На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът

...
На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът
Коментари Харесай

Петльовден е!

На 2 февруари съгласно българския национален календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е публикуван в Източна България.

Един от наложителните детайли е жертвоприношението на петел. Извършва се от дами, майки на мъжки чеда или от момче, което не е достигнало полова зрялост (наричали го „ петелар “). В някои селища жертвената птица би трябвало да е черна на цвят.

Майката или петеларят правят жертвоприношението на прага на пътната врата. С кръв се прави и кръстен знак по лицето на момчетата, по вратите на дома. След това от сварения петел майките раздават на съседи, дружно с части пита.
Петльовден е фолклорният вид на Сретение Господне – един от четирите празника в църковния календар, отдадени на Богородица. Той припомня по какъв начин святата майка отнесла в храма младенеца на четиридесетия ден след Рождество.
Всяка година празникът напомня по какъв начин святата майка отнесла в храма младенеца на четиридесетия ден след Рождество – по този начин, както повелява Мойсеевият закон. Според него всеки първороден наследник се посвещава на Бога. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР