На 21 октомври от 19.00 часа на сцената на Софийската

...
На 21 октомври от 19.00 часа на сцената на Софийската
Коментари Харесай

Примата Веселина Кацарова - 35 години на сцената

На 21 октомври от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет международно приетата оперна певица Веселина Кацарова ще означи своята респектираща 35-та годишнина креативна активност със солистичен концерт в акомпанимент на оркестъра на Софийската опера под диригентството на Росен Гергов. Оперната дива е подбрала богата стратегия от арии, белязали нейната зашеметяващо сполучлива кариера, която започва от сцената на Софийската опера.

Веселина Кацарова е българският оперен глас, който има най-вече записи в международната музикална съкровищница, носителка на най-престижните европейски музикални награди, Камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера.

Певицата, която в своята дълга кариера е изпяла най-вече функции от рядко поставяни оперни заглавия от разнообразни стилове и столетия. И постоянно е била дипломат на българското музикално творчество по света – нейните концертни участия непроменяемо включват осъществяване на българска ария или песен.

Веселина Кацарова идва в София след забележителни концерти в Япония и Португалия, като и на двете места участията й бяха съпроводени с предложения за къси майсторски класове за млади оперни артисти.

Веднага след церемония концерта в София, маестрата ще води за първи път Майсторски клас по оперно пеене и в Софийската опера и балет. Курсът ще се организира от 23 октомври до 2 ноември в Камерната зала на Софийската опера и балет. Майсторският клас ще приключи на 2 ноември с церемония концерт на участниците в курса.

В рамките на 10 дни именитото мецосопрано ще работи с младите специализанти върху вокалната техника, жанр и интерпретация на ролята. Кандидатите сами дефинират своя репертоар, с който вземат участие в курса. Музикалният акомпанимент е поверен на именитата пианистка и корепетитор Вяра Шуперлиева, която от години работи в влиятелната музикална академия Моцартеум в Залцбург.

В Майсторския клас на Веселина Кацарова ще вземат участие млади оперни артисти от България, Франция, Германия, Турция, Португалия. Прослушванията на авансово утвърдените претенденти ще се състои на 23 октомври от 15.00 часа в Софийската опера. Всички дейни участници ще получат диплом за приключен майсторски клас. Софийската опера и балет  осигурява ангажимент на отличил се участник, избран от маестра Кацарова, в театър от репертоара на  театъра.



Веселина Кацарова е родена в град Стара Загора, България. На 4-годишна възраст стартира да свири на пиано. Завършва музикалното учебно заведение в родния си град през 1984г. с пиано. След това, в интервала 1984-1989, продължава образованието си към този момент по оперно пеене в Музикалната Академия в София при проф. Реса Колева.

Веднага по-късно е назначена за солистка в Софийската опера и балет, където дебютира в функциите на Розина („ Севилският бръснар “, Росини), Дорабела („ Така вършат всички “, Моцарт), Прециозила („ Силата на Съдбата “, Верди). Участва в разнообразни концерти и прави първия си грамофонен  запис на операта „ Дама Пика “ от Чайковски с Емил Чакъров.

След две години в Софийската опера и балет Опера, постъпва като солист в Операта в Цюрих, където става за малко време фаворитка на интернационалната оперна рецензия. Там  дебютира в тетралогията „ Пръстена на Нибелунга “ от Вагнер - продукция на Клаус-Хелмут Дрезе и Ралф Вайкерт. Следват ролята на Анио от „ Милосърдието на Тит “ на Моцарт под  диригентството на Николаус Ханонкурт, ролята на Олга от „ Евгений Онегин “ на Чайковски, продукция на Аугуст Евердинк.

През 1989 година печели първа премия на Международния певчески конкурс  „ Neue Stimmen “ в Гютерсло.

През 1991 прави своя дебют на Моцартовия фестивал в Залцбург с присъединяване си в две матинета „ Betulia liberata KV 118 “ и още веднъж в ролята на Анио от “Милосърдието на Тит “  под  диригентството на Сър Колин Дейвис.

Големият ѝ възход  като певица стартира с присъединяване ѝ в ролята на Танкред от едноименната опера на Росини, още веднъж на Моцартовия фестивал в Залцбург, където замества мецосопраното Мерилин Хорн, диригент Пинкас Стайнберг.

Дебюта си като Церлина от “Дон Жуан “ на Моцарт прави с режисьора Патрис Шеро, диригент Даниел Баренбойм /1995/ и през 1996 с Доналд  Раникълс.

Отново на Залцбургския фестивал през 1997г. пее в ролята на Фарначе от „ Митредат, цар на Понт “ и Сесто от „ Милосърдието на Тит “ в продукцията на Карл Ернст Херман, диригент Густав Кун. Същата роля по-късно извършва в Баварската Щатсопера Мюнхен (1999) и Ковънт Гардън, Лондон (2000). През 1999 дебютира в ролята на Маргарита от „ Проклятието на Фауст “ на Хектор Берлиоз.

През есента на 1991г. прави своя дебют на сцената на Виенската Щатсопера в ролята на Розина от  „ Севилският бръснар “ на Росини, диригент Доналд Раникълс. През интервала 1991-1993 е солистка на Виенската Щатсопера, където извършва следните функции: Полина от „ Дама Пика “ на Чайковски, Мег Пейдж от „ Фалстаф “ на Верди (диригент Сейджи Одзава), Керубино от „ Сватбата на Фигаро “ на  Моцарт, Прециозила от „ Силата на Съдбата “, Берси от „ Андре Шение “ (диригент  Марчело Виоти), Фьодор от „ Борис Годунов “ на Мусорски (диригент Федосиев).



С ролята на Розина гастролира в Гранд Опера Женева (1991), Кралската Опера Ковънт Гардън (1993), Опера Цюрих (1993), Театро Верди Флоренция (1994). Следват функциите на Пипо от „ Крадливата сврака “ на Росини в Театро дел Лисео Барселона (1993), Изабела от „ Италианката в Алжир “ на  Росини, Виенската Щатсопера (1994), Опера Цюрих (1994), Дойче Опер Берлин (1995), Опера Амстердам (1995), Театро Комунале- Флоренция (1995), Опера Гарние - Париж (2000). През 2002 година дебютира и на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк в ролята на Розина, а по-късно се връща в ролята на Шарлот от „ Вертер ” на Масне през 2003/2004.

През 1997 година пее ролята на Танкред от „ Танкред “ на Росини, концертно осъществяване в Карнеги Хол. През 1998г. участва  в ролята на Анджелина от „ Пепеляшка “ на Росини на Фестивала Росини в Пезаро в популярната режисура на Лука Ронкони, диригент  Карло Рици.

Моцарт се явява доста мощна страна в репертоара на Веселина Кацарова и води до годишните ѝ  участия на Залцбургския фестивал, извършва функциите: на Керубино от „ Сватбата на Фигаро “ в Баварската Щатсопера Мюнхен (1993), Дорабела от “Така вършат всички “ в Театер Ан Дер Вин, Берлин, диригент Рикардо Мути и Опера Цюрих (1994), Идаманте от „ Идоменей “ - продукция на Джонатан Милър и Симеон Бишков в Театро Музикале Фиорентино (1996), Лирик Опера Чикаго (1997), Опера Сан Франциско (1999).

Веселина Кацарова има над 60 оперни основни функции в репертоара си, белязани от незабравими дебюти на най-престижните оперни подиуми и изпълнявани неведнъж в разнообразни точки на света. 

Веселина Кацарова има величествен концертен и кантатно-ораториален репертоар, който включва: Реквием на Моцарт, „ Стабат Матер “ от Росини, Реквием на Верди, Симфония N: 3,  Густав Малер, Летни Нощи, Симфонична поема, Хектор Берлиоз, Симфония  N:5, Густав Малер, Симфония  в ми мажор, Шуберт, Рапсодия за алт оп.53, Брамс, Caecillien messe, Хайдн и други

Веселина Кацарова прави десетки солистични концерти в Цюрих, Лозана, Виена, Лиеж, Утрехт, Мюнхен, Дортмунд Опера, Концертхаус-Берлин,  Земперопер -Дрезден, Франкфурт, Кьолн, Париж.

Дебютът ѝ като камерна певица е в Миланската Скала (1991) с стратегия от Прокофиев. Следват редица камерни концерти с творби на Шуберт, Шуман, Брамс в едни от най-големите оперни театри и концертни зали като: Опера Цюрих, Опера Страсбург, Концертхаус Виена, Земперопер Дрезден, Театро Сан Карло Лисабон, Опера Хамбург и други

Веселина Кацарова има забележителна дискография от записи – над 50 компактдиска, DVD, доста документални филми са правени за нея.

През 1996г. печели премия за запис на „ Поема за любовта и морето “на Морис Равел.

Веселина Кацарова е притежател на премия от фондация „ Жармен Мартинели “ за най-хубава интерпретаторка на песни. Има доста интернационалните оценки и награди, премия Echo за класическа музика 2003 – оповестена е за певица на годината, Европейска културна премия, Камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера.

Веселина Кацарова продължава да прави забележителни дебюти и да прибавя нови функции към богатия си репертоар: През март 2019 прави своя следващ сполучлив дебют в нова роля – на Юдит от „ Замъкът на херцога Синята брада “ на Барток /Висбаден, Германия/. През 2020 дебютира в ролята на Азучена от операта „ Трубадур “.

Наред с дейната си изпълнителска активност Веселина Кацарова е канена да води майсторски вокални класове в Австрия, Германия, Швейцария, Япония, Португалия, Монако, далечна Австралия, от 2018 година – и в родния си град Стара Загора.

От месец октомври 2016 година Веселина Кацарова е артистичен шеф на Държавна опера-Стара Загора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР