На 18 ноември от 17.00 часа в Lucky Дом на

...
На 18 ноември от 17.00 часа в Lucky Дом на
Коментари Харесай

Премиера на филм за поета Васил Урумов


На 18 ноември от 17.00 часа в Lucky Дом на киното  ще се състои премиерата на документалния филм „ Улица Васил Урумов – Пловдив – линии към един портрет “.

Събитието е с вход свободен. Създаването на този филм е част от стратегия Наследство 2023 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът се осъществя от режисьора Георги Кайцанов в съавторство със Светлана Урумова.

Какво се крие зад името изписано на табелката на улица „ Васил Урумов “ в Пловдив – Европейска столица на културата 2019?

Уникална креативна персона с многопластово въздействие върху духовния климат на града през 60-те и 70-те години на ХХ век..

Български стихотворец, на който е забранявано да разгласява, само че неговите сътрудници му посвещават възторжени стихове. Журналист, живописен и сценичен критик, на който художниците от Пловдивската школа рисуват серия портрети от благодарност за презентациите му… И който, уволняван от работа за протест против тоталитарната система, години наред, като самостоятелен рецензент, отразява художествени, литературни и театрални събития и се трансформира в „ неотстраним човек, който запълва съвсем самичък културни празнини в Пловдив, като без показност прави това, което е обвързване на цели колективи и институции “… Безотговорни комунистически репресии доведоха до ранната му гибел.

Васил Урумов живее от 1930 до 1979 година. Едва след измененията през 1990 година му е присъдена Награда „ Пловдив “ за стихосбирката „ Не ми завиждайте “. От тогава е кръстена улица на името му. Както писаха откривателите: „ Усещаха хората в този град, че дължат нещичко на човека…, който беше толкоз пловдивско събитие, че в случай че не съществуваше щяхме да го измислим… Като наше сходство и наш антипод… “  

Творческият екип – Георги Кайцанов и Светлана Урумова споделят:  

Нашият филм е едно поетическо есе… Опитахме се да обединим богатата сбирка на фамилния списък с мозайка от публично оповестени мемоари на негови съвременници – сътрудници и другари, критици и откриватели. Като майстори на перото те съумяват да предадат прочувствено от разнообразни ракурси характерните си чувства от срещите с поета. Майстори на четката пък ни дадоха опция да илюстрираме описа с цяла изложба от негови портрети и да ги съвместим с лирическите му бисери, разпилени из периодиката, само че събрани тук в едно виртуално томче лирика. Проникновеното осъществяване на стиховете от артиста Димитър Селенски способства да съпреживеем удивлението на съвременниците му от откритието, че Васил Урумов е освен това от стихотворец, публицист и театрал… В визиите им той остава оня витално нужен чешит, който потвърди, че може да се живее свободно, в една различна действителност, за тях немислима в тогавашната тоталитарна атмосфера…

Никога в ролята на жертва… „ Щастлив като открадната секунда… “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР