На 20.01.2023 г. като обвиняем е привлечен Стамен Янев, бивш

...
На 20.01.2023 г. като обвиняем е привлечен Стамен Янев, бивш
Коментари Харесай

Първо обвинение за златните паспорти по сигнала на ДПС - към Стамен Янев

На 20.01.2023 година като обвинен е притеглен Стамен Янев, някогашен шеф на БАИ - Българска организация по вложенията. За обвиняването оповестяват през днешния ден, 24 януари от СГП, като досъдебното произвеждане бе формирано Самото досъдебно произвеждане бе формирано по . Сигналът беше за 47 такива паспорта, само че , че те към този момент са 120 след неизвестен сигнал в пощенската му кутия на народен представител. Това съответства с един мистериозен, макар че негови сътрудници направиха подмятания за връзка към Кирил Петков и Прокопиев.

От прокуратурата оповестяват, че Стамен Янев е обвинен за това, че в интервала 28.07.2015 година до 28.07.2020 година като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - изпълнителен шеф на БАИ, не е извършил служебните си отговорности, за да набави за себе си или за другиго полза и от действието са настъпили немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в вярното действие и реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната власт и основаване на съмнение в активността на БАИ.

От прокуратурата декларират, че следствието по делото продължава.

Още през февруари месец 2022 година Стамен Янев отхвърли да е имало акция на спецпрокурори в институцията, отхвърли обвиняванията, а и разгласи, че  Българската организация за вложения не може да е забъркана в този корупционна схеми, защото тя не издава поданство, а единствено дава удостоверения, на чиято база се кандидатства.
 Агенцията за вложения отхвърля да е проверявана от Спецпрокуратурата
Агенцията за вложения отхвърля да е проверявана от Спецпрокуратурата

Институцията не издавала златни паспорти

Припомняме, в сигнала се твърди, че са позволени нарушавания на условията на Закона за българското поданство , Закона за чужденците в Република България и Закона за поощряване на вложенията, респ. подзаконови актове по използването им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани най-вече по отношение на жители на Руската Федерация и Китайската национална република за придобиване на българско поданство по натурализация, така наречен " златни паспорти ", даващи им право да обитават на територията на страната и Европейски Съюз.

Месец след подаването на сигнала от страна на Движение за права и свободи, който позволяваще даването на поданство против вложения.
 Европейска комисия приканва за незабавна анулация на златните паспорти в Европейски Съюз
Европейска комисия приканва за незабавна анулация на златните паспорти в Европейски Съюз

Комисията желае и гаранции, че са въведени строги инспекции за справяне с проблема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР