На 20 юли в София започва шестото издание на фестивала-лаборатория

...
На 20 юли в София започва шестото издание на фестивала-лаборатория
Коментари Харесай

Фестивалът като лаборатория за артистични иновации

На 20 юли в София стартира шестото издание на фестивала-лаборатория за модерно изкуство 180°. Под условната тематика “Форми ” фестивалът среща актьори от разнообразни дисциплини и им дава опция в границите на седмица да работят дружно, да взаимодействат, да опитват и да развиват концепциите си. Както и до момента, 180° още веднъж слага акцент върху артистичния развой и колаборацията, като подсигурява на участниците независимост от предварителни упования и правила.

През 2019 година на 180° гостуват музиканти, композитори, хореографи и танцьори, образни актьори и режисьори от повече от 10 страни. Те ще се изявяват в пространствата на Фабрика 126, Проджект Лаб, Гьоте-институт и Чешкия културен център в седмицата сред 20 и 26 юли.

Начало в събота дава “180° Tonight Show ” - експеримент-изненада, смесващ поп, модерно изкуство и детайли на токшоу. Това събитие ще показа артистите на 180°, тяхното изкуство и философията на фестивала. Тазгодишната тематика “Форми ” е въодушевена от стогодишнината на течението Баухаус - художествената школа, която в средата на предишния век става отечество на модернизма.

На 22-ри, понеделник, във Фабрика 126 ще бъдат показани финалистите на обичайния конкурс за късометражен глух филм. Избраните видеа ще бъдат озвучени с импровизация онлайн от музикантите на “Ансамбъл 180 Градуса ”, а спечелилият още веднъж ще бъде избран от публиката.

Във вторник цигуларката Биляна Вучкова, флейтистката Сабине Фогел, танцьорката Монтсе Гардо и режисьорката Флорънс Рукщул ще показват резултата от взаимната си работа в центъра за обучение, просвета и просвета Проджект лаб. В сряда пък в Чешкия културен център гостите на фестивала ще имат опция да видят и чуят кларинетиста Ричард Хейнс, танц-пантомимa артистката Петра Пеларова и композиторите Милен Апостолов и Николас декор Ритър, които образуват артистичен колектив и се впуснат в опит, въодушевен от тематиката на фестивала.

Четвъртък ще е денят на IEMA LAB°. Четиринайсетте музиканти от ансамбъла на академията на Ensemble Modern ще трансфорат Гьоте-институт в музикална лаборатория. В постройката, която в миналото е била консерваторията на София, те освен ще основават музика, само че и ще сътрудничат с български образни актьори и ученици на Национална художествена академия.

На Шахмат vol. 5° в петък надзор върху музикантите поема публиката на 180°, която ще има опция да режисира изпълнителите и да сътвори сама за себе си неповторим пърформанс. Фестивалът предлага също и креативен работилници за актуален танц и музика. Всички събития стартират в 19.30 ч. и са с вход по избор.

През последните години 180° се утвърди като едно от най-важните събития за модерно изкуство в България, а през 2019 година Европейската фестивална асоциация за втори следващ път го разгласи за един от най-оригиналните и амбициозни фестивали в Европейски Съюз и му сложи почетния знак " Забележителен фестивал на Европа ".

Фестивалът-лаборатория 180° се организира за шеста поредна година с поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития.

Пълна стратегия и настояща информация можете да видите на уеб страницата на 180°: https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във Facebook: https://bit.ly/2pXMwue 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР