На 19 октомври се разделихме с една от фолклорните емблеми

...
На 19 октомври се разделихме с една от фолклорните емблеми
Коментари Харесай

im memoriam Отиде си емблемата на пазарджишкия фолклор...

На 19 октомври се разделихме с една от фолклорните емблеми на Пазарджишкия край - Методи Динков. Певецът, оставил светла следа с творчеството си в Тракия, си отиде от този свят няколко месеца откакто навърши юбилейните 80 години. Той беше измежду най-уважаваните артисти от младите си почитатели. Роден е в село Сенитово, където и живя до края на дните си.

Методи Динков прави първите си записи за радиото в 1964 година, а една от песните му - „ Планино, остаряла планино “, по обработка на Коста Колев се смята за негова паспорта ария. Втора серия записи в националното радио основава през 1982 година с инструменталната група на Атанас Вълчев, измежду тях най-популярна става „ Либе Петрано, Петрано “ и още доста други песни от Пазарджишко, който той записва за първи път. През 60-те години на предишния век Методи Динков е солист на отбор „ Пазарджик ”, а с него в ансамбъла пее и брачната половинка му Стефка, която също реализира записи за радиото. Родена е в село Три водици, община Стамболийски, и има родствена връзка с огромната Надка Караджова.

Творческият им път почнал от фолклорните обединения към цех „ Витамина “ в Стамболийски, където работили дълги години. Ръководител на ансамбъла към завода бил Малин Стойчев, който се смята за изобретател на надарения Методи Динков. Тогава той играел в танцовата група, но един път на празненство запял и всички останали сюрпризирани от гласовите му благоприятни условия. „ След концерта Малин Стойчев му декларирал, че стопира с танците и оттук нататък ще е артист в ансамбъла. Така се стигнало и до първото му показване на районния събор на националното творчество в Батак, където го преоткрили и музикалните редактори от радиото. Днес по техния път върви внучката им Малинка, която е част от отбор „ Пазарджик “ и даже записа дуети с дядо си.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР