На 18 май 2018 г., в 11:00 ч. в Националния

...
На 18 май 2018 г., в 11:00 ч. в Националния
Коментари Харесай

НИМ излага рядко показвани експонати в изложба

На 18 май 2018 година, в 11:00 ч. в Националния исторически музей /НИМ/ ще бъде открита изложбата „ Спасени за поколенията” (Приносът на България за опазването на международното културно наследство).

В нея се показват седемте обекта на културното завещание от България, включени в Списъка на ЮНЕСКО на международното културно и естествено завещание: Казанлъшката гробница, тракийската гробница при с. Свещари, остарелият град Несебър, Мадарският конник, Боянската черква, Скалните църкви при с. Иваново, Рилският манастир. Изложбата е отдадена на: 45-ата годишнина от основаването на музея; на председателството на България на Съвета на Европейския съюз и на 18 май – Международния ден на музеите.

„ Спасени за поколенията” ще бъде открита от един от доайените на българската археология - проф.д-р Мария Чичикова, откривател на гробницата от Свещари.

Специални посетители на откриването на изложбата ще бъде фолклорната група „ Бистришките баби “, вписани в международното нематериално завещание на ЮНЕСКО.

Изложбата „ Спасени за поколенията” има реформаторски, нетрадиционен метод към показване на обектите. По разбираеми аргументи те са показани извънредно посредством снимков, графичен и кино материал. Информацията е поднесена на разнообразни равнища - от къси текстови данни, отпечатани върху експозиционните табла, през доста по-обстоятелствено представящи обектите листовки, до дикторска информация, съпътстваща филми, поднесена на няколко езика – български, британски, френски, немски, италиански, съветски. Включен е модерният метод за сканиране с лични смарт телефони или с таблетите на QR-кодове, отпечатани върху таблата при съответните обекти.

Специално за изложбата НИМ ще извади от своите фондове експонати, някои които се показват за първи път. Това са древногръцки и локални керамични съдове, датиращи от V-III прочие Хр., детайли от въоръжение от същото време, средновековни културни полезности от времето на извайването на Мадарския конник, ръкописи от времето на разцвета на манастирския комплекс при с. Иваново и полезности, свързани с Боянската черква и с Рилския манастир.



Снимка: НИМ

Особено внимание заслужава Историческата палея (преводно-компилативен литературен монумент, в който в свободен преразказ се излага и се разяснява библейската история с многочислени допълнения) от 80-90-те години на XIV в., един от дребното толкоз ранни мостри, поради което книгата се демонстрира извънредно рядко. В нея са включени значими исторически и метафизичен тематики, наранени в Библията. Някои от словата и тълкованията са апокрифни.

В изложбата са включени макетите на някои от обектите на ЮНЕСКО, предоставени общително от фондация „ Созопол”. Между тях любознание провокира макетът на Рилския манастир, направен от Пламен Игнатов за 17 години и два месеца, като за изработката му са употребявани 6 186 374 кибритени клечки, 360 ювелирни камъка и 100 перли.

Експозиционен детайл от изложбата са късометражните документални филми, направени по план на дирекция „ Маркетинг, реклама и информация в туризма” към Министерството на туризма.

Със сигурност, по този начин структурирана, изложбата ще бъде оценена по друг метод от посетителите. Обичайното, високо ценено от „ традиционалистите” показване на атрактивни, сами по себе си, културни полезности, в тази галерия е изместено в забележителна степен от форми, подсилващи извънредно просветителния темперамент. Чрез този, нетрадиционен за българското музейно дело метод, е изработен опит за излизане от руслото на нормалното музейно показване, като са потърсени нови, по-активни форми на взаимоотношение най-вече с по-младата, софтуерно настроена част от обществото ни, носителка и на друго от това на предходните генерации образно усещане.

Изложбата „ Спасени за поколенията” ще продължи до края на юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР