На 20 юни през 1837 година на кралския стол във

...
На 20 юни през 1837 година на кралския стол във
Коментари Харесай

Любовната афера на кралица Виктория

На 20 юни през 1837 година на кралския стол във Англия сяда Виктория. Жена, която записва името си в историята с куп достижения, положили началото на една цяла нова ера, справедливо наречена „ Викторианска “.

Документалният филм „ Тайната обич на кралица Виктория” на английския Канал 4 разкри, че короновата персона е имала ухажор индиец.

Връзката е провокирала невиждан скандал в кралското семейство, а разкриването ѝ тогава е представлявало действителна опасност за дестабилизация на самата империя. Аферата нарушавла всички вероятни табута за раса и класа.



Любовната история почнала през юни 1887 година, когато високия и хубав Абдул Карим, 24 годишен, дошъл в двореца, с цел да стане един от двамата индийски сервитьори на кралската софра. Самотната кралица била самотна и се нуждаела от мъжка компания била на 68 години. Тя още не можела да се възвърне от загубата на обичания си Албърт преди 26 години.

С превъзходните си одежди и тюрбан Карим привлякъл вниманието на Виктория, която имала очебийно увлечение към мъжката хубост. „ Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крайници й?”, споделя кралският биограф проф. Джейн Ридли.



Изведнъж кралицата почнала все по-често да си поръчва къри, което приготвял индийският й прислужник. Това тя отбелязва и в дневника си от това лято.

Карим почнал да и преподава уроци по хинди, а в дневника й четем: „ Младият Абдул ме учи. Той е доста непоколебим преподавател и прелестен джентълмен”. От този миг до края на дните си ежедневно взимала уроци и пишела съвършено на хинди.

Карим станал нейн „ мунши”, думат преподавател на хинди. Но книгите им с преводни извършения демонстрират, че са имали повече от флиртаджийски връзки. Той написа неща като: „ Минши ще липсва доста на кралицата” – „ Преведи”; „ Прегърни ме силно” – „ Преведи”.



Изглежда тя е гледала на него съвсем като на наследник, като завърша с любов писмата си с „ твоя обична майка”.

Проблемите почнали, когато тя го повишила до поста Индийски секретар. Карим идвал от ниска прослойка, а излъгал, с цел да го наемат на работа. Дворът почнал да се бунтува и да го упреква, че в никакъв случай няма да стане благородник. Кралицата побесняла.

За изненада на всички поискала да му даде и рицарско звание. Дори заплашила, че няма да взе участие в церемониите на Диамантения й празник.

Кралското семейство сложило ултиматум, че Карим би трябвало да се махне, а делегат бил дворцовия доктор лекар Рейд, който оповестил, че индиецът има венерическа болест. Придворните оповестили протест на кралската почивка във Франция, в случай че кралицата вземела със себе си и него.



В припадък на гняв кралицата свалила с едно придвижване всичко от бюрото си на земята. Тогава нейният наследник Бертин, принц на Уелс, в комбина с лекар Рейд и сложили различен ултиматум. Шотландският лекар я заплашил (сред доста други любезности), че със свидетелството на доста от околните и нейно величество може да бъде освидетелствана като ненормална. Кралицата се стреснала и била принудена да одобри провалянето си, като не удостоила Карим с рицарско звание, само че той било неразделно до нея на юбилея й.

Само няколко дни след гибелта й през 1901 година той бил уволнен и изпратен назад в Индия. Всички негови писма от кралицата били кофинскувани и унищожени.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР