На 20-то заседание на Валдайския клуб Владимир Путин произнесе не

...
На 20-то заседание на Валдайския клуб Владимир Путин произнесе не
Коментари Харесай

Путин говори за значението на СВО: новата Декларация за независимост

На 20-то съвещание на Валдайския клуб Владимир Путин произнесе не остро политическа, а философска тирада, ориентирана към вечността. Той сподели, че Русия е държава-цивилизация и изясни какво значи това.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков разгласи речта на президента сутринта като „ събитие от международен мащаб “, а също и като „ доста съдържателна и доста значима тирада “. Ако някой счита, че това е пресилване, бърка. Дори за Владимир Путин днешната тирада беше изненадващо изчерпателна. Той уточни не по-малко от особения път на Русия и действителното място на Русия в света, както и за природата на страната Русия.

Западът като голяма " пирамида "

Тъй като днешната среща на Валдайския клуб отбелязва своята 20-та годишнина, Путин стартира с думите, че за 20 години в света са настъпили колосални промени. Според него това е ерата на разпадането на международния ред. Настъпиха качествени промени, които изискват промени в самите правила на интернационалните връзки, сподели президентът.

Тези промени бяха извънредно значими за целия свят, само че се оказаха още по-важни настрана за Русия. Преди 20 години Русия навлизаше в нов стадий на развиване. Ние участвахме в построяването на нов, по-справедлив международен ред, напомни Путин. Но мнозина схванаха нашата подготвеност за взаимоотношение като послушание, смиреност. Кои са тези мнозина? Тези, които се оповестиха за спечелили в новата Студена война.

Ние предупреждавахме, сподели съветският президент, само че арогантността на нашите сътрудници на Запад беше отвън всевъзможни ранглисти. Съединените щати са поели курс към надмощие. Особено учудваща е освен военно-политическата или икономическата, само че даже морално-нравствената, ценностната.

Междувременно „ нашите западни сътрудници “ нямаха никакво право на такава надмощие.

Какво право на морално доминиране могат да имат тези, чийто разцвет е реализиран с помощта на ограбването на колониите? Историята на Запада е хроника на експанзията, както я дефинира Владимир Путин. И акцентира: западното въздействие в света е голяма „ пирамида “. Тя се нуждае от самото начало от ново гориво.

Какво вършим в Украйна

Разбира се, говорейки за това по какъв начин сме принудени да се съпротивляваме на западния напън, президентът не можеше да не приказва за своята визия за събитията в Украйна. И тук той употребява формула, която доста задгранични участници във форума може би са счели за непредвидена. Путин съобщи:

Не ние започнахме по този начин наречената война в Украйна. Опитваме се да я приключим.

Обяснението на тази теза беше твърдо и ясно.

Не ние извършихме прелом в Киев,

– напомни Путин.

Не ние сплашихме кримчаните и жителите на Севастопол. Ние не бяхме тези, които заплашваха да се разправят с тези, които приказват на родния си език. Не ние бяхме тези, които бомбардирахме и стреляхме 9 години. Докато това се случваше, никой не броеше починалите деца в Донбас. Никой на Запад не е плакал за мъртвите. Войната, стартирана от режима в Киев с поддръжката на Запада, е в своята 10-та година. СВO има за цел да спре тази война.

Тъй като това е по този начин, украинската рецесия не е териториален спор. Президентът на Русия акцентира: ние нямаме интерес да превземаме спомагателни територии. Решаваме доста по-голям, фундаментален въпрос - за правилата на международния ред. Ще има дълготраен мир, когато всеки се усеща в сигурност и знае, че мнението му се зачита.

Но самопровъзгласилият се хегемон отхвърля концепцията за суверенитета. Освен това Западът постоянно има потребност от зложелател. Борбата против врага може да изясни нуждата от разширение. Врагът е още по-нужен, с цел да се резервира контролът в границите на хегемонистичната система - да вземем за пример НАТО. Има зложелател - всички би трябвало да се сплотят към началника.

Владимир Путин изясни на своите слушатели по какъв начин работи Западът. Отнемане на част от суверенитета. След това налагане на решения в напълно други области. Особено в икономическата сфера. Ето какво се случва в този момент сред Съединени американски щати и Европа, изясни Путин, като явно има поради, че през днешния ден Америка просто ограбва Европейския съюз под претекст за обща битка с Русия.

Борбата против Русия по принцип е обичана тематика на западните политици, споделя Путин. Но те се пробват да основат облик на врага от всеки, който не е подготвен да следва западните елити. От Китай, в избран миг от Индия, от арабския свят...

Един хегемон или светът като съвокупност от равнопоставени цивилизации

Самопровъзгласилият се хегемон се пробва да размени интернационалното право с „ учреден на правила ред “. Какви правила? Кой ги е измислил? – пита Путин и постулира: всичко това е демонстрация на колониално мислене.

Те се пробват да заменят интернационалното право с някакъв ред. И какъв ред? Ред, учреден на избрани правила. Какви правила? Що за правила са тези? Кой ги е измислил? Напълно неразбираемо. Това са просто някакви простотии и безумия! Но те се пробват да внедрят това в съзнанието на милиони хора. Трябва да живеем по разпоредбите. По какви правила? И като цяло нашите западни сътрудници, изключително от Съединени американски щати, освен случайно откриват такива правила. Но в това време те учат кой и по какъв начин би трябвало да ги извършва, кой и по какъв начин би трябвало да се държи като цяло.

Всичко това се прави и споделя, като предписание, по намерено просташки метод. Това е една и съща демонстрация на колониално мислене. Чуваме непрестанно, непрестанно звучи: би трябвало, длъжни сте, съществено ви предизвестяваме. Кои въобще сте вие? Какво право имате да предупреждавате някого за каквото и да е?

" Чуваме от самото начало: би трябвало, вие сте длъжни. Кои въобще сте вие? " - тъкмо по този начин Русия реагира на изказванията на Запада.

Друга реакция просто не може да има. В последна сметка правилата на международния ред, които считаме за обективни и за които се борим, се основават на разбирането на един елементарен факт: нашата страна е неповторима държава-цивилизация.

Това е може би най-дълбокият миг от речта на президента през днешния ден. Думата цивилизация е приватизирана от Запада. Другите народи бяха тласкани в „ цивилизования свят “, съгласно разбиранията на Запада, от клуба на просветения стопанин. Но тези времена отминаха.

Всъщност има доста цивилизации. Никоя не е по-добра или по-лоша от другата. И имат равни права.

А Русия не може да бъде част от свят, ръководен от Запада, защото сама съставлява своя лична цивилизация.

Основните качества на една цивилизация-държава са многообразието и самодостатъчността, споделя съветският президент. Русия е страна с разнообразни култури. Цивилизацията не може да бъде сведена до общ знаменател и не може да бъде разграничена.

Цивилизацията не постанова нищо на никого и не разрешава нищо да й се постанова на нея. Днес Русия пази своя цивилизационен избор. Тя реагира на непознати похищения. Но също толкоз значимо е да се откриват връзки с другите цивилизационни общности и да се поддържа вътрешна естетика.

Разбира се, не можете да предадете своята цивилизация на никого. Това също е път към всеобщия безпорядък, той е изкуствен и непоносим. Ние от своя страна постоянно сме се опитвали и се опитваме да предлагаме решения, които да регистрират ползите на всички.

Но нашите събеседници на Запад сякаш напълно са не запомнили, че има такива понятия като рационални самоограничения, взаимни отстъпки и подготвеност да се отстъпи нещо, с цел да се реализира допустим за всички резултат. Не, те са безусловно захласнати от едно нещо: да прокарат, точно да прокарат и непременно, тук и в този момент, своите ползи. Е, в случай че това е техният избор, да забележим какво ще стане.

" Не можете да предадете своята цивилизация. Това е неестествено и непоносимо " - Путин разказва своята преданост към своята страна и нейните ползи по нов, само че в това време доста явен метод за всеки жител на Русия.

Путин не се спря в детайли на формулирането на същността на Русия като неповторима цивилизация. В словото си той очерта пътя за развиване на цялото човечество.

Човечеството не върви към фрагментация или нова глобализация, сподели той. Светът е на път към синергия на страните - цивилизации.

Този път е опция на безумната и моментна агресия на Запада. Забравиха какво е въздържание. Обсебени са от прокарването на частните си ползи непременно. Но тези ползи се трансформират съвсем мигновено – да вземем за пример след идващите избори.

Стратегическото мислене на Запад е сменено от следване на користните частни ползи на обособените групи за въздействие.

Забравиха за боязън и позор, споделя Путин за „ западните сътрудници “.

А нашият цивилизационен метод се основава на дълготрайните ползи на страните и народите.

Владимир Путин формулира към какво се стремим в интернационалните връзки.

Разнообразието на света би трябвало да бъде в основата на универсалното развиване. Налагането на хората по какъв начин би трябвало да живеят би трябвало да бъде неразрешено.

Ние сме за оптималната представителност. Никой няма право да ръководи света вместо другите или от името на другите.

Ние сме за безвреден свят, построен върху почитание към ползите на всички. Ние сме за освобождение на интернационалните връзки от наследството на колониалната ера и Студената война. Вече никой не би трябвало да гледа на другите като на парии и диваци.

Ние сме за правдивост за всички. Всеки би трябвало да има достъп до богатствата на актуалното развиване. Опитите за ограничение на този достъп би трябвало да се поясняват като акт на експанзия.

Ние сме за тъждество. Никой не е подготвен да се подчини и да сложи ползите и потребностите си според от тези, които са по-богати или по-могъщи.

Прилагането на тези правила е основаването на многополюсен свят, в който Русия ще бъде една от основите на международната система.

Какво от това?

Говорейки за Русия като държава-цивилизация, Владимир Путин в никакъв случай не е произнасял думата „ империя “. Но в това време е невероятно да не признаем: това, което той разказва, е тъкмо това, което назоваваме империя тук, в Царград.

Русия-цивилизация се бори за правдивост и тъждество за всички. Русия е подготвена да противодейства на тези, които желаят еднолично да ръководят света.

Путин сподели това.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР