На 22 септември (петък) Националният военноисторически музей ще работи с

...
На 22 септември (петък) Националният военноисторически музей ще работи с
Коментари Харесай

С нова изложба и тематичен тур националният военноисторически музей отбелязва деня на независимостта

На 22 септември ( петък ) Националният военноисторически музей ще работи с нормалното си работно време и входни такси , като особено за празника показва изложбата „ 1908. Армията и Независимостта “ и безвъзмезден музеен тур.

Посветена на 115-ата годишнина от оповестяването на Независимостта, изложбата показва артефакти, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал устрема на българския народ за равноправно наличие на картата на Европа като независима страна. Сред реликвите са персонални движимости на цар Фердинанд I, на военния министър ген.-лейтенант Данаил Николаев и на министъра на външните работи генерал-лейтенант Стефан Паприков. Участието на Българската войска в процеса на оповестяване на Независимостта е показано освен посредством мобилизацията на 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, само че и посредством приноса на плеяда висши офицери – дипломатически сътрудници на България (полк. Христофор Хесапчиев, ген.-майор Никифор Никифоров) и военни аташета в европейски страни (подполк. Константин Жостов, майор Христо Бурмов).

Атмосферата на паметните дни оживява посредством спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и изявления в тогавашния щемпел.

В празничния ден от 11 часа, гратис към цената на входния билет за непрекъснатата експозиция, ще се организира и тематичен тур в зала „ Независимост на България “. Посетителите ще имат опция да се потопят в атмосферата на събитията отпреди 115 години посредством завладяващия роман и образното влияние на емблематичните експонати, директни очевидци на знаковото събитие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР