На 23-ти януари 2023 г. приключи обществено обсъждане на процедура

...
На 23-ти януари 2023 г. приключи обществено обсъждане на процедура
Коментари Харесай

Процедура за възобновяеми енергийни източници в домакинствата

На 23-ти януари 2023 година завърши публично разискване на процедура " Подкрепа за сила от възобновими източници за семействата - Покана 1``. Индикативната дата за отваряне на процедурата е 01.02.2023г., само че до днешна дата процедурата не е стартирала.

Ще може да се кандидатства за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Целта на процедурата е да се усили потреблението на възобновима сила в крайното ползване на сила в бранш семейства посредством даване на финансиране по:

•Компонент 1: Закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване (БГВ);

•Компонент 2: Закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за планово предложение по Компонент 1 е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960.83 лева, и до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв. по Компонент 2.

Всеки краен адресат в началото финансира всички действия със лични средства. Структурата за наблюдаване и докладване ще даде безвъзмездното финансиране по:

1) Вариант 1 на Компонент 1 или Компонент 2 – за осъществени действия по доставка, монтаж и стартиране в употреба в интервала от 7 юни 2022 година до подаване на предлагането от Кандидата.

2) Вариант 2 на Компонент 1 или Компонент 2 - за осъществяване на действия по доставка, монтаж и стартиране в употреба след подписване на контракт за финансиране.

Допустимите претенденти би трябвало да дава отговор на следните критерии:

1)Да е физическо лице, български жител, жител на друга страна членка на Европейския съюз или жител на трета страна със статут на непрекъснато пребиваващ в Република България, обитаващ лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна сграда;

2) Да е притежател на жилището, с което се кандидатства. В случай че Кандидатът е съсобственик на жилището и има по-малко от 51 % идеални елементи от него, е належащо документално единодушие от другия/ите съсобственик/ци, дружно с когото/които Кандидатът има повече от половината от собствеността върху жилището. Съгласието от съсобственика/ците се удостоверява с декларация от съответния/ите съсобственик/ци. В случай че жилището е благосъстоятелност на съпрузи в режим на съпружеска имуществена общественост, не е належащо единодушието на брачна половинка на Кандидата;

3)Жилището би трябвало да е главно за Кандидата.

4) Жилището, с което се кандидатства, да се намира в регулационните граници на обитаемото място на територията на съответната община, да се употребява единствено за жилищни потребности и на адреса на жилището да няма регистриран в Търговския указател търговец или записано в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел юридическо лице;

5)В случай че Кандидатът е притежател на жилище в многофамилна постройка, с изключение на критериите по т. 2 и 3, той следва да има единодушието на етажната благосъстоятелност и би трябвало да показа копие от Решение на Общото заседание на притежателите според член 17, алинея 2, т. 5 от Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (с болшинство не по-малко от 67 на 100 идеални елементи от общите части);

6)В жилището се употребява неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.) – все още на подаване на предлагането или преди доставката, монтажа и стартирането в употреба на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp (при предложение по Вариант 1, посочен в т. 12);

7)В жилището е потребявана електрическа сила най-малко 6 месеца преди оповестяване на актуалната процедура посредством асортимент или преди доставката, монтажа и стартирането в употреба на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp.

8)Да има издадено позволение за градеж за построяването на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или за фотоволтаична системи до 10 kWp;???

9)Да показа оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата, съдържаща или документи на доставената и инсталирана апаратура или системa която/които включва/т:

• ценовите параметри на доставката и монтажа и

• данни за техническите параметри на инсталацията / системата, отговарящи на минималните условия, или по-добри от тях.

10) Да е заплатил дължимите все още на кандидатстването локални налози и такси за недвижимия парцел, в който ще се инсталира инсталацията или системата.

ВАЖНО:Всеки претендент може да подаде единствено едно предложение, което може да включва единствено едно жилище. В случай че жилището е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, предложение по актуалната процедура може да се подава единствено от единия от притежателите му.

Кандидатите не би трябвало да имат отговорности за осигуровки и налози. Осъждани лица също нямат право да аплайват.

Проектите на документите за кандидатстване и осъществяване по процедурата, вижте тук:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР