На 18 декември в Амарильо, Тексас, е извършил първият си

...
На 18 декември в Амарильо, Тексас, е извършил първият си
Коментари Харесай

Първи полет направи американския военен конвертоплан Bell

На 18 декември в Амарильо, Тексас, е направил първият си полет опитният пример на основания боен конвертоплан V-280 Valor (Аir Vehicle Concept Demonstrator – AVCD), заяви американската компания Bell Helicopter (влиза в състава на корпорацията Textron). Конвертопланът е създаден взаимно от Bell Helicopter и корпорацията Lockheed Martin за присъединяване в конкурс на американската войска по стратегия за основаване на перспективни вертолети за армейската авиация Future Vertical Lift (FVL).

Програмата FVL се осъществя от 2004 година и планува основаване на 5 вида нови вертолети или летателни апарати с отвесно политане и кацане, за подмяна целия вертолетен парк на армейската авиация на Съединени американски щати (OH-58, AH-64, UH-60, CH-47) примерно от 2030 година

След първото „ пресяване” останали единствено два съперника: конвертопланът V-280 на консорциума Bell Helicopter и Lockheed Martin, както и скоростния вертолет SB-1 Defiant на консорциума Sikorsky Aircrаft (сега също принадлежи на Lockheed Martin) и Boeing. И при двата плана Пентагонът ще финансира не повече от 20% от цената на работата по първата фаза.

Конвертопланът V-280 при екипаж от 4 души би трябвало да транспортира 14 военнослужещи. При оптималната маса 13 600 кг апаратът би трябвало да транспортира до 4540 кг. Машината е изпълнена от композитни материали и е снабдена с два турбовалови мотора. Различието на V-280 от предходните видове конвертоплани (напр. V-22 Ospey) е завъртането не на цялата мотогондола с мотора, а единствено витлата посредством шарнирни валове.

Тя би трябвало да размени американския междинен многоцелеви вертолет Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Крейсерската скорост на машината е разчетена на 280 възела (520 км/ч), оптималната – над 300 възела (560 км/ч), радиус на деяние (според товара) – от 930 до 1480 км.



Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР