На 21 март се навършиха девет дни от кончината на

...
На 21 март се навършиха девет дни от кончината на
Коментари Харесай

Отслужиха панихида за девет дни от кончината на Патриарх Неофит

На 21 март се навършиха девет дни от кончината на новопреставилия се блаженопочинал и приснопаметен Български патриарх Неофит. По този мотив в митрополитския храм „ Св. вмчца Марина “ в двора на Софийска света митрополия бе отслужена панихида, оповестиха от Софийската митрополия.


Заупокойното последование бе предстоявано от наместник-председателя на Българската православна черква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Заедно с него съслужиха Техни Преосвещенства Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Велбъждски свещеник Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, нравствен надзирател на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, протодякон Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Да почетат своя архипастир и да насочат към Бога смирена молитва за упокояване душата на Първопредстоятеля на Българската православна черква, в храма се събраха духовници и чиновници в патриаршеския дом и митрополията, измежду които и племенниците на патриарх Неофит – Симеон и Стефан.

С „ Вечная памет “ огласиха митрополитския храм „ Св. вмчца Марина “ присъстващите, които се помолиха за безконечен и благословен покой на новопреставения и паметен Патриарх.

С утешително слово се обърна митрополит Григорий. Той прикани вярващите в своята персонална молитва да се молят Богу за Светейшия патриарх Неофит, „ да го причисли в недрата на Авраама, Исаака и Якова и да не бъдем като езичниците, които скърбят безутешно, тъй като за тях идва гибелта и няма вяра “. „ Всеки набожен християнин знае, че животът на човек не свършва със гибелта, само че той е залог за бъдещия и би трябвало тук, на земята, да се подготвим за безконечния живот и самодоволство “ – сподели митрополит Григорий, като напомни, че упокоилият се към този момент не може да се моли на Бога, а ние би трябвало да вършим това за него. „ Нека при всяка опция старателно и горещо да се молим на Бога за блаженопочиналия наш отец и първосветил на родната ни черква Български патриарх и Софийски митрополит Неофит! Бог да го елементарни и да му дарува безконечен и благословен живот в Своето царство “ – приключи словото си владиката.

След отслужването на панихидата в митрополитския храм, духовенството се насочи към катедралния митрополитски храм „ Св. вмчца Неделя “, до гробното място на патриарх Неофит, устроено в южната колонада на храма. Там те направиха трисагий и за прощален път се помолиха: „ Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му! “ /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР