На 2 ноември от 11.00 часа в Библиотеката на Аграрен

...
На 2 ноември от 11.00 часа в Библиотеката на Аграрен
Коментари Харесай

Аграрен университет – Пловдив представя в изложба лекционното наследство на проф. Димитър Димов от пловдивския му период

На 2 ноември от 11.00 часа в Библиотеката на Аграрен университет – Пловдив ще се открие изложба „ Представяне на лекционното завещание на проф. Димитър Димов от пловдивския му интервал “.   

Събитието се провежда в партньорство с: Община Пловдив, отдел „ Култура, археология и културно завещание “ гр. Пловдив, ПГВАД „ Христо Ботев “ гр. Пловдив и Национален книжовен музей, Къща музей „ Димитър Димов “ гр. София.

Името на проф. Димитър Димов е емблематично за историята на Аграрен университет – Пловдив, който е основан преди 75 години като Агрономо-лесовъден факултет към Пловдивския държавен университет „ Паисий Хилендарски “ в далечната 1945.

В края на 1946 година Димитър Димов постъпва на работа в Пловдивския университет и преподава „ Анатомия и физиология на домашните животни “ в Агрономическия факултет.

Доц. Никола Несторов, който е зам.-ректор на ВСИ в интервала 1951-1962 година, подарява ръкописните тетрадки – лекции на Димитър Димов на Националния  книжовен музей, Къща музей „ Димитър Димов “. В днешни дни, с напредването на информационно-комуникационните технологии, тези ръкописи могат да бъдат притежание до всеки студент, учител или фен на ветеринарната медицина както в електронен тип, по този начин и в печатен.

Настоящата галерия включва 188 листа ръкописни лекции на проф. Димитър Димов от преподавателския му интервал в Пловдивския държавен университет, след това Висш селскостопански институт, а през днешния ден Аграрен университет – Пловдив: План на лекции в 3 свитъка; Физиология на дишането; Физиология на кръвта и кръвообращението; Физиология на отделителните органи; Физиология на храносмилането.

Целта е да се разпространяват, запазят и най-много по нов метод да се „ върнат “ там, откъдето са излезли лекциите на Димитър Димов, които е преподавал и работил във Висшия селскостопански институт. Те намират своето почтено място в Библиотеката на Аграрен университет, където през 2021 година във връзка 70 години от написването на романа „ Тютюн “ се преименува една от читалните в читалня „ Проф. Димитър Димов “.

На 2.11. (сряда) ще бъдат показани цифровизираните копия на лекциите. Те са сложени в изложбени витрини, особено направени за събитието от ПГВАД „ Христо Ботев “ гр. Пловдив.

Дигиталните копия са обезпечени от НЛМ, Къща музей „ Димитър Димов “ гр. София с гл. организатор доктор Милена Катошева, която ще показа и оригиналите, които ще могат да се видят в деня на разкриване на изложбата.

Студенти от катедрата по „ Животновъдни науки “ към Аграрен университет – Пловдив с преподаватели доктор Петър Петров и доктор Светослав Карамфилов ще направят съпоставка сред проекта лекции по анатомия и физиология на домашните животни, по който учат през днешния ден с този, направен от Д. Димов през 1946 година (преди 76 години).

Ще бъде показан филм за Димитър Димов, отразяващ креативния му и преподавателски му интервал, до момента в който е живял и работил в Пловдив.

Събитието се провежда с финансовата поддръжка на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР