На 21 октомври се навършват 42 години от смъртта на

...
На 21 октомври се навършват 42 години от смъртта на
Коментари Харесай

Гробът на Вълко Червенков заличен – СНИМКИ

На 21 октомври се навършват 42 години от гибелта на Вълко Червенков. Българска комунистическа партия величието е заровен на Централните софийски гробища, само че през днешния ден гробът му е съвсем неоткриваем. Скромният му монумент не е почистван от най-малко десетилетие и едвам се вижда, възмущават се жители, които посещават гробовете на свои родственици наоколо. Вечният дом на Червенков е занемарен, тревясал и оставен на произвола на времето от роднините му, които не са му правили помен от 2013-а насам, когато щерка му Ирина беше жива.

Единствената дъщеря на генералния секретар на Българска комунистическа партия и министър председател на България до 1956 година издъхна след малко боледуване през май 2014 година Проф. Червенкова има двама синове, единия от които губи още до момента в който е жива. Инцидентът се случва в Съединени американски щати, където и двамата синове на Ирина отиват да живеят още на млади години. Павел е блъснат от камион и умира на място, а вдовицата му Мая не съумява да преодолее нещастието и се връща в България.

Все още в Америка е другият внук на Вълко Червенков – Александър. Той е измежду най-популярните нашенци зад океана, където към този момент е с купата професор. От години Александър преподава мениджмънт в един от най-престижните американски университети в Чикаго – „ Келог скул ъф мениджмънт “. През предходната година той се снабди с дворец за знамение и приказ против сумата от 1,8 млн. $, която се равнява на точ

само че 3 037 302 лв.. Къщата му се намира в покрайнините на Чикаго и разкрива невероятна панорама към известното езеро Мичигън.

Имението разполага с 5 спални, 3 бани, всекидневна, кухня и градина и се простира на над 400 квадрата. Дали обаче Александър го населява самичък или не, не се знае, защото в обществените си мрежи той не споделя никакви детайлности за персоналния си живот, нито дали има брачна половинка и деца.

За последно той бе видян у нас през 2014 година, когато майка му Ирина, щерка на Вълко Червенков, умря в резултат на солиден инфаркт, след който изпада в 20-дневна кома, от която повече в никакъв случай не се разсъни. Живеещият в имение за милиони Александър очевидно няма опция да задели средства, с цел да ремонтира гроба на популярния си дядо. Възрастни социалисти се чудят по какъв начин до момента не е нает човек, който против скромна сума пари би се съгласил да поддържа в обичайно положение безконечния дом на починалия министър председател.

Вълко Червенков е бележит деятел на Българска комунистическа партия. Роден е в семейство на боен. От най-ранните си юношески години става член на Българска комунистическа партия и се включва във военната организация на партията. Получава първата си смъртна присъда на 25 години и е заставен да емигрира в Съветския съюз, където работи в Коминтерна. По време на Втората международна война е основен редактор на задграничното радио „ Христо Ботев “, за което получава втората си смъртна присъда.

Червенков се завръща в страната след 9 септември 1944 година След гибелта на Васил Коларов през 1950 година е определен за общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и министър-председател. Свален е от тези позиции на Априлския пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия, когато на власт идва Тодор Живков. По-късно е изключен от Българска комунистическа партия. Умира през 1980 година и макар че е в недружелюбност, е изпратен от голям брой хора.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР