На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той

...
На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той
Коментари Харесай

1,8 млрд. души пият вода, която може да бъде заразена с изпражнения

На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той е иницииран от Организация на обединените нации за повишение осведомеността на хората по света по проблемите свързани с канализация и хигиенични условия.
В сходство с програмата за стабилно развиване, Организация на обединените нации афишира 19 ноември за Световен ден на тоалетната. Целта е повишение осведомеността на хората по света по проблемите свързани с канализация и хигиенични условия и за нуждата те да бъдат решени.
Днес 892 милиона души не престават да облекчават естествените си потребности навън. Това води съществени последици за околната среда и тяхното здраве. Замърсените води, които по-късно употребяват, предизвикват болести като диария. Те са причина за гибелта на 361 000 деца на възраст под 5 години, на годишна база.
Концепцията за отпадъците не е присъща за природата. В природата, след края на виталния си цикъл, ресурсите естествено се рециклират и резервират салдото. Според предложение на Организация на обединените нации от 2018 година, в някои случаи е задоволително да се възпроизведат тези естествени цикли, с цел да се откри решение на някои от най-важните проблеми, свързани със санитарната отбрана в някои елементи на света.
Природата зове и ние би трябвало да чуем. Затова Фондация We Are Water се причислява към акцията " Когато природата зове, имаме потребност от тоалетна ". Фондацията провежда конференция за разискване и показване на решения за канализация, които работят в естетика с околната среда и дават опция на общности да ръководят отпадъците си с наличните запаси. Представени бяха и планове, ориентирани към възстановяване на санитарната обстановка на всички места по света.
Милиарди хора нямат тоалетни и не могат да отговорят уместно на естествения апел на своите физиологични инстинкти. Тази липса на тоалетни значи, че в огромен мащаб човешките изпражнения не се водят или третират:
- 60% от международното население, към 4,5 милиарда души, няма тоалетна в домовете си;
- водата и почвата, които поддържат човешкия живот се замърсяват;
- 1,8 милиарда души пият вода, която може да бъде инфектирана с изпражнения.
Санитарните решения, учредени на самата природа, се употребяват най-вече в екосистемите за отнасяне на човешките боклуци преди да се върнат в околната среда. Повечето от тези решения са ориентирани към опазването и ръководството на растителността, почвите и влажните зони, в това число реките и езерата. Някои от тези решения са:
Тоалетни с торище, което събира и обработва човешките фекални боклуци от тоалетните и по този метод обезпечава торове за земеделието.
Създадени от индивида влажни зони и тръстикови масиви, които филтрират отпадъчните води, преди да се върнат в реките.
До 2030 година би трябвало да реализираме Целите за стабилно развиване (SDGs), измежду които Цел 6 (SDG 6) " Осигуряване на досегаемост и стабилно стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички ". Целта е да се обезпечи канализация за цялото население на планетата, понижаване на половина на нетретираните води и увеличение на повторното им потребление. Това са цели за които работи и Фондация We Are Water. За страдание, наподобява пътят до реализацията е към момента дълъг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР