На 19.02 (неделя) се навършват 150 години от гибелта на

...
На 19.02 (неделя) се навършват 150 години от гибелта на
Коментари Харесай

България отбелязва 150 години от смъртта на Васил Левски

На 19.02 (неделя) се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски. Културни събития и възпоменателни церемонии се организират от началото на седмицата, а двата почивни дни в края й се чака да бъдат изключително мощно посетени.

В София

На 19 февруари от 11.00ч. президентът Румен Радев ще открие мултимедийната цифрова експозиция " Изповедта на Апостола " в Националната изложба " Квадрат 500 ", която ще включва цифрови средства, в това число холограмен облик на Апостола, оповестяват от пресцентъра на президента.

По-късно Румен Радев ще се включи и във възпоменателната церемония-поклонение пред паметника на Апостола на свободата с начало 18.00ч. Желаещите да участват ще имат достъп през три пункта за инспекция - на кръстовището на бул. " Васил Левски " и ул. " Оборище " ; при бул. " Дондуков " и бул. " Васил Левски " и при бул. " Янко Сакъзов " и ул. " Панайот Волов ", осведомят от Националната работа за защита.
Началото на пропускателния режим за жители е от 17.00ч. Цветя на паметника могат да се слагат до 15:00ч. или след привършване на церемонията.

Столичната община ще отдаде респект към гибелта на Апостола с панихида в храм " Света София " в 17.00ч. Музеите и институциите в столицата също означават годишнината. Сдружението " Левски на левскарите " предложения последователите на футболния клуб да почетат паметта на Апостола в събота - 18 февруари. Шествието от стадион " Георги Аспарухов " до паметника на Левски в парк " Герена " ще бъде водено от треньора на " Левски " Станимир Стоилов и е планувано за 12 часа.

В страната

Във Варна на 19.01 ще се организира поклонение пред барелефа на Васил Левски на ъгъла на бул. Васил Левски и бул. Осми крайморски полк от 09:00ч.

От 10:00ч. ще стартира шествие от три разнообразни точки в града. Трите лъча ще се срещнат до паметника на Апостола в Морската градина в града, а в 11:00ч. ще се организира общоградско поклонение с боен обред и заупокойна молитва. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

В Карлово, родния град на Апостола, се организират събития в памет на гибелта на Левски в продължение на седмица. В 9.00 ч. на 18 февруари стартира обичайна панихида в памет на Апостола, а 2 часа по-късно в Историческия музей ще бъде тематична галерия от фотоси и документи на Иван Грозев, сподвижник на Левски. Възпоменателната гала във връзка 150 години от гибелта на Левски стартира в 18.00 ч. на пл. " В. Левски ", а час по-късно е спектакълът на учениците от СУ " В. Левски " " С моята кончина не свършва пътят, който би трябвало да извървите ".

На 19.02 (неделя) се организира обичайния възпоменателен митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски в града. Организирано е още шествие до родната къща на Апостола и показване на поредицата за Васил Левски " Нови документи и проучвания " - том трети. Събитията се организират под патронажа на президента Румен Радев.

В събота ще бъде отворен за свободно посещаване. През целия ден ще има екскурзоводски беседи за последните дни на Апостола, прекарани в постройката.

В Ловеч бе открита галерия, отдадена на Васил Левски, в художествена изложба " Проф. Теофан Сокеров ". Изложбата събира 36 произведения от живопис, статуя и графика от Националната художествена изложба - София, Общинската художествена изложба в Карлово, от художествена изложба " Христо Цокев " в Габрово и от художествената изложба в Ловеч.

В Благоевград годишнината ще бъде маркирана с факелно шествие и 150 факли, оповестиха от общината. Началото ще бъде сложено на 18 февруари от 18:00ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР