На 2 март в Българската стопанска камара ще има среща

...
На 2 март в Българската стопанска камара ще има среща
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна и българският пазар на труда - как се случва интеграцията



На 2 март в Българската стопанска камара ще има среща полемика с другите браншови организации, които да кажат проблемите си пред това да интегрират експерти на пазара на труда измежду хората, пристигнали от Украйна. Бизнесът упорства да се облекчат процедурите по наемането на украински бежанци. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер заяви по-рано, че към този момент се работи за нужните промени.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Веселин Илиев , основен шеф „ Международно икономическо съдействие “ в БСК:

“В момента, в случай че един емигрант от Украйна има документи за български генезис , той може незабавно да стартира работа, стига да показа контракт за наемане с шеф, който да е по-дълъг от шест месеца.

В туризма и селското стопанство може да се работи сезонна работа до три месеца.

Тези, които са подали молба за протекция, новодошли, които не попадат в нито една от предходните категории и чакат повече от три месеца, българското законодателство им дава правото на работа, без позволение от Агенция по заетостта .

Тези, които получат, или имат статут от по-рано могат да се записват в бюрата по труда без позволение от Агенция по заетостта. “



Промяна на нормативни документи

“На интернет страницата на БСК са посочени и изредени, документите не са един или два. Утре в БСК ще се организира среща с полемика с браншови организации, представляващи разнообразни браншове на българската стопанска система. Очакваме всяка една от тях да каже какви са характерните въпроси и проблеми, които седят пред нея. “

“Много бизнеси ще пострадат от войната в Украйна. Туристите от Украйна и Русия дружно доближават 800 хиляди до 1 млн. По груби сметки загубите за туристическия бранш ще са минимум 1 млрд ., в случай че не и повече.

Има неща, които не са свързани толкоз с цени, колкото с това, че Русия и Украйна са неповторими снабдители на някои първични материали и на части за машини и уреди и за военна продукция. Между 17 и 20 млн. да вземем за пример за година е вносът на аварийни елементи за самолети и хеликоптери .



Основният импорт на палети в България за горивни камери идва от Украйна.

Русия и Украйна дружно са най-важният снабдител на зърно в района , допустимо е да се появи даже и дефицит.

Според калкулации на Business Europe доставките от Русия на литий задоволяват над 60% от потребностите на европейския пазар. Той се употребява главно за направата на акумулатори. Така цялата тактика на Европейски Съюз за електромобилност стопира до момента в който трае войната.

Още по-зле е ситуацията с никела. 25% от попълване на потребностите на Европа идват от Русия, борсовата му цена набъбна три пъти за два дни. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР