На 22 юли Църквата почита паметта на света Мария Магдалена,

...
На 22 юли Църквата почита паметта на света Мария Магдалена,
Коментари Харесай

Мария Магдалена равноапостолна

 На 22 юли Църквата уважава паметта на света Мария Магдалена, вярна последователка на Христос и първа разкрила неговото Възкресение. Мария Магдалена била родом от град Магдала, град в региона на Галиея, Палестина, на брега на Генисаретското езеро. Исус Христос среща Мария Магдалина, която е към този момент излекувана от тежък кусур, обозначен в Библията като " седем бяса ", по време на проповедите му в Галилея. Тя пристъпила към него, разказала историята си и поискала от Него да му служи в земния път. Оттогава Мария Магдалена била праволинейно с него, пособия му в общуването с хората и го следвала енергично, повече даже от самите апостоли, по тази причина е наречена още " равноапостолна ".

На Илинден не се работи, с цел да не се разсърди свети оракул Илия

 Животът на Мария Магдалена е белязан с голям брой легенди и митове. В продължение на епохи, и до наши дни, измежду историците и богословите текат разгорещени разногласия коя е тази загадъчна жена, каква е била тя за Христос и кому е било преференциално да й припише предишното на развратница? Отговорите на тези въпроси остават нееднозначни във времето и са дали своя отпечатък в изобразителното изкуство и литературата.

 В трактовката на облика на Мария Магдалена има съществени разлики сред православието и католицизма: православието я смята са свята мироноска, излекувана от Иисус от " седем бяса ", а в традициите на Католическата черква е отъждествена с каещата се развратница и сестра на Лазар Мария, макар че на никое място в Свещеното писание не се приказва директно Мария Магдалена да е била развратница в някой интервал от живота си.

 Римската католическа черква за пръв път назовава директно Мария Магдалена " развратница ", от устата на папа Григорий Велики. Много богослови пък избират да я назовават с по-благовидното " евангелска грешница ", базирайки се на евангелските текстове, в които Мария Магдалена е показана като пропаднала жена, замервана с камъни, когато Иисус я вижда и я избавя от обругаването.

 Православната черква е на радикално друго мнение за Мария Магдалена - че тя не е развратница, а жена, която е била захласната от нечисти сили. Аргументите на тази версия: Ако Мария Магдалена е била развратница, то от това сигурно са щели да се възползват съперниците на Христос. В православната черква Мария е считана за въплъщение на жената-християнка и се уважава наедно с апостолите, като свята мироноска. Тя е представяна като най-хубавата ученичка на Христос и негова предана последователка, както и за хипотетичен създател на Четвъртото евангелие. Неслучайно Иисус Христос я удостоява с високата чест да бъде пръв очевидец на Неговото възкресение.

 С времето спореният облик на Мария Магдалена става неволна жертва на боричканията на църковниците за власт и превъзходство. Към IV-V век, обликът на жена-лидер, за някои наподобява повече от разкол. И напълно съзнателно обликът на Мария Магдалена е подложен на низвергване по най-различни способи. На базата на един ръкописен манускрипт на арамейски език от 70-те години на VI век, бе извадена версия, че Спасителят е бил женен за Мария Магдалена и живеел с нея и двамата им синове.

Скалните манастири на България

 По този метод става разумно, Мария Магдалена да е била първата отдадена в идния героизъм на Иисус на Кръста на Голгота. Дали Мария Магдалена е имала различен - напряко казано блудствен живот, преди да срещне Иисус, вероятно няма да узнаем правдиво в никакъв случай. Образът на разкайващата се Мария Магдалена, обаче, се е възприемал като достоверен и е вдъхновявал доста западноевропейски художници. Евангелската Мария Магдалена е рисувана от най-големите майстори на италианската живопис. Нещо повече, нейният облик в изобразителното изкуство, минава и в литературата като нарицателно име за оня вид дами, които се връщат в правия път след блудствен метод на живот. " Каещите се Магдалени " стават обичани героини освен за художниците, само че и за поетите и писателите.

Инфо: www.dir.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР