На 20 януари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

...
На 20 януари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1
Коментари Харесай

Очаквайте В кадър: Където дишат страх - филм за изоставените българи, които опасват къщите си с вериги

На 20 януари, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в рубриката за настояща документалистика на публичната телевизия „ В кадър “ гледайте кино лентата „ Където дишат боязън “. От новия ефирен сезон поредицата „ В кадър “ е с нов ден и час на лъчение – в петък след „ Панорама “.

Документалният филм „ Където дишат боязън “ – с създател и сценарист Мария Костова, е споделя за живота на хората в обезлюдените региони на България, в които полицията и локалната власт постоянно са единствено отдалечен спомен.

Режисьор е Мария Христова, изпълнителен-продуцент Весела Смилец, оператори Иван Янев, Станислав Ангелов, Михаил Врабчев.

Екипът на Българската национална телевизия отива в две села, ситуирани в разнообразни елементи на страната – мъглижкото село Ветрен и белослатинското село Търнак. В началото на октомври 2022 година възрастно семейство от Ветрен е нападнато от престъпник-рецидивист. В резултат от зверското принуждение бабата е с 12 шева на главата, а дядото се бори за живота си девет дни. И до през днешния ден двамата живеят в непрекъснат боязън и се питат по какъв начин ще продължат.



Няколко месеца преди този отблъскващ случай, на улица в село Търнак, където всяка къща е ограбвана неведнъж, 75-годишен мъж е грубо пребит в дома си. Открит е часове по-късно от своите съседи. Откаран е в болница, където издъхва. Извършителите, арестувани няколко дни след нападението, са четирима. Половин година по-късно единствено един от тях е в ареста, а останалите са освободени.

Докога възрастните хора в дребните обитаеми места в България ще живеят по този начин? Имат ли те късмет за оцеляване и на каква цена? – със свидетелства на пострадалите екипът на Българска национална телевизия търси отговори от локалните управляващи и полицията в този документален роман за изоставените българи, които подпират вратите си с брадви и опасват къщите си с вериги.

Гледайте кино лентата „ Където дишат боязън “ в поредицата за настояща документалистика на Българска национална телевизия „ В кадър “ – на 20 януари, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1„

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР