На 19 септември 2023 г. Министерството на отбраната на Израел

...
На 19 септември 2023 г. Министерството на отбраната на Израел
Коментари Харесай

Най-новият танк на Израел беше точно навреме за войната на Хамас

На 19 септември 2023 година Министерството на защитата на Израел показа най-новата версия на своя главен военен танк Merkava. Гръбнакът на бронирания корпус на IDF, Merkava за първи път влезе в употреба през 1979 година Въпреки това усъвършенствания като системата за дейна отбрана Trophy и интегрираната система за ръководство на борбата задържаха танка в челните редици на бронираните бойни машини в света. С разновидността Mark 4 Barak, Merkava е даже по-способен от преди и тъкмо в точния момент, с цел да влезе във война с Хамас.

По време на войната Йом Кипур през 1973 година Израел понесе тежки бронирани загуби. Това подтиква създаването на локален танк, планиран особено за IDF с акцент върху оцеляването на екипажа. За тази цел моторът е подложен в предната част на транспортното средство, до момента в който множеството съществени бойни танкове се задвижват от мотор, инсталиран откъм гърба. Двигателят служи като спомагателен пласт отбрана за екипажа, изключително за лидера, който седи напред в корпуса. Освен това освобождението на място в задната част на Merkava разрешава на екипажа бързо да влиза и излиза през вратите зад резервоара.

Merkava за първи път взе участие в деяние по време на войната в Ливан през 1982 година Изправяйки се против руски танкове Т-62, Меркава се оказва по-маневрена, смъртоносна и издръжлива. Въпреки че претърпя загуби по време на войната, фронталните офанзиви със руски противотанкови ракети и РПГ бяха на практика неефективни против израелския танк. От представянето си Merkava е осъвременен от Mark I до разновидността Mark 4, показан през 2004 година Означавайки мълния на иврит, Barak е най-новата версия на Mark 4.

Предишната Merkava Mk 4M Windbreaker показа Trophy APS на танка и стартира всеобщо произвеждане през 2009 година Влизайки в употреба 14 години по-късно, Barak разполага с осъвременена система Trophy, както и система за директна сила за противопоставяне на дронове и крилати ракети. Освен това електронният комплект на Merkava беше надграден с 360-градусово покритие на камерата ден/нощ, нови датчици за ориентиране за по-бързо прихващане и ангажиране и даже инсталиран на каската екран за командира на танка.

Произведено от Elbit Systems, който взаимно създаде инсталирания на каската екран на F-35 с Rockwell Collins, Iron Vision е система с добавена действителност, която употребява 360-градусово покритие на камерата, с цел да даде на командира на танка виртуална панорама отвън транспортното средство. Повишената информираност за обстановката на екипажа усъвършенства както оцеляването, по този начин и смъртността на Barak, изключително в градска среда, в която IDF тренира да се бие.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР