

...
На 24 декември се събираме на Бъдни вечер - денят
Коментари Харесай

Традициите на Бъдни вечер

На 24 декември се събираме на Бъдни вечер - денят преди раждането на Божия наследник и един от най-важните фамилни празници. Днес е и последният ден от Коледния пост, почнал преди тъкмо 40 дни.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията би трябвало да са постни и нечетен брой: 7 - колкото са дните от седмицата или 9 - колкото трае бременността на дамите. Традиционни за празника са сармите, бобът, баницата, чушките, житото, ошавът и други.

Вечерята стартира с молитва:

" Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да пристигна Твоето царство; да бъде Твоята воля както на небето, по този начин и на земята; насъщния ни самун дай ни през днешния ден и елементарни нам задълженията ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в прелъщение, само че ни избави от лукавия. Амин ".

След молитвата най-възрастният член на фамилията разчупва питката и раздава на околните си. Първите части от обредния самун се назовават на Божията майка и на дома. Вечерта в фамилното огнище се слага огромно дърво - Бъдник, което да гори през цялата нощ.

Днес от 17:15 ч. в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " ще се организира празнично всенощно бдение, а на следващия ден от 9.30 ч. ще бъде отслужена празнична Василиева света литургия.

В нощта против Рождество коледари обикалят къщите и насочат своята благословия, наричайки за здраве и изобилие. Домакините ги подаряват с колачета и плодове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР