На 19 март църквата почита свети мъченици Хрисант и Дария.Хрисант,

...
На 19 март църквата почита свети мъченици Хрисант и Дария.Хрисант,
Коментари Харесай

Почитаме мъченици Хрисант и Дария

На 19 март църквата уважава свети мъченици Хрисант и Дария.

Хрисант, откакто прочел Евангелието и Книгата на Апостолските действия, приел християнството. Това не се харесало на татко му и той го оженил принудително за езичницата Дария, с цел да го накара да се отхвърли от вярата си.

Но Хрисант поучил Дария и тя приела неговата религия. Двамата живели дружно в измамлив брак и след гибелта на бащата почнали свободно да изповядват Христа.

По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани поради вярата си. Но и самият изтезател Клавдий, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъченията, приел Христовата религия, заради което се удостоил с мъченическа гибел.

Дария пък била толкоз търпелива в тъгите, че езичниците викали: “Дария е богиня! “.

Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били заровени, по-късно била издигната черква. Светите мъченици потърпевши за Христа в Рим в 284 година.

По нашите земи името Хрисант и Хрисанти се среща в Югоизточна България, където се срещат много българи с гръцки генезис.

Никой обаче не знае за какво са решили, че и Найден има имен ден през днешния ден. Най-вероятно се свързва с обстоятелството, че преди време най-често с това име са били наричани подхвърлените пред вратата или инцидентно откритите деца.

Ще се отнася до Найден, подмятането на деца бил главният публикуван метод измежду по-бедните пластове, да дадат детето, за което не могат да се грижат за осиновяване.

Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора, или на такива, за които се знае, че нямат деца и ще се зарадват.

Богатите или бездетни християни са смятали това като подарък от Бога и са приемали детето. Детето оставало в дома, като подарък от Бога.

Имен ден: Хрисант, Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР