На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София турските

...
На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София турските
Коментари Харесай

151 години от обесването на Апостола на Свободата-Васил Левски

На 18 февруари 1873 година в покрайнините на София турските управляващи правят един от най-трагичните актове в историята на българската битка за национално избавление – обесването на Васил Левски, именуван още Апостола на свободата. Този ден остава постоянно в сърцата и паметта на българския народ като знак на несломимата воля за независимост и самостоятелност .

Васил Левски е не просто бунтовник , той е идеолог и уредник, чиято визия за свободна и демократична България преобразява българското националноосвободително придвижване. Създаването на Вътрешната революционна организация и учредяването на революционни комитети по българските земи са единствено част от неговите постижения, които слагат основите на бъдещата битка за самостоятелност.

Левски има вяра в равенството и братството сред хората, пропагандирайки концепциите на европейските демократични и национални придвижвания. Неговата философия за национално избавление не е лимитирана единствено до битката с османското господство, само че включва и устрема към основаването на страна, основана на демократични правила, където всеки жител е свободен и пълноправен.

Обесването на Левски не поставя завършек на неговата задача – в противен случай, това деяние укрепва волята на българския народ за избавление и въодушевява бъдещи генерации да продължат неговата битка. Годишнината от гибелта му се отбелязва с надълбоко уважение, като всяка година на 19 февруари, страната се сплотява в тържествени празнувания, отдавайки респект на неговата памет и завещание.

Васил Левски остава в историята освен като герой за независимост, само че и като знак на несгодимата религия в идеала за свободна, обективна и самостоятелна България. Неговият дух и идеали не престават да въодушевяват и стимулират, като припомнят за цената на свободата и за значимостта на битката за правдата и равенството.

Вечната памет за Апостола на свободата Васил Левски е живо удостоверение за неговата неуморима битка и жертва в името на българската национална идея, увековечавайки го като един от най-значимите и уважавани герои в българската история.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР