На 23 април мъж от Женжианг, Китай, развива треска и

...
На 23 април мъж от Женжианг, Китай, развива треска и
Коментари Харесай

Китай докладва за първия случай на заразен човек с рядък щам на птичия грип

На 23 април мъж от Женжианг, Китай, развива тресчица и други грипоподобни признаци. Пет дни по-късно е признат в болница за лекуване. В края на май стана ясно, че е първият инфектиран с H10N3 - необичаен вариант на птичия грип, който до момента е следен само при диви птици. Китайската национална комисия по опазването на здравето поучава хората да заобикалят контакт с заболели и умрели домашни птици.

41-годишен мъж от източната провинция Дзянсу в Китай е първият инфектиран човек с необичаен вариант на птичия грип, прочут като H10N3. Това оповестиха от Националната комисия по опазване на здравето в Пекин.
В Китай сa публикувани доста варианти на птичия грип и част от тях от време на време заразяват хора, нормално служащи в птицефермите. Няма задоволително данни, които да потвърждават, че H10N3 се популяризира елементарно измежду човешкото население.

Заразеният мъж, гражданин на Женжианг, е признат в болница на 28 април и е диагностициран с редкия вариант на 28 май. Китайската национална комисия по опазването на здравето не оповестява по какъв начин се е заразил мъжът. Според изказването, неговото положение е устойчиво и скоро той ще бъде изписан. Близките му контакти са тествани и нито един от тях не е инфектиран. Няма други сходни случаи в страната.Организацията оповестява, че вариантът е едва патологичен, което значи, че предизвиква релативно по-леко заболяване при домашните птици и е малко евентуално да аргументи огромно огнище, каквито случаи имаше преди години.

Световната здравна организация (WHO), при питане на Ройтерс, отговори:
До този миг източникът на болест при пациента не е обяснен и няма други случаи на заболели локални. Засега няма данни за предаване на вируса от човек на човек. Докато птичият грип циркулирала измежду домашните птици, спорадичните заразявания на хора не са изненадващи, което ясно ни припомня, че опасността от грипна пандемия е непрекъсната.
Филип Клаес, районен лабораторен координатор на Спешния център за трансгранични заболявания по животните, твърди, че вариантът не е доста постоянно срещан. Според статистика от 2018 година през последните 40 години са открити единствено 160 случая от него при някои диви птици в Азия, както и на изолирани места в Северна Америка, само че в никакъв случай до момента при домашни пилета. Клаес счита, че е належащо да се създадат спомагателни проучвания, с цел да се откри дали вирусът прилича остарели и към този момент познати варианти, или е напълно нов микс от неразучени до момента.

Китай познава добре птичия вирус. Щамът H2N2 (познат като азиатски грип), който се появява за пръв път в страната през 1957 година, убива над 3 милиона души в международен мащаб.Изключително заразният вариант H5N1, който има близо 60% смъртност, се популяризира през 2008 година из Китай, Египет, Пакистан, Индонезия и Виетнам.

През 2016-2017 година зараза, провокирана от варианта H7N9 на птичия грип (петата от 2013 година насам) умъртви към 300 индивида в Китай. През 2020 година в пика на коронавирусната пандемия той умъртви 4500 пилета и принуди управляващите да заколят още 18 хиляди за да се спре болестта.
През май Министерството на земеделието на Китай заяви за варианта H5N8, от който има умрели стотици диви птици в Тибет. С цел да лимитират болестта управляващите дезинфекцираха доста региони, измежду които и народен парк.
Преди няколко месеца пък Русия заяви за няколко случая на служащи в птицеферма, заразили се с H5N8 от животните там. Няма данни за предаване на болестта от хора на хора.

Източник
Източник
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР