На 21 юли Пресветата Българска православна църква почита Св. прор.

...
На 21 юли Пресветата Българска православна църква почита Св. прор.
Коментари Харесай

Църквата почита Св. прор. Иезекиил, Св.преп. Симеон, юродив заради Христа, и преп. Йоан

На 21 юли Пресветата Българска православна черква уважава Св. прор. Иезекиил, Св.преп. Симеон, юродив поради Христа и преп. Йоан

Свети оракул Иезекиил произхождал от един еврейски град на име Сарира. Той бил наследник на Вузия от Левиевото племе и духовник на Бога Всевишни.

Господ неведнъж наставлявал Йезекиил посредством чудни личби и видения. Веднъж пророкът бил вдигнат духом и подложен на Соломоновия храм, видял идолите, които стояли на светото място, началниците израилски, които служели на идолите, и свещениците, които се покланяли на слънцето. В едно по-утешително привидение Господ му посочил възобновлението на храма и славата Божия, която го извърша, и благодатта, която се излива на вярващите във водни потоци.

Пророкът също по този начин имал признание за възкресението на мъртвите. Той споделя, че ръката Господня го сложила измежду поле, цялостно с човешки кости, и Господ го запитал: "Сине човешки, ще оживеят ли тия кости? " Пророкът дал отговор: "Господи, Боже, Ти знаеш това. " И същият глас му споделил: "Изречи знамение за тия кости и кажи им: Сухи кости, чуйте словото Господне! Тъй споделя Господ на тия кости: Ето, Аз ще въведа във вас дух и ще оживеете и ще познаете, че Аз съм Господ. " Йезекиил извършил заповяданато, изрекъл пророчеството за костите и видял, че костите се съединяват и на тях израства плът, само че дух още нямало в тях. И още веднъж гласът Господен му споделил: "Изречи знамение за духа, сине човешки, и кажи на Духа: "Тъй споделя Господ Бог: Дойди от четирите ветрове, Душе и духни върху тия убити и те ще оживеят! " Пророкът изрекъл това знамение както му заповядал Бог, и влезнал в костите Дух и те живели и се изправили на нозете си – прекомерно огромно опълчение.

Това знамение за всеобщото възкресение на мъртвите се чете у нас на Велика събота.

Свети преподобни Симеон и сподвижникът му Йоан – отдръпнали се на необитаем живот

Свети преподобни Симеон и сподвижникът му Йоан били родом от Едеса. На 30-годишна възраст ходили в Йерусалим и се поклонили на животворния Кръст Господен. Пожелали да видят манастира на преподобни Герасим при река Йордан. Тук те приели монашество от игумена Никон и след една година, с благословението на игумена, се отдръпнали на необитаем живот към река Йордан. Там гдето реката се втича в Мъртво море, те намерили килия и градина при нея, останали след гибелта на някой дъртак. Като се помолили и поблагодарили на Бога, те се заселили тук и служели Богу в молитва, пост и пустинни писания. Свети Симеон напуснал килията, ходил в Йерусалим и почнал да се подвизава в Едеса като юродив поради Христа – правел се на безумен, с цел да прикрива своята святост, плодородни дарувания и чудеса. Получил подарък на знамение и чудеса и посочил образец на цялостно самоотричане и обич към Бога и ближните. Умрял към 590 г.Преподобни Йоан претърпял в килията до самата си гибел (около 592г.).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР