На 21 юни 2022 г. Пловдив ще се присъедини към

...
На 21 юни 2022 г. Пловдив ще се присъедини към
Коментари Харесай

Пловдив заедно с още 100 града по света отбелязват Международния ден на музиката

На 21 юни 2022 година Пловдив ще се причисли към международните градове допълнително от 100 страни на 5 континента и ще означи Международния ден на музиката с два концерта под надпис " Пловдив е музика “.

Сдружение " Избери България “ кани в 14.00 часа край фонтаните в Цар-Симеоновата градина, където Стефан Вълдобрев и учениците от Музикалното учебно заведение " Добрин Петков “ ще пеят и ще приказват за музика. От 18.00 часа в парк Рибница, регион " Северен ", Асен Павлов и експертите от " Чинари “ ще се надиграват с младите танцьори от читалище " Кирил Дженев “, там ще пее и фолклорният хор на НУМТИ. Водещ и на двете места е Наско Стоянов от БГ радио. По този импровизиран метод Пловдив ще отпразнува Международния ден на музиката, основан през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг.

Музикалните празници " Пловдив е музика “ се реализират с финансовата поддръжка на община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2022 година.

Специално за съдружие   " Избери България “ господин Жак Ланг даде изявление, в което споделя за този занимателен празник, завладял със силата на музиката съвсем всички страни по света. Интервюто е осъществено със съдействието на радио Енерджи. Ето какво сподели той за българската музика:

" Българската музика е доста богата. Имах мотив да се срещна с някои музиканти, забележителни цигулари. Вашата музика е част от античната традиция и сливането на византийската, славянската и османската култури. Има цяла серия от обстоятелства, които вършат българската обичайната музика разпознаваема, да вземем за пример Мистерия на българските гласове, това женско сърце, което се отличава с вокална естетика. Зная, че гласовете са дирижирани от Дора Христова, имат обичаен репертоар и съвременни аранжименти. Многогласовото пеене е доста докосващо и раздвижващо, да вземем за пример потреблението на шпации и вибрато. И  да не забравяме, че " Мистерията на българските гласове “ пеят истинския саундтрак на видеоиграта " Сам в тъмното “ или огромния триумф на Мариана Попова на Евровизия през 2006 с песента " Let me cry “, виртуозността на огромния български композитор Панчо Владигеров. България в действителност е страна на музиката “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР